Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη, 12:00 στο Σύνταγμα

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μαζί με εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Συλλόγους και άλλους φορείς του λαού της Αθήνας

Βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα, προστασία της υγείας, αύξηση του εισοδήματος μας

Δε δεχόμαστε να ζούμε με αμοιβές πολύ κάτω των αναγκών μας την ίδια στιγμή που εργαζόμαστε χωρίς ωράριο, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Ένα εισόδημα που σήμερα εξανεμίζεται απ’ την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός (στο +6,2%) υποτιμά καθημερινά το διαθέσιμο εισόδημα μας, που ροκανίζει ταυτόχρονα η κρατική φοροληστεία των άμεσων και έμμεσων φόρων. Πληρώνουμε πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα για εγγυημένα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, που φέρνει «ενεργειακή» φτώχεια για την πλειοψηφία.

Τα δις Ευρώ απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις έχουν αποδέκτες τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα πακέτα αυτά, όπως και τη χρηματοδότηση της «επεκτατικής» πολιτικής θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά εμείς με νέες περικοπές και φόρους για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του χρέους.  Η κερδοφορία των ομίλων απαιτεί μόνιμη συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων.

Δεν θα πειθαρχήσουμε στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που από 1η Φλεβάρη επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία και τους συλλόγους για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και τον αγώνα μας. Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι της «μοίρας μας γραφτό», οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας, οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι αποκλεισμένοι από νοσοκομεία και ιατρικές εξετάσεις με άλλα προβλήματα υγείας. Δε θα συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της αντεργατικής νομοθεσίας των ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει κατάργηση του 8ώρου, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών και η αποζημίωση τους με ρεπό,  γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της τηλεργασίας και της δουλειάς την Κυριακή, και που εξειδικεύτηκε και συμπληρώθηκε με το νόμο Χατζηδάκη.

Είναι ανάγκη να ορθώσουμε το δικό μας μέτωπο αντίστασης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ.

Στην παρούσα συνθήκη, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τελευταίο «κατόρθωμα» το ξεπούλημα της  ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες επιχειρηματίες, έπειτα από τη διαχρονική απαξίωση, εγκατάλειψη και υπερχρέωση της ΛΑΡΚΟ, παρά τη στρατηγική σημασία της για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους που διαμένουν στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, ότι μαζί με την απόλυσή τους στο τέλος Φεβρουαρίου, πρέπει να αφήσουν και τα σπίτια τους, πετώντας τους ουσιαστικά στο δρόμο. Βέβαια, δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα δεκάδες ατυχήματα και τους νεκρούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που αποτελούν την αποκρυστάλλωση των επιδιώξεων εργοδοσίας-κεφαλαίου για την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους μέσω της μεγαλύτερης έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η εξαθλίωση που βιώνουν οι εργαζόμενοι έρχεται ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που παρέχει την νομική κάλυψη ώστε να οργιάζουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες στους χώρους δουλειάς, γεγονός που προχωράει και επισφραγίζεται με το νόμο Χατζηδάκη. Από την άλλη,
έχουμε ζωντανά παραδείγματα τους εργαζόμενους στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, που με τους αγώνες τους μέσα από τα σωματεία τους δείχνουν ότι κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, τις διεκδικήσεις και τον λαϊκό αγώνα για μία καλύτερη ζωή.

Τιμάμε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Στο πλαίσιο της γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης, χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στην κακοπληρωμένη ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις (πολλές φορές εκδικητικές απέναντι στις εργαζόμενες που γίνονται μητέρες), την ανεργία. Οι γυναίκες έχουν να  αντιμετωπίσουν πολύ συχνά, όπως έχει καταδειχθεί από πλήθος καταγγελιών σε εργασιακούς χώρους, και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παραβιάσεις στους χώρους εργασίας από αφεντικά και όχι μόνο. Οι συναδέλφισσες ΥΔ, οι μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες ζουν σε πλήρη ανασφάλεια. Ασπίδα τους είναι η πάλη για την κάλυψη των αναγκών τους στην εργασία, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην προστασία της μητρότητας. Γι’ αυτό αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που τις αφήνουν ευάλωτες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία.

Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, ώστε κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Γι’ αυτόν τον λόγο η 8η Μάρτη δεν είναι απλά η «μέρα της γυναίκας», αλλά μέσα από τους αγώνες του εργατικού και γυναικείου κινήματος των προηγούμενων ετών έχει γίνει μέρα εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Κοινός αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση

Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών επιστημόνων ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Πρόκειται για την εξουσία των εκμεταλλευτών, είτε ανδρών, είτε γυναικών, την κοινωνία που έχει στο DNA της την καταπίεση, την ανισοτιμία, παράγει και αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων. Στην πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, χτίζεται το θάρρος, η τόλμη, η αντοχή, η χειραφέτηση.

Ασφάλιση και αμοιβές ΥΔ

Για την ασφάλιση και τις αμοιβές μας παραμένουν τα κύρια αιτήματα μας για συμβάσεις εργασίας (και όχι συμβάσεις έργου) των εργαζόμενων ερευνητών στα προγράμματα με αύξηση των αμοιβών και μείωση των εισφορών. Παραμένουν τα αιτήματα μας για ασφάλιση των υποτρόφων ΥΔ και αύξηση του ύψους των υποτροφιών σε επίπεδα άνω των 1000€/μήνα, καθώς τα 625€/μήνα δεν επιτρέπουν να ζήσει ανθρώπινα ένας ΥΔ σήμερα. Για αυτά τα ζητήματα διεκδικούμε:

– Να αμειβόμαστε όλοι οι ΥΔ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούμε τη διατριβή μας, ώστε να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

– Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ΥΔ με ευθύνη του κράτους, η οποία να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από εμάς μέλη των οικογενειών μας. Τα χρόνια του διδακτορικού να θεωρούνται συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.

– Όσοι ΥΔ εργαζόμαστε σε ερευνητικά προγράμματα, να μας προσλαμβάνει το ΕΜΠ με ΣΣΕ για όσο χρόνο εργαζόμαστε σε αυτά και να κατοχυρωθεί η απαλλαγή των αμοιβών μας από τον ΦΠΑ.

– Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Να ανοίξουν άμεσα θέσεις ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του ιδρύματος και να καταργηθεί ο θεσμός του «πανεπιστημιακού υποτρόφου». Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας χωρίς ΦΠΑ στην αρχή κάθε έτους.

Κατάργηση της χρηματοδότησης του ΕΜΠ για την υποστήριξη της συμμετοχής ΥΔ σε επιστημονικά συνέδρια

Τις τελευταίες μέρες έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΜΠ έχει παγώσει την χρηματοδότηση προς την φοιτητική λέσχη για την υποστήριξη της συμμετοχής ΥΔ σε επιστημονικά συνέδρια. Δεν έχουν ενημερωθεί αναλυτικά ακόμα όλες οι σχολές και όσες έχουν ενημερωθεί δεν κρατάνε ενιαία στάση. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μας βάζει νέα εμπόδια, καθώς η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια για την παρουσίαση της έρευνας μας είναι βασικό συστατικό της διδακτορικής μας διατριβής. Προχωράμε σε συγγραφή κειμένου του συλλόγου με βάση το πάγιο αίτημα μας για «Κάλυψη από το ίδρυμα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό μας αντικείμενο.» και συλλογή υπογραφών τις οποίες θα καταθέσουμε στην επόμενη σύγκλητο διεκδικώντας την επαναφορά και αύξηση της εν λόγω χρηματοδότησης.

Μέτρα προστασίας της υγείας στα γραφεία και στα εργαστήρια μας

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων και απαιτούμε ειδική μέριμνα και ενημέρωση από τις σχολές για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Διεκδικούμε εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και το απαραίτητο λογισμικό για την έρευνα του και εξασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και καλού εξαερισμού των χώρων, που εργαζόμαστε καθώς η πανδημία συνεχίζεται με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα.

Χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας για τα κέρδη τους

Μόνη διέξοδος ο οργανωμένος συλλογικός μας αγώνας!

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
  • ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή ΔΠΥ κ.λπ.)
  • Απειθαρχία για «να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος Χατζηδάκη
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Καμία σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να αποχωρήσουν οι εταιρείες security από τις σχολές μας.
  • Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός του συλλόγου μας από τη σύγκλητο.

 

Αποφασίζουμε:

  • Συμμετοχή του Συλλόγου μας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12:00 στο Σύνταγμα μαζί με τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους  φοιτητικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος
  • Διοργάνωση κοινής σύσκεψης με την ομάδα τεχνικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στις 3 Μάρτη στις 19.00 στα γραφεία της ΟΓΕ, Βερανζέρου 1, 4ος Όροφος
  • Συγγραφή κειμένου του συλλόγου για την επαναφορά και αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΜΠ για την συμμετοχή των ΥΔ σε συνέδρια και συλλογή υπογραφών, τις οποίες θα καταθέσουμε στην επόμενη σύγκλητο.
  • Κινητοποίηση αύριο στις 11πμ στην Πρυτανεία για την εξασφάλιση της εκπροσώπησης μας στη Σύγκλητο