Μια αναγκαία απάντηση στις απαράδεκτες ανακοινώσεις μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ

Με μεγάλη μας απογοήτευση διαβάσαμε τα κείμενα υπογραφών ορισμένων μελών ΔΕΠ των σχολών Ναυπηγών, Μηχανολόγων, Χημικών, ΗΜΜΥ και την απόφαση της ΓΣ των Πολιτικών Μηχανικών που δηλώνουν την πλήρη στήριξη τους στις αυταρχικές ενέργειες της Πρυτανείας του ΕΜΠ το τελευταίο διάστημα που οδήγησαν στην εισβολή της Αστυνομίας στο χώρο του Ιδρύματος, στον εκφοβισμό εργαζομένων και ερευνητών και στις συλλήψεις φοιτητών. Τα κείμενα αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με την απόφαση του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ (20/11/2020) που καταδικάζει την αστυνομική επέμβαση και καταστολή ως μέσο επίλυσης προβλημάτων του Πανεπιστημίου.

Είναι σε αυτό το σημείο σημαντικό να αναδειχθεί ο πολιτικός ρόλος που παίζουν τα μέλη ΔΕΠ που συνέταξαν τα συγκεκριμένα κείμενα – αντιπαρατιθέμενοι στις αποφάσεις του συλλόγου τους – και κινητοποιήθηκαν για τη συλλογή υπογραφών. Στη συγκεκριμένη συγκυρία η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και επιχειρεί να φιμώσει όποια φωνή αντιτίθεται με κατασταλτικές ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο συνδικαλιστικά όργανα, φοιτητικές παρατάξεις και κινητοποιήσεις έχουν στοχοποιηθεί και απειλούνται με εξάλειψη ενόψει ενός νέου νομοσχεδίου που θα θεσμοθετεί την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας και μηχανισμών επιτήρησης.

Συνεπώς, τα συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ δεν στηρίζουν απλώς τις πρωτοφανείς και αντιδραστικές κινήσεις της Πρυτανείας, αλλά συμβάλλουν στο να λάβει το πράσινο φώς η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει την ανωτέρω πολιτική στα πανεπιστήμια, προφασιζόμενοι την «αντιμετώπιση της ανομίας» που δήθεν εκφράζεται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δήθεν απαντώντας σε μια ιστοσελίδα και με πρόσχημα τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αρχών, επιχειρούν να ανοίξουν μόνιμα την πόρτα του Πολυτεχνείου στις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Επίσης, όλα αυτά σχετίζονται με την αναβάθμιση του επιχειρηματικού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου μέσω της συμμετοχής σε spin-off εταιρεία της οποίας η κερδοφορία δεν χωράει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων και των Υποψηφίων Διδακτόρων του Πολυτεχνείου. Δεν μπορεί, επιπλέον, να μην σχολιαστεί, πως οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται εν μέσω πανδημίας, εν μέσω άδειου Πολυτεχνείου, άδειων αμφιθεάτρων και άδειων δρόμων, ακριβώς όπως κατατέθηκαν και κατατίθενται στο κοινοβούλιο αντι-περιβαλλοντικά και αντεργατικά νομοσχέδια κατα τη διάρκεια των lockdown. Τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ που προσυπέγραψαν τα συγκεκριμένα κείμενα φέρουν επίσης μερίδιο ευθύνης, καθώς με την υπογραφή τους στήριξαν αυτήν την πολιτική κίνηση.

Ως Υποψήφιοι Διδάκτορες του ΕΜΠ εργαζόμαστε καλύπτοντας εν μέσω πανδημίας τόσο το επιβαρυμένο επικουρικό διδακτικό έργο όσο και τα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει το ΕΜΠ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο προβληματισμού ή συλλογής υπογραφών από τα μέλη ΔΕΠ που πρωτοστατούν με ζήλο στη συλλογή υπογραφών ή από τη διοίκηση του Ιδρύματος. Ας αναφέρουμε ορισμένα μόνο από τα προβλήματα για τα οποία ποτέ δεν έδωσε λύση η Πρυτανεία και δεν υπογράφηκε, ούτε θα υπογραφεί κείμενο υποστήριξης μας από τους ένθερμους καθηγητές – υποστηρικτές της:

  • Η αστεία αμοιβή (8€ μικτά/ώρα) του επικουρικού διδακτικού έργου. Μάλιστα υπάρχουν μήνες που μας ζητούν να εργαστούμε χωρίς να έχουμε καν συμβάσεις.
  • Οι δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που κάνουν διδακτορικό χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση.
  • Η ανασφάλιστη εργασία που τους παρέχουμε καθώς το ΕΜΠ, για το κύρος του οποίου κόπτονται, δεν παρέχει ασφάλιση στους Υποψήφιους Διδάκτορες, παρόλο που αναγνωρίζει ότι παρέχουν εργασία μέσω του επικουρικου διδακτικού έργου. Άραγε εδώ η νομιμότητα δεν τους απασχολεί;
  • Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για εμάς και κατ’ επέκταση για τους οικείους μας.
  • Η μη διενέργεια τεστ στους εργαζομένους και στους Υποψήφιους Διδάκτορες που εργάζονται καθημερινά στους χώρους του Ιδρύματος.

Αλλά πάνω από όλα:

Ούτε η Διοίκηση ούτε ορισμένοι εκ των υπογραφόντων δε ρώτησαν κανέναν από εμάς αν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι ενώ κάνουμε το Διδακτορικό μας.

Ίσως το έχουν ξεχάσει αλλά ΕΜΠ χωρίς φοιτητές, εργαζόμενους, Υποψήφιους Διδάκτορες και ερευνητές δεν μπορεί να υπάρξει!