Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 10/6

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ – 26/5/2020

Έναν χρόνο μετά από την εκδήλωση της πανδημίας συντελείται μια σαρωτική επίθεση, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, σε ό,τι αφορά στην εργασία, στη δημόσια υγεία, στην καθημερινότητα μας, στην εκπαίδευση, αλλά και στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με γνώμονα τα κέρδη του Κεφαλαίου χωρίς την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θίγουν την κερδοφορία του . Έδωσε και δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και ΠΝΠ, ενώ έχει δαπανήσει εκατομμύρια για την αγορά νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση της αστυνομίας, αλλά και για τη διάσωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων (με εμβληματικό παράδειγμα την AEGEAN). Έδωσε άφθονο χρήμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, ενώ την ίδια στιγμή άφησε είτε τελείως ακάλυπτους τους εργαζόμενους σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εστίαση, που βρέθηκαν χωρίς στήριξη, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων με το επίδομα των 500 ευρώ της αναστολής σύμβασης. Στην εκπαίδευση, ψήφισε τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, μέσω του οποίου ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία με πάνω από χίλια άτομα προσωπικό, κάμερες και face control ενώ θέσπισε το νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές, που προσφέρει πελατεία στους κολεγιάρχες.

Η ΕΕ κινήθηκε εξαρχής στο θέμα των εμβολίων με κριτήριο τη «διευθέτηση» του ανταγωνισμού των πολυεθνικών του φαρμάκου και στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας τους, ενώ νομοθέτησε το «Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο συνοδεύεται βέβαια από αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», με μεγάλο μέρος του να αποτελούν τα νέα δάνεια. 

Το αντεργατικό νομοσχέδιο «κόλαση»

Το διάστημα όξυνσης της πανδημίας επιλέγει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις «ανατροπές του αιώνα» και να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το 8ωρο.   Το αντεργατικό πλαίσιο στο οποίο έχουν το δικό τους μερίδιο οι κυβερνήσεις ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ προβλέπει παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, με ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή με ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες σε μελλοντικό χρόνο. Το νέο νομοσχέδιο απαλλάσσει την εργοδοσία από τα τελευταία «εμπόδια» εφαρμογής του μέτρου, ακυρώνοντας την «προϋπόθεση» της συμφωνίας εργοδότη και σωματείου για την εφαρμογή της «διευθέτησης», θεσμοθετώντας πλέον την ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου που γίνεται εύκολη λεία για την εργοδοσία.

Οι εργοδότες απελευθερώνονται να ξεχειλώνουν τα ωράρια σε περιόδους αιχμής, χωρίς φυσικά υπερωριακή αποζημίωση και να μας στέλνουν σπίτια μας σε περιόδους μειωμένου φόρτου εργασίας. Τις ρυθμίσεις συμπληρώνει η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Η φθορά της υγείας μας απ’ την υπερωριακή 10ωρη εξόντωση δεν αναπληρώνεται από ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν τα αφεντικά.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει υπερωριακή απασχόληση, πως είναι να δουλεύεις χωρίς ωράριο στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα αφού καμία σύμβαση δεν προβλέπει μια σειρά δικαιωμάτων όπως ωράριο, άδειες, ασφάλιση κλπ.

Μονιμοποιούν την «τηλεργασία» για να αυξήσουν την εκμετάλλευση, δηλαδή τον απλήρωτο χρόνο εργασίας μας, εντατικοποιώντας τη δουλειά, επεκτείνοντας τον εργάσιμο χρόνο. Το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την προσωπική μας ζωή, μας απομονώνει απ΄τους συναδέλφους εμποδίζοντας την επαφή και τη συνδικαλιστική δράση.

Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές να μετατρέπονται σε επενδυτικό προϊόν με αβέβαιη απόδοση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη απώλεια της σύνταξης. 

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ψηφοφορία για να καταφέρουν νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας να απεργήσουμε και να συνδικαλιστούμε. Το κράτος παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων. Δημιουργούν νέο απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας».

Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, ενάντια σε εργοδότες, κυβέρνηση και τα κόμματά τους, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό!

 

Η «Ελλάδα 2.0» όσο «πράσινη» και «ψηφιακή» κι αν είναι δε μπορεί να απαλλαχθεί απ’ το φαύλο κύκλο της περιοδικής κρίσης. Δε χωράει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η κατάσταση στο ΕΜΠ και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το ΕΜΠ και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές και οι διαλέξεις από τις οθόνες και η αποκλειστική τηλεκπαίδευση έχουν ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών τους και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Ως ΥΔ δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης και απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση. Το εν λόγω καθεστώς μετακυλίει μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής/διαδικασίας των μαθημάτων στις πλάτες των ΥΔ, οι οποίοι καλούμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, πολλές φορές και αμισθί. Αυτό είναι τυπικό παράδειγμα του γεγονότος ότι αντιμετωπιζόμαστε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι ανάλογα με το αφήγημα, συμβάλλοντας στην απαξίωση του έργου μας. Για τους υποψήφιους διδάκτορες και τους εργαζόμενους στην έρευνα το ερευνητικό έργο ωστόσο συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι υπότροφοι ΥΔ παραμένουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας και τα ύψη των διάφορων υποτροφιών και ειδικά του ΕΛΚΕ (625€/μήνα) ίσα που επαρκούν για την επιβίωση μας. Ο Σύλλογος προτάσσει το αίτημα για καθορισμό των υποτροφιών τουλάχιστον στα 1000 ευρώ καθαρά και με ασφάλιση, καθώς και την πλήρη ασφάλιση κάθε ΥΔ για όσο καιρό κάνει το διδακτορικό του.

Ακόμα, στο πλαίσιο του κυνηγιού της καλύτερης αξιολόγησης, η Σχολή των Αγρονόμων-Τοπογράφων απειλεί με διαγραφές συναδέλφους-ισσες μας. Μάλιστα στην τελευταία γενική συνέλευση της σχολής αποφάσισαν ότι όσοι έχουν ξεπεράσει τα 9 χρόνια από την έναρξη του διδακτορικού τους θα διαγραφούν τον Αύγουστο του 2022.  Δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφεί κανένας συνάδελφος μας που θέλει να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Στο πλαίσιο της σύνδεσής της, ήδη δραματικά μειωμένης, χρηματοδότησης με την αξιολόγησή τους, τα Ιδρύματα από την μια θα στραφούν και στις διαγραφές ΥΔ, φοιτητών, μεταπτυχιακών για να εξασφαλίσουν καλύτερο ranking ενώ, από την άλλη, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και η σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Την προστασία και την απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του Πανεπιστημίου-επιχείρηση έρχεται να διασφαλίσει και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με την εγκατάστασή της να έχει αναγγελθεί για τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, για άλλο ένα εξάμηνο, φαίνεται πως θα χαθούν αμοιβές επικουρικού διδακτικού έργου καθώς οι συμβάσεις που υπογράψαμε δεν καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια του εξαμήνου, με το ωρομίσθιο να παραμένει στα 8€ μικτά! Παραμένουν ακόμα χρωστούμενες αμοιβές από τα προηγούμενα εξάμηνα ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δε, δεν έχει πληρωθεί ακόμα το επικουρικό έργο του χειμερινού εξαμήνου του 2019-2020 για το οποίο οι συνάδελφοι έχουν κόψει τα τιμολόγια τους, λόγω γραφειοκρατικού λάθους.  Με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συλλόγου καταφέραμε και θέσαμε τα ζητήματα στην Διοίκηση του Ιδρύματος, αποσπάσαμε δεσμεύσεις, όμως χρειάζεται να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά ακόμα περισσότεροι για να τα καταφέρουμε!

Καμία αναμονή! Δεν θα επιτρέψουμε να είναι αυτή η «κανονικότητα»! Αγώνας εδώ και τώρα!

Έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη κοινού βηματισμού με τα ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, εργοδότες και ΕΕ, που οργάνωσαν τις απεργιακές μάχες τα τελευταία χρόνια και τις κινητοποιήσεις απ’ την πρώτη μέρα της πανδημίας, ενώ τώρα οργανώνουν την απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Οι εργαζόμενοι μπορούν, βασισμένοι στις δικές τους δυνάμεις, να οργανώνουν και να πραγματοποιούν αποτελεσματικά τους αγώνες τους, να αντιμετωπίσουν νικηφόρα τόσο την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης όσο και τις μεθόδους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συνδέσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής με την πάλη ενάντια στην ελαστική εργασία και την επαναφορά των διεκδικήσεων μας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας! 

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αναγκάζεται να πάρει απόφαση για απεργία κάτω από την πίεση των εργαζομένων,  αγνοώντας μάλιστα τις αποφάσεις σωματείων, ομοσπονδιών, ΕΚ και της ΑΔΕΔΥ που είχαν αποφασίσει απεργία στις 3/6 και αναγκάζοντας τους να την μεταθέσουν στις 10/6. Είναι προφανής ο στόχος της να αποσυντονίσει το απεργιακό μέτωπο απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τους ισοπεδώσει. Δεν μας προκαλεί εντύπωση, καθώς τις απεργίες της 26ης Νοέμβρη και 6ης Μάη τις χαρακτήριζε γελοίες ενώ δεν έβρισκε λέξη να πει για το νομοσχέδιο και μόνο κάτω από την μεγάλη πίεση των κινητοποιήσεων ψελλίζει μισόλογα και εστιάζει την “μάχη” απέναντι σε σημεία και όχι στο σύνολο του νόμου, αποδέχεται για μια ακόμη φορά το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και εκλιπαρεί για τη “μη χειροτερευση του”.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες, εργαζόμενοι στο ΕΜΠ ξεπερνάμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία των αφεντικών και της κυβέρνησης και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δίνουμε την μάχη για να μην περάσει η βαρβαρότητα που προμηνύει το νομοσχέδιο.

Καλούμε στα συλλαλητήρια στις 3/6 και σε συμμετοχή στην απεργία στις 10/6. Απαιτούμε να μην κατατεθεί καν αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο το οποίο δεν παίρνει ουτε βελτιώσεις ουτε διορθώσεις! Απορρίπτεται!

Ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, παλεύουμε για να επιστραφούν οι κλεμμένοι μισθοί και τα δικαιώματά μας κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία

Με τις ανάγκες μας μπροστά απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ΤΟ 8ΩΡΟ! Παλεύουμε για μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Να ανοίξουν τώρα οι Σχολές με ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας .
  • Συνεχή, μαζικά, δωρεάν τεστ για όλους τους συναδέλφους-ισσες με ευθύνη του κράτους.
  • Κανένας ΥΔ ανασφάλιστος. Τα χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Διδακτορικής Διατριβής μας να προσμετρώνται στα συντάξιμα.Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους ΥΔ που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ο υ/δ να μην εξωθείται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής.  
  • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.  
  • Να αμείβονται όλοι οι υ/δ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους.  
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψη τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των περισσότερων εργαστηριακών ομάδων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τους συλλόγους μας και την οργάνωση των εργαζομένων.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας

Αποφασίζουμε:

  • Συμμετοχή στην Απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο στις 10/6 και στα συλλαλητήρια στις 3/6.
  • Κινητοποίηση την Τετάρτη 2/6 στις 12μμ στην Πρυτανεία για τα ζητήματα της ασφάλισης, του επικουρικού, των υποτροφιών, των διαγραφών ΥΔ και των μέτρων προστασίας της υγείας μας.
  • Κινητοποίηση στη Κοσμητεία της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ενάντια στις διαγραφές ΥΔ κατόπιν συνεννόησης με τους υπό διαγραφή συναδέλφους μας.