Ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών ΕΜΠ για την απεργία πείνας τους Δ. Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου και απεργία δίψας από τις 23 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας τα δικαιώματα του. Σε παραβίαση του ίδιου του σωφρονιστικού κώδικα μεταφέρθηκε από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού, αντί  στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλεπόταν. Η μεταφορά έγινε μέσα στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας. 

Οι παραβιάσεις των νόμων, ακόμη και αυτών που έγιναν φωτογραφικά για να επιδεινώσουν την κράτηση του, αποτελούν πρωτοφανή περίπτωση αυθαίρετης παρέμβασης στο σύστημα της δικαιοσύνης, για λόγους προσωπικής εκδίκησης, που ζητά μία πολιτικά ισχυρή οικογένεια. H κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκδικητικά έναν κρατούμενο ακυρώνοντας θεσπισμένους κανονισμούς και νόμους, οδηγώντας τον κρατούμενο ναπου εξαντλήσει όλα τα μέσα άμυνας που έχει στη διάθεσή του, και να καταφύγει στην έσχατη μορφή αντίδρασης: την απεργία πείνας και δίψας.

Η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση

Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, έσχατη επιλογή ενός κρατουμένου που, ακόμα και μετά από 18 χρόνια φυλακής, δέχεται μια παράλογη επίθεση στο πρόσωπό του κάθε φορά που ασκεί ή διεκδικεί τα δικαιώματα που είναι αυτονόητα για κάθε φυλακισμένο.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν εγκαλείται για φωτογραφικές διατάξεις, για παραβίαση των νόμων που η ίδια θέσμισε, για χειρισμούς που δημιουργούν υπόνοιες εκδικητικής συμπεριφοράς και αναιτιολόγητης επιβάρυνσης της θέσης ενός φυλακισμένου. Ενός ανθρώπου δηλαδή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της, υπόκειται στους νόμους της και που η υγεία και η ζωή του είναι στην δικαιοδοσία της.

Παράλληλα είναι διαχρονικά τα φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των κρατουμένων φοιτητών  (όπως η άρνηση φοιτητικής άδειας κ.α.) ακόμα και οι  «εκδικητικού»  τύπου μεταγωγές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων οδηγεί πολλές φορές τους ίδιους ακόμη και σε απεργίες πείνας.

Ως σύλλογος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ, προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν πρέπει να είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Η εκδικητική συμπεριφορά σε κρατούμενους και κρατούμενες δεν έχει να κάνει με κράτος δικαίου.

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

*το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία