Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο Σωματείων Εργαζομένων στις 4/11 στις 19:00 στο Σύνταγμα

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στο πλάι των εργατικών σωματείων στις 4/11 στις 19:00 στο Σύνταγμα

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους φοιτητές καταφέραμε με τον αγώνα μας να ανοίξουν ξανά τα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές, όμως από την πρώτη μέρα αποδείχτηκε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί!

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές και τα εργαστήρια μας παραμένει απαράδεκτη. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου αλλά και των Διοικήσεων των σχολών οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κλπ), στις υποδομές, στο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα και σε ερευνητικές υποδομές είναι τραγικές ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης για τις δικές μας ανάγκες! Ταυτόχρονα, δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για να καλυφθούν τα τεράστια μορφωτικά κενά της πανδημίας και οι ΥΔ καλούμαστε σε πολλές περιπτώσεις να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα με extra-απλήρωτες ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων. Η κυβέρνηση 1,5 χρόνο τώρα απέρριπτε τα δίκαια αιτήματα μας, για μέτρα ασφαλείας για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, την πλήρη ασφάλιση των ανασφάλιστων ΥΔ κλπ και απαντούσε στους αγώνες μας με καταστολή και συκοφαντία, ψηφίζοντας τον νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, που φέρνει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Αγωνιζόμαστε κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο με τελευταία προσθήκη τον νόμο Χατζηδάκη που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες! Οι ΥΔ έχουμε σκληρή εμπειρία από τις ατέλειωτες υπερωρίες για να προλάβουμε τα deadline, τα ωράρια-λάστιχο, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, την ανασφάλιστη εργασία ακόμα και σε επικίνδυνες εργαστηριακές συνθήκες. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει, τους όρους δουλειάς που ταιριάζουν στον 21ο αιώνα!

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών μας. Να αμείβονται όλοι οι ΥΔ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους.
  • Κανένας ΥΔ ανασφάλιστος. Τα χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Διδακτορικής Διατριβής μας να προσμετρώνται στα συντάξιμα. Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους ΥΔ που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Οι ΥΔ να μην εξωθούνται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής.
  • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολές και στα ΜΜΜ. Δωρεάν test για όλους!
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του.
  • Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Καμία εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων. Το πτυχίο των Πανεπιστημίων να εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και οι αντεργατικοί νόμοι. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.