Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας! – Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ.

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας!

Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει με ακόμα πιο βίαιο τρόπο την επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους  προς όφελος του Κεφαλαίου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαλύοντας εργασιακές σχέσεις και μοιράζοντας επιδόματα πείνας, απελευθερώνοντας τις μαζικές απολύσεις και νομιμοποιώντας την εκ περιτροπής εργασία με πρόφαση την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εξαναγκάζεται από την εργοδοσία σε άδειες άνευ αποδοχών και σε διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά. Από την άλλη το ΤΕΕ προχωράει σε ένα νέο γύρο διάλυσης των πτυχίων και όσων κατοχυρώνουν για έναν απόφοιτο.

Η διοίκηση του ΤΕΕ για ακόμα μια φορά ηγείται της επίθεσης στον τεχνικό κλάδο και ειδικότερα στους Νέους εργαζόμενους Μηχανικούς. Εφαρμόζοντας την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για την πρόσβαση στο επάγγελμα των διπλωματούχων Μηχανικών, στη σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη 16/6) της Διοικούσας Επιτροπής του εισάγεται από τον πρόεδρο, Γ. Στασινό, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αλλαγή που πάει να ψηφιστεί εντελώς αιφνιδιαστικά αφού ανακοινώθηκε μια μέρα πριν την συνεδρίαση της ΔΕ.

Προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού, θεσπίζουν πλέον αυστηρότερες εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται «με ηλεκτρονικό τρόπο σε θεματικές ενότητες ανά Βασική Ειδικότητα. Η ευθύνη για την επιλογή θεμάτων, εξέταση ενστάσεων, ειδικών περιπτώσεων κλπ. θα ανήκει σε πενταμελείς εξεταστικές επιτροπές ανά βασική ειδικότητα».

Δεν θα γίνουμε «δόκιμοι μηχανικοί» με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα!

Η αυστηροποίηση των εξετάσεων, για πρόσβαση στο επάγγελμα, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου μας από το επάγγελμα του μηχανικού. Θέλουν το πτυχίο μας να μη συνδέεται με κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, αλλά αντίθετα η πρόσβαση στο επάγγελμα να είναι εξατομικευμένη και να αφορά επιμέρους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, θέλουν τους απόφοιτους κατακερματισμένους σε πολλές «ταχύτητες» – κατηγορίες μηχανικών,  να είμαστε πελάτες στα πανάκριβα σεμινάρια και τις καταρτίσεις και να περνάνε διαρκώς μέσα από ένα κυκεώνα αλλεπάλληλων εξετάσεων πιστοποίησης, ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ. Στη συνέχεια η πρόσβαση στο επάγγελμα θα εξαρτάται, πέρα από τις πιστοποιήσεις, και από την προϋπηρεσία και το μέγεθος των έργων που έχουμε αναλάβει! Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνηση της ΝΔ για την παραπέρα ισοτίμηση ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και οι ρυθμίσεις που θα αναγνωρίζουν την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων και των 3ετών Bachelor του εξωτερικού με τα διπλώματα των ενιαίων 5ετών κύκλων σπουδών των μηχανικών.

Αντί λοιπόν η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί για την ανεργία και την συνολική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των τεχνικών (ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, απληρωσιά κτλ), επικυρώνει, με το πλέον απαράδεκτο και συντεχνιακό τρόπο την διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, αφού οι αλλαγές στοχεύουν στην διοχέτευση όλου και φθηνότερου επιστημονικού-εργατικού δυναμικού προς αυτούς, πασπαλισμένη με επιχειρηματολογία περί διασφάλισης των δικαιωμάτων των δήθεν «άριστων» και «καλύτερων μηχανικών». Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, στην κυριολεξία, ούτε ένα από τα μέτωπα προώθησης της «απελευθέρωσης», στο οποίο το ΤΕΕ να μην παίξει το ρόλο του μοχλού προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πεδίο των ισοτιμιών και της Μπολόνια υποκρίνεται ότι υπερασπίζεται τα ενιαία 5ετή διπλώματα και αντιπαλεύει την ισοπέδωση προς τα κάτω, τη στιγμή που το ίδιο προωθεί τις αυστηρές γραπτές επαγγελματικές εξετάσεις, και σχεδιάζει ένα «ενιαίο ΤΕΕ» με τεχνολόγους, κολλέγια κ.λπ. φτάνει να έχουν «διαβαθμισμένα» επαγγελματικά δικαιώματα και να δοθεί το ΤΕΕ ο ρόλος του διαχειριστή τους.

Θέλουν να κάνουν το πτυχίο άλλο ένα πιστοποιητικό, στο καλάθι των προσόντων που θα αγοράζουμε από το ΤΕΕ και τα ΚΕΚ-Βρούτση!

Η αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα χτίζεται όμως χρόνια τώρα, και οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά συγκλίνουν και αλληλοσυμπληρώνονται στην ίδια κατεύθυνση: στη δημιουργία μιας δεξαμενής από απόφοιτους διετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο «όνομα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Δεν είμαστε μόνοι! Πορευόμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας!

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες του ΕΜΠ, κάποιοι από μας μέλη του ΤΕΕ, πολλοί από μας “αυτοαπασχολούμενοι”, δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα προβλήματα που προκύπτουν. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπέλυσαν οι όμιλοι και το κράτος ενάντια στα δικαιώματά μας, και μάλιστα σε συνθήκες  πανδημίας! Ο κυβερνητικός εμπαιγμός κλιμακώθηκε με το voucher των 600€, που αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών, των επαγγελματικών εξόδων που έτρεχαν και των οφειλών που συσσωρεύτηκαν στην προηγούμενη κρίση. Για πολλούς μισθωτούς με «μπλοκάκι» τα 600€ «αφαιρέθηκαν» από τον μισθό και πήγαν απευθείας στις τσέπες των αφεντικών.

Γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνουν στην πράξη οι κυβερνητικές διακηρύξεις για “δίκαιη” αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και της πανδημίας: απληρωσιά και μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες, τηλεργασία με εντατικοποίηση και ωράρια «σαν να μην υπάρχει αύριο», μονομερής μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, υποχρεωτική παύση δραστηριότητας & στέρηση εισοδήματος, συσσώρευση νέων χρεών των αυτοαπασχολούμενων, διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά, άδειες άνευ αποδοχών. Αντίθετα οι απαιτήσεις των εργοδοτών γράφτηκαν στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ήρθαν για να μείνουν και να συμπληρώσουν τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων βλέπουν νέα γενναιόδωρη χρηματοδότηση από το “Ταμείο Ανάκαμψης”, νέα κρατικά κονδύλια από τα «ματωμένα» πλεονάσματα, από τη βαριά φοροληστεία στο εισόδημά των γονιών μας.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα σε αυτό.
  • Να μην ισχύσει η εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» μηχανικού
  • Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων βγαίνουμε στο δρόμο για να υλοποιηθούν εδώ και τώρα:

  • Να χορηγηθεί τώρα το έκτακτο επίδομα των 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους 
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαικά νοικοκυριά.
  • Να κηρυχθούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ)  που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.

Αποφασίζουμε:

  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών την Τρίτη στις 17.30 στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ (Νίκης 4, γραφεία ΤΕΕ – Σύνταγμα)
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών την Τετάρτη 17 Ιούνη στις 19.00 στο Υπουργείο Εργασίας.