Δώστε λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία – Όχι άλλη καταστολή και Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ καταγγέλλει το νέο αυταρχικό κρεσέντο της κυβέρνησης που αιφνιδιαστικά χθες το πρωί ανακοίνωσε διαμέσου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. την απαγόρευση συναθροίσεων, μέχρι την 1η Φλεβάρη. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί στην πράξη το άρθρο 11 του συντάγματος, με υγειονομικό πρόσχημα.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο το ΕΜΠ και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές και οι διαλέξεις από τις οθόνες και η αποκλειστική τηλεκπαίδευση έχει ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών τους και έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Για τους υποψήφιους διδάκτορες και τους εργαζόμενους στην έρευνα το ερευνητικό έργο συνεχίζεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  Ταυτόχρονα οι απαγορεύσεις έχουν γίνει κανονικότητα. Και όλα αυτά γιατί όπως και στην υγεία, έτσι και στην παιδεία η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει λεφτά για επαναφορά, σε όσο το δυνατόν γίνεται δια ζώσης λειτουργία, με όλα τα μέτρα προστασίας. Στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία – εν μέσω πανδημίας – μειώνονται, το ίδιο και για τη παιδεία και τη μέριμνα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για την παιδεία έφτασε νέο ιστορικό χαμηλό. Πήγαν όλα στους Μεγάλους Περιπάτους, στα ΜΜΕ, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στις μεγάλες επιχειρήσεις (βλ. AEGEAN). Είναι ξεκάθαρο πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ώστε, σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και το λαό σε περιοριστικά μέτρα, να επισπεύσει τη νομοθέτηση και εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που «εκκρεμούν» εδώ και πολλά έτη, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Σύντομα για τους φοιτητές ξεκινάει η νέα εξεταστική και ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα συγγράμματα, ούτε έχει βγει το πρόγραμμα σε ορισμένες σχολές. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές ενώ αντίθετα η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος έχει χτυπήσει κόκκινο (-80% τα τελευταία χρόνια). Δεν γίνεται καμία πρόσληψη για καθαριότητα, συντήρηση υποδομών και σίτιση ενώ το διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό μειώνεται κάθε χρόνο. Οι υπότροφοι ΥΔ παραμένουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας και τα ύψη των διάφορων υποτροφιών και ειδικά του ΕΛΚΕ (625€/μήνα) ίσα που επαρκούν για την επιβίωση μας, ενώ για άλλη μία φορά καλούμαστε να προσφέρουμε επικουρικό διδακτικό έργο απλήρωτοι για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη. Παρά τα λεγόμενα της πρυτανείας, για ακόμη μια χρονιά καλουμαστε να υπογράψουμε συμβασεις που δεν καλύπτουν ολόκληρα τα ακαδημαϊκά εξάμηνα και που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας. Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δε, δεν έχει πληρωθεί ακόμα το επικουρικό έργο του 2020 λόγω γραφειοκρατικού λάθους.

Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα προβλήματα, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control.  Υπόσχεται ενίσχυση των πειθαρχικών μέτρων ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα στο νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα περιέχονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης στα ν + ν/2 χρόνια. Ετοιμάζει διαγραφές για χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που αναγκάζονται να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους. Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ψήφισε η σημερινή. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα είναι έρμαιο των εταιρειών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας,  στο οποίο δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Αντίστοιχο στόχο έχει και η όξυνση της κρατικής καταστολής που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκφράστηκε με την προσπάθεια απαγόρευσης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, με το νόμο περιορισμού των συγκεντρώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το σχέδιο νόμου για περιορισμό της απεργιακής δράσης των σωματείων και τον κρατικό έλεγχο των διαδικασιών τους.

Ενδεικτικά για το ΕΜΠ και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το τοπίο είναι μαύρο όσον αφορά τα δικαιώματα σε μόρφωση, υγεία, ασφάλιση και εργασία, με τη χρόνια υποχρηματοδότηση να οδηγεί στη μη κάλυψη αναγκών υγιεινής (προσωπικό καθαριότητας) και σίτισης, οι υπότροφοι Υ.Δ. δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας εν μέσω πανδημίας, οι μεταπτυχιακοί ερευνητές και Υ.Δ. εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για το επικουρικό διδακτικό τους έργο, με τις υποτροφίες να ανέρχονται στο ύψος επιδόματος φτώχειας. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, των Συλλόγων ΥΔ και εργαζομένων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας!

Με το νέο σύστημα εισαγωγής ενισχύει την ιδιωτική Εκπαίδευση, την οποία «προικίζει» με θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης ισοδυναμίας πτυχίων Κολλεγίων & ξένων Πανεπιστημίων με το δίπλωμα μηχανικού Πολυτεχνικών Σχολών. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε στις 17.12.2020, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Είναι ένα ακόμα βήμα στην διαβάθμιση δικαιωμάτων και μετατροπής του διπλώματός μας σε απλό διαβατήριο για δια βίου και επί πληρωμή σεμινάρια, εξετάσεις και πιστοποιήσεις.

Με τα όρια φοίτησης που εισάγονται από το νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να πληρώσουν το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουν την οικογένεια τους που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. Προκαλούν τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα τους για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών, αλλά τα τραγικά νούμερα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούν έγκαιρα οι φοιτητές να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους!

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν ιδρύεται για να «προστατεύσει» φοιτητές και εργαζόμενους, αλλά να θωρακίσει και να «περιφρουρήσει» την απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, να συμβάλλει στη δημιουργία αποφοίτων και νέων εργαζόμενων χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα, ‘έτοιμων’ προς εκμετάλλευση από την εργοδοσία.

Σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, δεν χωράει κανένας και καμία! «Θα δοθούν λεφτά για τις ανάγκες μας, ή θα συνεχίσουν να δίνονται για τα συμφέροντά τους;»

Η αποκλειστική τηλεκπαίδευση (η οποία προϋποθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και σύνδεση, που δεν είναι προσβάσιμα από όλους) διαλύει το πανεπιστήμιο ως ζωντανό κοινωνικό χώρο, το εκπαιδευτικό έργο υποβαθμίζεται καθώς οι φοιτητές παραμένουν μακριά από τα εργαστήρια και τη δια ζώσης διδασκαλία, ενώ ταυτόχρονα τα ιδρύματα να παραμένουν ανοιχτά για την επιχειρηματική λειτουργία. Ως ΥΔ δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση. Το εν λόγω καθεστώς μετακυλίει μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής/διαδικασίας των μαθημάτων στις πλάτες των ΥΔ, οι οποίοι/-ες καλούμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, τις περισσότερες φορές αμισθί. Αυτό είναι τυπικό παράδειγμα του γεγονότος ότι αναγνωριζομαστε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι ανάλογα με το αφήγημα, συμβάλλοντας στην απαξίωση του έργου μας.

Οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχουν τεράστια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο αποδέχονται την υποχρηματοδότηση, όχι μόνο δεν υλοποιούν τις προτάσεις των Συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αντίθετα ρίχνουν ζεστό χρήμα ιδρύοντας το ένα μετά το άλλο μαγαζιά-επιχειρήσεις μέσα στο ΕΜΠ, συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών, και τώρα ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ για το σώμα καταστολής που θα φυλάει τα μαγαζιά τους και θα καταστέλλει τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η διοίκηση του ΕΜΠ θα παρέχει ενεργή στήριξη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθώς ο πρύτανης και μία σειρά κοσμήτορες έσπασαν τη σιωπή τους και έσπευσαν να απειλήσουν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους ΥΔ του ΕΜΠ, ότι οι αποφάσεις μας για διήμερο αποκλεισμό του ΕΜΠ, στον οποίο προχωρήσαμε στις 19-20/1 σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους και εργαζόμενους του ιδρύματος, διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξεταστικών, εμποδίζουν τους τελειόφοιτους να ολοκληρώσουν τις εργαστηριακές διπλωματικές τους και παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και επομένως η αστυνομία αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει για να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων. Για μια ακόμα φορά, η διοίκηση του ιδρύματος προσπαθησε να καταστείλει με τον δικό της τρόπο τους αγώνες φοιτητών και εργαζομένων. Είναι άλλωστε ακόμη πρόσφατο το περιστατικό με την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβρη και ο ρόλος που είχε η πρυτανεία σε αυτή.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι πολιτικής δράσης, χώροι αγώνα. Δε δεχόμαστε την ίδια στιγμή που οι σχολές είναι κλειστές, η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια που αφορούν τις ζωές μας πίσω από την πλάτη μας. Να λοιδορεί  για έλλειψη ευθύνης τη νεολαία που αγωνίζεται, ενώ ήταν αυτή που στάθηκε στο πλάι των υγειονομικών για τα δίκαια αιτήματά τους. Να επιβάλει καταστολή και αστυνόμευση, όταν η νεολαία ζητάει μόρφωση, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο!

Η ανάπτυξη των επιστημών, της έρευνας, των σπουδών και της διδασκαλίας, που διεκδικούμε και μας αξίζει, δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Γίνεται με θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας και όρους σπουδών, εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, ποιοτική φοιτητική μέριμνα, στελέχωση των Πανεπιστημίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για τη διδασκαλία, συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, φύλαξη, καθαριότητα του Πανεπιστημίου.

Άμεση απόσυρση του εκτρώματος Κεραμέως –Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Καμία ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας – Να δοθούν λεφτά για παιδεία και υγεία!

Κανένα νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια να μην κατατεθεί με κλειστές σχολές.

Δεν θα περάσει κανένα μέτρο που υποβαθμίζει τις ζωές μας!

Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να ξανανοίξει με όλα τα μέτρα προστασίας.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του Νομοσχεδίου! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές, οι ΥΔ και οι εργαζόμενοι που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
  • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας φοιτητών, καθηγητών, ΥΔ και εργαζομένων.
  • Να γίνουν κανονικά δια ζώσης μαθήματα με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς με το πάγιο καθεστώς υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα έχουν υποστελεχωθεί τραγικά.
  • Δωρεάν τεστ για φοιτητές, ΥΔ, καθηγητές και εργαζόμενους στο ΕΜΠ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ΥΔ, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.
  • Αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψη τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των περισσότερων εργαστηριακών ομάδων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Να γίνει άμεσα μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων και βοηθητικού προσωπικού και νέες προσλήψεις ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα τμήματα και να προχωρήσουν οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Να καταργηθεί ο θεσμός του «πανεπιστημιακού υποτρόφου». Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους ΥΔ που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ο υ/δ να μην εξωθείται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής.
  • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.
  • Να αμείβονται όλοι οι υ/δ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους.
  • Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.
  • Κάλυψη από το ίδρυμα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
  • Αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων και ειδική μέριμνα και ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και το απαραίτητο λογισμικό για την έρευνα του.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των ιδρυμάτων και των εστιών.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιατρικές μονάδες επαρκώς στελεχωμένες. Διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, ΥΔ, καθηγητών και εργαζομένων.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων, δημοτικών και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου, Ιδρυμάτων, Δήμων και Περιφερειών με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία και αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Να χωριστούν τώρα όλα τα τμήματα σε μικρότερες ομάδες ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να αξιοποιηθούν κτήρια, με ευθύνη του Υπουργείου και με κατάλληλη διαμόρφωσή τους, για την περαιτέρω διάχυση των φοιτητών και την αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Να προχωρήσουν οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση. Να μην αξιοποιούνται σαν αναλώσιμοι οι ΥΔ, αλλά και οι κάτοχοι διδακτορικού, με προσλήψεις περιορισμένου χρόνου με ΕΣΠΑ.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις χωρίς εργολαβίες προσωπικού καθαριότητας και συντήρησης
  • Να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με κέντρο τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές!
  • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.
  • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χαθεί αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φοιτητές.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στο ΕΣΥ. Ανάπτυξη και Στελέχωση των ΜΕΘ. Επίταξη Δομών Υγείας του Ιδιωτικού Τομέα.
  • Προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων 242, 608 και 140.  
  • Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή παροχής σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Έρευνα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Προχωράμε σε :

  • Σε στήριξη του κειμένου υπογραφών των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο νέο ν/σ για τα πανεπιστήμια.
  • Πολύμορφες Δραστηριότητες σε όλες τις σχολές και τις γειτονιές γύρω από τα Πανεπιστήμια, ώστε να φτάσουν παντού τα μηνύματα του αγώνα μας.
  • Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 27 Γενάρη και την απαίτηση τους για συνάντηση με την Υπουργό ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα τους.
  • Συμμετέχουμε στην πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι από τα Προπύλαια στη Βουλή την Πέμπτη 28 Γενάρη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
  • Kινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ την Παρασκευή 29 Γενάρη μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδρύματος για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολές και για να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανοίξει το Ίδρυμα.
  • Στήριξη του αποκλεισμού της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1/2 τις εργάσιμες ώρες
  • Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τρίτη 2/2 στις 4μμ έξω από το εστιατόριο

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!