COVID-19: Απόφαση ΥΔ του ΕΜΠ για τη λειτουργία του ιδρύματος σε συνθήκες πανδημίας

Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ.Δ.) Ε.Μ.Π.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση έχουν προχωρήσει οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας, όπου με ανακοίνωσή τους μας ενημερώνουν πως ενώ αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδρυμάτων, οι ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά! Ειδικά στο ΕΜΠ, ενώ χθες Πέμπτη 12/3 ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα γίνει απολύμανση στους χώρους του ΕΜΠ, μία μέρα μετά την επιβεβαίωση του περιστατικού από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Και αφού το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος εξακολουθεί σε αυτό το διάστημα να εργάζεται και να κινείται σε κοινόχρηστους χώρους της πολυτεχνειούπολης, η διοίκηση φρόντισε να διευκρινίσει ότι μετά την απολύμανση των χώρων, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους! Κατά τη γνώμη μας, ως υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ αυτή η απόφαση καταδεικνύει δύο πράγματα. Αφενός πως η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζόμενων θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στην ατμομηχανή της ερευνητικής παραγωγής (και της τεχνικής και διοικητικής της υποστήριξης). Αφετέρου, πως για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων είμαστε φοιτητές/φοιτήτριες εάν ζητήσουμε ασφάλιση, μισθό, ένσημα, στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, αλλά εργαζόμενοι/εργαζόμενες όταν σταματά η εκπαιδευτική διαδικασία. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αρμόδιου Αντιπρύτανη κ. Χατζηγεωργίου στην κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε ως Σύλλογος πριν μερικές ημέρες, με βασικό αίτημα τη διεκδίκηση συμβάσεων εργασίας ως πρώτο βήμα για την τυπική κατοχύρωση της ξεκάθαρα εξαρτημένης σχέσης εργασίας με την οποία απασχολούμαστε και την αναγνώριση στοιχειωδών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν. Ο κ. Χατζηγεωργίου φάνηκε αντίθετος στην αλλαγή της παγιωμένης τακτικής του ΕΛΚΕ για σύναψη συμβάσεων έργου και στην σύναψη συμβάσεων εργασίας (παρόλο που το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει), που να καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μας σε άδειες, ωράριο και άλλα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Αντιπαρέβαλλε μάλιστα την δουλειά μας είτε για το διδακτορικό είτε για ερευνητικό έργο με την αφηρημένη έμπνευση ενός ποιητή που δεν γνωρίζει ωράριο  και ανέφερε παραδείγματα καταβολής διδάκτρων, υπονοώντας ότι κάτι ανάλογο θα υποστήριζε και για το ΕΜΠ! Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται το πόσο αναλώσιμους/ες μας θεωρούν, όταν μας αναγκάζουν εν μέσω πανδημίας να προσέλθουμε στην εργασία μας ενώ δεν δικαιούμαστε καν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αυτήν!

Οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ εργαζόμενοι στην έρευνα, δεν είμαστε δούλοι! Απαιτούμε άμεσα την κατοχύρωση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας μας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτονόητα δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο/εργαζόμενη!

Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ:

  • Άμεση διακοπή λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων (ερευνητικών, διοικητικών κτλ.) στους χώρους του ΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, συγκρότημα Πατησίων).
  • Αναστολή των εργασιών και υπηρεσιών που απαιτούν την φυσική παρουσία εργαζομένων.
  • Επέκταση των προθεσμιών σε παραδοτέα έργων και εκθέσεων προόδου (όπου προβλέπονται) κεντρικά από το ΕΜΠ, με ευθύνη της διοίκησης του ιδρύματος.
  • Απρόσκοπτη καταβολή μισθοδοσίας και τροφείων (ΕΛΚΕ-ΕΜΠ, ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ κτλ.).
  • Κατοχύρωση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας με ασφάλιση και δικαιώματα για όλους τους ερευνητές του ΕΜΠ – Συμβάσεις εργασίας για όλους!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορονοϊό και όποιον άλλων εξετάσεων απαιτούνται.
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
  • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς.
  • Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. 
  • Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.
  • Να μη χαθεί κανένας μισθός, να μη γίνει καμία απόλυση. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο.
  • Να γίνει αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Εδώ και τώρα απαιτείται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.
  • Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις, σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Πιο συγκεκριμένα για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
  • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα, να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

Καλούμε τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους και την νεολαία να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων τους.