Καινοτομία…στις απολύσεις – Ψήφισμα του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ

Ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Καινοτομία … στις απολύσεις

Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση της συμβασιούχου συναδέλφου από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Αιτία για την απόλυση αποτέλεσε η κριτική ερώτηση που απηύθυνε η συνάδελφος σε κεντρική ομιλήτρια – εκπρόσωπο του Υπερταμείου, σχετικά με την ψηφιοποίηση των δημόσιων οργανισμών, στα πλαίσια του συνέδριου που διοργανώθηκε από το ΕΠΙΣΕΥ. Μερικές ημέρες αργότερα, της ανακοινώθηκε ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβαση της, λόγω “προβληματικής συμπεριφοράς και εμφάνισης που χαλάει την εικόνα του Iνστιτούτου”. Η Διοίκηση, μέσω των προϊσταμένων και συνεργαζόμενου δικηγορικού γραφείου, έφτασε στο σημείο να την πιέσουν να λύσει άμεσα (με δική της υπαιτιότητα) τη σύμβαση. Ταυτόχρονα, διακόπηκε κάθε ηλεκτρονική πρόσβαση και απομονώθηκε σε γραφείο μακριά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους μέχρι να το πέρας της τρέχουσας συμβάσης, “για να μη διαβάλλει το Ινστιτούτο”.

Την ίδια στιγμή που το ΕΠΙΣΕΥ, ως ερευνητικός βραχίονας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα HORIZON δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και στήνει εταιρίες – τεχνοβλαστούς (PhosPrint, CIBOS) και Κέντρα Ικανοτήτων (Energy Competence Center, π-ΝΕΤ Competence Center, DRIC Defkalion), με σκοπό την εμπορευματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η πίεση και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους χτυπάνε κόκκινο. Αναγκάζονται από το να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν δηλώνονται σε κανένα φύλλο χρονοχρέωσης, μέχρι να συμμετέχουν στην υλοποίηση ολόκληρων Προγραμμάτων, στα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένοι.

Οι συνάδελφοι νιώθουν πια στο πετσί τους ότι όπως πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια την κρίση, τώρα θα πληρώσουν και την (πράσινη) ανάπτυξη. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ενισχύει την καταστολή στα Πανεπιστήμια, εισάγοντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και επιδιώκει να νεκρώσει τα σωματεία, με το νόμο Χατζηδάκη.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι η μοίρα μας ούτε πρέπει να την αποδεχτούμε. Αντίθετα, μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση στο κλαδικό μας συνδικάτο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ώστε ενωμένοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, να σταματήσουν οι απολύσεις, να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων της E-Food και της Cosco έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας, όταν είμαστε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας. Όταν είμαστε αποφασισμένοι και στο επίκεντρο της πάλης μας έχουμε τις δικές μας ανάγκες, για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 14.00, στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΠΙΣΕΥ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη Διοίκηση του ΕΠΙΣΕΥ και του ΕΜΠ:

  • Καμία απόλυση. Να γυρίσει τώρα η συνάδελφος πίσω στη δουλειά της.
  • Άμεσα νέες προσλήψεις.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.