Απόφαση του ΓΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας! 

Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο!   

Όχι στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας! 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Με την ακρίβεια να συνεχίζει να καλπάζει (10,2% πληθωρισμός τον Απρίλιο) βιώνουμε όλο και πιο έντονα ότι ο μήνας “απλά δε βγαίνει”. Κόντρα στα κάθε λογής παπαγαλάκια που έταζαν και τάζουν καλύτερες μέρες, μία με το τέλος του κορονοϊού, μία με το τέλος του πολέμου, και τελικά με τη Δευτέρα Παρουσία, ο σύλλογος πρέπει να βαδίζει σταθερά, διεκδικητικά, για τη βελτίωση των όρων που ζούμε και εκπονούμε τη διδακτορική μας διατριβή, σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους με κάθε μορφή εργασίας, τα σωματεία και τους συλλόγους. Το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της συμμετοχής των ΥΔ σε συνέδρια και πετύχαμε να μπει αντίστοιχο κονδύλι στον προϋπολογισμό του ιδρύματος. Με συνεχή παρακολούθηση, καταγράφουμε όποια ζητήματα προκύψουν γύρω από αυτό προκειμένου να μείνει κανείς συνάδελφος ξεκρέμαστος αλλά και να χρηματοδοτηθούν όσοι ΥΔ είχαν κάνει και πέρσι αιτήσεις. Πετύχαμε το αίτημα μας για την ασφάλιση των ΥΔ να υιοθετηθεί ως προς το σκέλος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και από τη σύνοδο πρυτάνεων, αλλά προφανώς πρέπει να συνεχίσουμε την δράση μας σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να μην υπάρχει κανένας υποψήφιος διδάκτορας χωρίς πλήρη ασφάλιση (συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη) και χωρίς αμοιβή! Τα παραπάνω είναι απόδειξη πως η συλλογική μας προσπάθεια μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε και εκπονούμε τη διδακτορική μας διατριβή. Θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ΥΔ με ευθύνη του κράτους, η οποία να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από εμάς μέλη των οικογενειών μας. Τα χρόνια του διδακτορικού να θεωρούνται συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.  

Παρακολουθούμε έντρομοι τον πόλεμο να συνεχίζεται στην Ουκρανία για 90 σχεδόν ημέρες, με τις ανυπολόγιστες ζημιές στους λαούς, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την τσέπη τους την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ-ΕΕ. Η χτεσινή υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή της κατάπτυστης “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, ή σε “απλά ελληνικά” της  συμφωνίας για τις βάσεις του θανάτου του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, προμηνύει ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τον ελληνικό λαό στο σύνολο του. Ελπίδα και οδηγό αποτελεί η χτεσινή (12/5) μαζική και μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, από εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συλλόγους γυναικών, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς, που καταδίκασαν την επικίνδυνη για τον λαό συμφωνία, την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε «ΝΑΤΟικό έδαφος» και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών.   

Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων και απαιτούμε ειδική μέριμνα και ενημέρωση από τις σχολές για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Διεκδικούμε εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και το απαραίτητο λογισμικό για την έρευνα του και εξασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και καλού εξαερισμού των χώρων. Ακούμε πως «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ακαδημαϊκές μας ανάγκες όμως βλέπουμε 50 εκατομμύρια να ξοδεύονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 604 εκατομμύρια για την επιχειρηματική δράση των ΑΕΙ! 

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ! 

Εδώ και 1 χρόνο οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας εμποδίσαμε στην πράξη της είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή! Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί! Κανένας εφησυχασμός! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την καταστολή που πάνε χέρι χέρι! Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στο σύνολο του, από τις κάμερες και τις κάρτες εισόδου μέχρι τις διαγραφές και τα πειθαρχικά! Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για αστυνομία στις σχολές μας με όποιο τίτλο και αν τη φέρουν! Δεν αποδεχόμαστε τους “ρόμποκοπ” με τα γκλοπ και τα taser μέσα στις σχολές μας, είτε υπακούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, είτε στον Πρύτανη όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ! Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ενέργειες ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο κίνημα, όπως τις καταστροφές σε χώρο του ΑΠΘ, δεν κρύβουν το πραγματικό της σχέδιο για ένταση της καταστολής, εγκατάσταση της αστυνομίας και υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών των φοιτητών, των εργαζομένων και των υποψηφίων διδακτόρων. Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (10/5) έδωσε μια ακόμα ηχηρή απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και πρυτανείας. Συνεχίζουμε με αποφάσεις του συλλόγου μας για την περιφρούρηση του ΕΜΠ όποτε καταστεί αναγκαίο, ενώ συμμετέχουμε στις συνεχείς δράσεις εντός του ΕΜΠ που δείχνουν τη δύναμη του οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα. 

Απαιτούμε να μην κατατεθεί ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια! 

Την ώρα που τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νόμο-πλαίσιο! Ο νέος νόμος: συμπυκνώνεται σε ένα πιο επιθετικό, «αυτόνομο» πανεπιστήμιο της αγοράς, με τη δομή και λειτουργία μιας μεγάλης επιχείρησης, με οριζόντια και καθετοποιημένα τμήματα ανάλογα με το τελικό «προϊόν», με διαφοροποιημένο πελατολόγιο, με επιχειρηματικά σχέδια, με αντίστοιχη διοίκηση και δείκτες απόδοσης κ.λπ. Βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία-σούπα» με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Ουσιαστικά το κάθε πτυχίο γίνεται ακόμα περισσότερο ένα «προσόν», ένας κρίκος στο κυνήγι πιστοποιητικών! Επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων! Ορίζει διευθυντή-manager που θα μειώνει το κόστος για το κράτος και θα το φορτώνει στους φοιτητές, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρίες για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ. Ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων. Όχι μόνο κόβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς αλλά κάθε πανεπιστήμιο θα υπογράφει «μνημόνιο» (στρατηγικό σχέδιο) και θα ελέγχεται για το αν περικόπτει δαπάνες, αν εφαρμόζει την πολιτική του Υπουργείου, αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης.  

Αγωνιζόμαστε: 

  • Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς! Δε θέλουμε καμία συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή. 
  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ. 
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! 
  • Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας! 
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος & φυσικού αερίου κατά 50%. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Αξιοποίηση  της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τις ανάγκες μας. 
  • Για να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση των όρων εργασίας μας, για δουλειά με δικαιώματα! 
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. 
  • ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή ΔΠΥ κ.λπ.). 
  • Απειθαρχία για «να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος Χατζηδάκη. 
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
  • Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. 

Αποφασίζουμε:  

  • Αποχή από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά μας καθήκοντα και συμμετοχή στην περιφρούρηση των πυλών του ΕΜΠ οποιαδήποτε μέρα αποπειραθεί να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία 
  • Διοργάνωση συναυλίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων του ΕΜΠ 
  • Πέμπτη 26/5 13:30, κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, για να απαιτήσουμε να μην υλοποιηθούν οι όποιες εντολές για την είσοδο και εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και για την κατάθεση των αιτημάτων μας για ασφάλιση, συμβάσεις και αύξηση αμοιβών και υποτροφιών 
  • Συντονισμός της δράσης μας με τους άλλους συλλόγους του ΕΜΠ την Παρασκευή 27/5 στις 12μμ στο parking της Πρυτανείας. 
  • Οργάνωση συσκέψεων ανά σχολή ή και ανά τομέα ή εργαστήριο σχετικά με τις συμβάσεις, τις υποτροφίες, την ασφάλιση και τις απολαβές των ΥΔ με στόχο την εξειδίκευση των αιτημάτων και την οργάνωση της διεκδίκησης υπογραφής συμβάσεων εργασίας των ΥΔ στο ΕΜΠ