Όλοι και Όλες στην Απεργία στις 26/11 και στις Απεργιακές Κινητοποιήσεις

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26/11 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Στις 26 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ να καταρρέει, τα κρούσματα να αυξάνονται.

Την ίδια ώρα τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στο «γύψο», οι εργοδότες «τρίβουν» τα χέρια τους με όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περνούν στην πανδημία, ενώ όποιος προσπαθεί να αντισταθεί φιμώνεται από τις δυνάμεις καταστολής. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για νατοϊκούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για όλα τα παραπάνω και για το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Είναι η εργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών από εργαζόμενους και σωματεία για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Η κίνηση στους δρόμους και στα ΜΜΜ το πρωί από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι ασφυκτική, σαν να μην υπάρχει πανδημία. Την ίδια ώρα απογειώνεται το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και γενικά του κάθε απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, του κράτους και των εργοδοτών.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών άρμεξαν πακτωλούς δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού χρήματος για δεκαετίες και τώρα εκβιάζουν στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είχε ποτέ η χώρα. Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση και αφού τα παρακάλια της προς τους κλινικάρχες δεν έπιασαν τόπο, ενώ πέθαινε κόσμος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιτάξεις 2 ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη. Το ζητούμενο είναι να επιβληθεί πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση με περαιτέρω ενίσχυση των αρπακτικών της ιδιωτικής υγείας που έχουν θησαυρίσει και τους τελευταίους μήνες.

Την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση του ΕΜΠ επιλέγει να συμμετέχει στην σύσταση spin-off εταιρείας (τεχνοβλαστού) μέσω της συμμετοχής του ΕΛΚΕ και του ΕΠΙΣΕΥ στo μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Την ίδια στιγμή δηλαδή που δεν υπάρχει καμία πρόνοια για πρόσληψη καθηγητών και προσωπικού για την καθαριότητα των χώρων του ιδρύματος για να μπορούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια να διεξάγονται δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το ΕΜΠ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει σε επιχειρηματικές επενδύσεις της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Αυτό φανερώνει τις προτεραιότητες του Ιδρύματος αλλά και συνολικότερα των ΑΕΙ. Η επιχειρηματική τους λειτουργία αναβαθμίζεται ποιοτικά μέσα από τις συμπράξεις με επιχειρήσεις στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και τώρα με την απευθείας συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα. Για τον λόγο αυτό στην πραγματικότητα δεν δίνουν δεκάρα για τα μέτρα προστασίας στο ίδρυμα, για την εκπαιδευτική διαδικασία, για τις αμοιβές μας. Είμαστε αντίθετοι με την έρευνα με κριτήριο το κέρδος, με την μετατροπή του Ιδρύματος σε μια τεράστια επιχείρηση.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας, καλύπτοντας τόσο το επιβαρυμένο επικουρικό διδακτικό έργο όσο και τα διάφορα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει το ΕΜΠ. Πολλοί από εμάς που διεξάγουν πειραματικές έρευνες χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία στο ίδρυμα, ενώ το ίδιο το ίδρυμα δεν έχει εκπονήσει δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο που να προβλέπει πόσοι και για ποιους λόγους να είναι στους χώρους του ιδρύματος, καθώς και να διασφαλίζει την ύπαρξη όλων των μέτρων προστασίας και να διεξάγει τεστ. Είναι κοροϊδία η μετακίνηση των συναδέλφων να γίνεται με την άδεια μετακίνησης ελεύθερου επαγγελματία, εφόσον υπάρχει μπλοκάκι, ενώ από την άλλη οι υπότροφοι και όσοι δεν έχουν ενεργή σχέση εργασίας στα πλαίσια κάποιου ερευνητικού προγράμματος, να μην μπορούν να μετακινηθούν προς το πολυτεχνείο χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες που διεξάγουν έρευνα, είναι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως από την ύπαρξη ή τη μορφή της εργασιακής τους σχέσης. Μάλιστα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, ως εργαζόμενοι με εξαντλητικούς ρυθμούς, κυνηγώντας συνεχώς deadlines σε αντικείμενο που απαιτεί υψηλά ειδικευμένη εργασία, αλλά η εργασία μας είναι συνήθως απλήρωτη και ανασφάλιστη ή τουλάχιστον επισφαλής.

Το νέο αντεργατικό εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ και του Βρούτση, έρχεται να ενισχύσει όλα τα παραπάνω σε ευρύτερους κλάδους εργαζομένων και να διαλύσει κάθε εργασιακό δικαίωμα που δεν κατάφεραν να καταργήσουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Συνοπτικά, το 8ωρο καταστρατηγείται, το ωράριο μετατρέπεται σε μια ατομική διαπραγμάτευση κάθε συναδέλφου με την εργοδοσία, η τηλεργασία ενισχύεται, η πληρωμή των υπερωριών μένει στον αέρα, οι νόμιμες ώρες υπερωριών ανά μήνα στη βιομηχανία διπλασιάζονται, ενώ η κυριακάτικη αργία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Τα εργατικά σωματεία «φακελώνονται» μέσω του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων, γίνεται ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα σωματεία. Προωθείται η περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και η ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Η κυβέρνηση επιστρατεύει την τρομοκρατία και την καταστολή σε βάρος του λαού και της νεολαίας με τρανταχτά παραδείγματα το όργιο καταστολής των κινητοποιήσεων για τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων και την επέμβαση της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους του ΕΜΠ και την σύλληψη φοιτητών καταπατώντας στην πράξη το άσυλο! Οι προσπάθειες τρομοκράτησης και συκοφάντησης θα πέσουν στο κενό, θα πάρουν απάντηση από το δυνάμωμα του αγώνα μας για τη δουλειά και τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Είναι τεράστιες και οι ευθύνες του πρυτανικού συμβουλίου που ουσιαστικά έστρωσε το χαλί για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η προκλητική απόφαση για λοκ άουτ του Κάτω Πολυτεχνείου από τις 13/11-17/11, η διεξαγωγή μαθημάτων τη Δευτέρα 16/11, οι αναφορές για καταγγελίες περιστατικών για υλικές φθορές εξοπλισμού του ΕΜΠ από φοιτητές, η μη ενημέρωση των εκπροσώπου μας στην επιτροπή εορτασμού για την εισβολή της αστυνομίας καθώς και η ανεξήγητη απουσία των πρυτανικών αρχών από τους χώρους του ΕΜΠ ενώ η επιχείρηση της ΕΛΑΣ βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς και τα πρόσφατα κείμενα μελών ΔΕΠ πολλών σχολών που φαίνεται να θεωρούν συλλήβδην όλα τα κείμενα κριτικής που αναρτώνται ή μοιράζονται ως πράξεις στοχοποίησης της διοίκησης του Ιδρύματος (ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους) μας δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά που εξυπηρετούν. Η έκφραση κριτικής και πολιτικού λόγου είναι δικαίωμα και καθήκον όλων και όχι αποκλειστικό προνόμιο των καθηγητών και της διοίκησης. Δεν πρόκειται να επιβάλλουν στους φοιτητές και τους εργαζόμενους σιγή νεκροταφείου με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Όμως δεν πέρασε η χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε όλη την χώρα και η απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων. Παρά τις απειλές για πρόστιμα ως 5.000€ για τους διοργανωτές “παραβάτες” της απαγόρευσης, τους 6.000 αστυνομικούς που περικύκλωσαν τόσες μέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τον ορυμαγδό τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μαζί με τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, η “καραντίνα” των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε νεολαία, λαό και εργαζόμενους ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ.

Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα με τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, όπου ακούστηκαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Στις 17 Νοέμβρη σπάσαμε την απαγόρευση στους δρόμους. Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία, που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, για να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Δεν θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική μας πάλη, δεν σκύβουμε το κεφάλι και παλεύουμε για:

  • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο!

  • Θωράκιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας. Αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ.

  • Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και του δικαιώματος στην απεργία. Όχι στην δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού.

  • Απαγόρευση απολύσεων. Ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα! Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Λιγότερες ώρες δουλειάς – δουλειά για όλες/ους. Με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.

  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Όχι στη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης και στη τζάμπα εργασία. Να ανοίξουν άμεσα θέσεις εργασίας. Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων.

  • Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

  • Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και τα εργοστάσια. Παροχή των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την απεργία. Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων εργαζομένων και φοιτητών των προηγούμενων ημερών από κάθε δίωξη και την ακύρωση όλων των προστίμων.

  • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους και όσες εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες – εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων.

  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους και όσους εργάζονται με προγράμματα τύπου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το διάστημα της πανδημίας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!

  • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

  • Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ:

  • Άμεση επέκταση των συμβάσεων για επικουρικό έργο για το 2021.

  • Απόσυρση της πρότασης για ίδρυση τεχνοβλαστού του ΕΜΠ.

  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους του ΥΔ.

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιατρικές μονάδες επαρκώς στελεχωμένες. Διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, ΥΔ, καθηγητών και εργαζομένων.

  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων, δημοτικών και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου, Ιδρυμάτων, Δήμων και Περιφερειών με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία και αποφυγή του συγχρωτισμού.

  • Να γίνει άμεσα μονιμοποίηση εκτάκτων διδασκόντων και βοηθητικού προσωπικού και νέες προσλήψεις ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα τμήματα και να προχωρήσουν οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση.

  • Επέκταση των προθεσμιών σε παραδοτέα έργων και εκθέσεων προόδου (όπου προβλέπονται) κεντρικά από το ΕΜΠ, με ευθύνη της διοίκησης του ιδρύματος.

  • Απρόσκοπτη καταβολή μισθοδοσίας και τροφείων (ΕΛΚΕ-ΕΜΠ, ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ κτλ.).

  • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.

  • Κατοχύρωση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας με ασφάλιση και δικαιώματα για όλους τους ερευνητές του ΕΜΠ – Συμβάσεις εργασίας για όλους!

Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους, στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Παλεύουμε συλλογικά μέσα από τον Σύλλογο και ευρύτερα με το εργατικό κίνημα για τη διατήρηση των κεκτημένων μας και προασπίζουμε τα συμφέροντα μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία, μισθό και ασφάλιση.

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τον Σύλλογο μας, οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με ψηλά το κεφάλι!

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ