ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ

6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΜΑΖΙΚΑ-ΤΑΞΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Έναν χρόνο μετά από την εκδήλωση της πανδημίας, βλέπουμε να συντελείται μια σαρωτική επίθεση, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, σε ό,τι αφορά στην εργασία, στη δημόσια υγεία, στην καθημερινότητα μας, στην εκπαίδευση, αλλά και στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Γίνεται φανερό, με τραγικό τρόπο, πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της υγείας έχει πλήρως αποτύχει και έχει οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου. Το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο και παρά τα κυβερνητικά ασύστολα ψέματα, οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται και ασθενείς καταλήγουν χωρίς να έχουν λάβει την ιατρική φροντίδα, έξω από τις ΜΕΘ, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών για να μη χάσουν από τα κέρδη τους οι έμποροι της υγείας. Παράλληλα, δε λήφθηκε κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των μεγάλων χώρων εργασίας, δεν έγιναν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό και εξοπλισμό η δημόσια υγείας. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με γνώμονα τα κέρδη του Κεφαλαίου χωρίς την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θίγουν την κερδοφορία του . Έδωσε και δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και ΠΝΠ, ενώ έχει δαπανήσει εκατομμύρια για την αγορά νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση της αστυνομίας, αλλά και για τη διάσωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων (με εμβληματικό παράδειγμα την AEGEAN). Έδωσε άφθονο χρήμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, ενώ την ίδια στιγμή άφησε είτε τελείως ακάλυπτους τους εργαζόμενους σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εστίαση, που βρέθηκαν χωρίς στήριξη, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων με το επίδομα των 500 ευρώ της αναστολής σύμβασης. Στην εκπαίδευση, ψήφισε τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, μέσω του οποίου ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία με πάνω από χίλια άτομα προσωπικό, κάμερες και face control ενώ θέσπισε το νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές, που προσφέρει πελατεία στους κολεγιάρχες.

Η πανδημία και η αντιμετώπισή της αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και βάθυναν ακόμα περισσότερο την καπιταλιστική κρίση που ήδη είχε ξεσπάσει πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Η ΕΕ κινήθηκε εξαρχής στο θέμα των εμβολίων με κριτήριο τη «διευθέτηση» του ανταγωνισμού των πολυεθνικών του φαρμάκου και στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας τους, ενώ νομοθέτησε το «Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο συνοδεύεται βέβαια από αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», με μεγάλο μέρος του να αποτελούν τα νέα δάνεια. Ειδικά στη χώρα μας, οι νέοι μηχανισμοί επιτήρησης μέσω των όρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» έρχονται να προστεθούν στα οδυνηρά αποτελέσματα των προηγούμενων «οικονομικών προγραμμάτων» και στα υπάρχοντα προγράμματα «μετα-μνημονιακής επιτροπείας», τα οποία και εξακολουθούν να ισχύουν και μάλιστα σε συνθήκες όπου το δημόσιο χρέος σκαρφαλώνει στο 220% του ΑΕΠ, ενώ τα ελλείμματα και η ύφεση πλησιάζουν σε διψήφια νούμερα! 

Παίρνουμε θέση μάχης!

Όπως στην Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα τσάκισαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις στο Σύνταγμα, έτσι και φέτος θα απαντήσουμε αποφασιστικά στην επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας.

Θα τιμήσουμε τη μέρα σύμβολο των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κάνοντας δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τη ζωή που μας αξίζει.

Θα φωτίσουμε τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς, που προσπαθούν να κρύψουν οι υποκριτικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας. Θα διεκδικήσουμε για ακόμα μια φορά το ασφαλές άνοιγμα των Σχολών και των εργαστηρίων μας, την λήψη των απαραίτητων μέτρων. 

Το αντεργατικό νομοσχέδιο «κόλαση»

Το διάστημα όξυνσης της πανδημίας επιλέγει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις «ανατροπές του αιώνα» και να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το 8ωρο.   Το αντεργατικό πλαίσιο στο οποίο έχουν το δικό τους μερίδιο οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ προβλέπει παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, με ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή με ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες σε μελλοντικό χρόνο. Το νέο νομοσχέδιο απαλλάσσει την εργοδοσία από τα τελευταία «εμπόδια» εφαρμογής του μέτρου, ακυρώνοντας την «προϋπόθεση» της συμφωνίας εργοδότη και σωματείου για την εφαρμογή της «διευθέτησης», θεσμοθετώντας πλέον την ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου που γίνεται εύκολη λεία για την εργοδοσία.

Οι εργοδότες απελευθερώνονται να ξεχειλώνουν τα ωράρια σε περιόδους αιχμής, χωρίς φυσικά υπερωριακή αποζημίωση και να μας στέλνουν σπίτια μας σε περιόδους μειωμένου φόρτου εργασίας. Τις ρυθμίσεις συμπληρώνει η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Η φθορά της υγείας μας απ’ την υπερωριακή 10ωρη εξόντωση δεν αναπληρώνεται από ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν τα αφεντικά.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει υπερωριακή απασχόληση, πως είναι να δουλεύεις χωρίς ωράριο στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα αφού καμία σύμβαση δεν προβλέπει μια σειρά δικαιωμάτων όπως ωράριο, άδειες, ασφάλιση κλπ.

Μονιμοποιούν την «τηλεργασία» για να αυξήσουν την εκμετάλλευση, δηλαδή τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας, εντατικοποιώντας τη δουλειά, επεκτείνοντας τον εργάσιμο χρόνο. Το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την προσωπική μας ζωή, μας απομονώνει απ΄τους συναδέλφους εμποδίζοντας την επαφή και τη συνδικαλιστική δράση.

Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές να μετατρέπονται σε επενδυτικό προϊόν με αβέβαιη απόδοση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη απώλεια της σύνταξης. Προχωρούν στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγορικές και λογιστικές) που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ψηφοφορία για να καταφέρουν νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας να απεργήσουμε και να συνδικαλιστούμε. Το κράτος παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων. Δημιουργούν νέο απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας».

Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, ενάντια σε εργοδότες, κυβέρνηση και τα κόμματά τους, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό!

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύεται ξανά ότι η ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων για τη διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης είναι προϋπόθεση για τις χρυσοφόρες επενδύσεις στην «Πράσινη» και την «Ψηφιακή» Οικονομία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους άλλους κλάδους προτεραιότητας με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού.

Η νέα κρίση στην οικονομία σηματοδοτεί την εκτόξευση της εκμετάλλευσης στους κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο, ενώ η ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας θα κυριαρχούν σε άλλους κλάδους που βρίσκονται σε συρρίκνωση. Η «Ελλάδα 2.0» όσο «πράσινη» και «ψηφιακή» κι αν είναι δε μπορεί να απαλλαχτεί απ’ το φαύλο κύκλο της περιοδικής κρίσης. Δε χωράει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων, αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της εκάστοτε κυβέρνησης, των «κοινωνικών συμμαχιών» με το ΣΕΒ και την Ε.Ε.. Η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και με βάση νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσουν την ταξική πρωτομαγιά παράταση του τριημέρου του Πάσχα. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη σε μια ακόμα κρίσιμη στιγμή για την κατάργηση του 8ώρου και την υλοποίηση του νέου αντεργατικού «πογκρόμ».

Η κατάσταση στο ΕΜΠ και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το ΕΜΠ και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές και οι διαλέξεις από τις οθόνες και η αποκλειστική τηλεκπαίδευση έχουν ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών τους και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Ως ΥΔ δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης και απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση. Το εν λόγω καθεστώς μετακυλίει μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής/διαδικασίας των μαθημάτων στις πλάτες των ΥΔ, οι οποίοι καλούμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, πολλές φορές και αμισθί. Αυτό είναι τυπικό παράδειγμα του γεγονότος ότι αντιμετωπιζόμαστε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι ανάλογα με το αφήγημα, συμβάλλοντας στην απαξίωση του έργου μας. Για τους υποψήφιους διδάκτορες και τους εργαζόμενους στην έρευνα το ερευνητικό έργο ωστόσο συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι υπότροφοι ΥΔ παραμένουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας και τα ύψη των διάφορων υποτροφιών και ειδικά του ΕΛΚΕ (625€/μήνα) ίσα που επαρκούν για την επιβίωση μας. Ο Σύλλογος προτάσσει το αίτημα για καθορισμό των υποτροφιών τουλάχιστον στα 1000 ευρώ καθαρά και με ασφάλιση, καθώς και την πλήρη ασφάλιση κάθε ΥΔ για όσο καιρό κάνει το διδακτορικό του.

Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά φέτος, φαίνεται πως θα χαθούν αμοιβές επικουρικού διδακτικού έργου για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, οι οποίοι που δεν καλύπτονταν από οι συμβάσεις του περασμένου εξαμήνου, ενώ και οι νέες συμβάσεις που υπογράψαμε για το τρέχον εξάμηνο, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας μας και δεν καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια του εξαμήνου, με το ωρομίσθιο να παραμένει στα 8€ μικτά! Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δε, δεν έχει πληρωθεί ακόμα το επικουρικό έργο του χειμερινού εξαμήνου του 2019-2020 λόγω γραφειοκρατικού λάθους.  Με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συλλόγου καταφέραμε και θέσαμε τα ζητήματα στην Διοίκηση του Ιδρύματος, αποσπάσαμε δεσμεύσεις, όμως χρειάζεται να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά ακόμα περισσότεροι για να τα καταφέρουμε!

Καμία αναμονή! Δεν θα επιτρέψουμε να είναι αυτή η «κανονικότητα»!

Αγώνας εδώ και τώρα!

Απέναντι στην υποταγή και την ενσωμάτωση, την τρομοκρατία, τον κατακερματισμό και την απεργοσπασία που προωθεί η κυβέρνηση και ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, πρέπει να προτάξουμε τη σύνδεση των αντιστάσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και την ισχυροποίηση της θέσης όλων απέναντι στο κεφάλαιο και στην κυβέρνηση. Έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη κοινού βηματισμού με τα ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, εργοδότες και ΕΕ, που οργάνωσαν τις απεργιακές μάχες τα τελευταία χρόνια και τις κινητοποιήσεις απ’ την πρώτη μέρα της πανδημίας, ενώ τώρα οργανώνουν την απεργιακή κλιμάκωση ξεκινώντας απ’ την απεργία της 6ης Μάη. Στις 6 Μάη κανείς και καμιά να μην δουλέψει, κανείς στο εργαστήριό του, κανένα λάπτοπ να μην ανοίξει για δουλειά!

 Οι εργαζόμενοι μπορούν, βασισμένοι στις δικές τους δυνάμεις, να οργανώνουν και να πραγματοποιούν αποτελεσματικά τους αγώνες τους, να αντιμετωπίσουν νικηφόρα τόσο την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης όσο και τις μεθόδους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συνδέσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής με την πάλη ενάντια στην ελαστική εργασία και την επαναφορά των διεκδικήσεών μας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας! 

Ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, παλεύουμε για να επιστραφούν οι κλεμμένοι μισθοί και τα δικαιώματά μας κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία

Παλεύουμε για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και απεργιών άμεσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα. 

Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με τις ανάγκες μας μπροστά απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ΤΟ 8ΩΡΟ! Παλεύουμε για μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Να ανοίξουν τώρα οι Σχολές με ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας .
  • Κανένας ΥΔ ανασφάλιστος. Τα χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Διδακτορικής Διατριβής μας να προσμετρώνται στα συντάξιμα.Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους ΥΔ που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ο υ/δ να μην εξωθείται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής.  
  • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.  
  • Να αμείβονται όλοι οι υ/δ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους.  
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψη τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των περισσότερων εργαστηριακών ομάδων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τους συλλόγους μας και την οργάνωση των εργαζομένων.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας

 ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη μαζί με τα ταξικά σωματεία