Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Σχετικά με τη δίωξη στρατευμένου φοιτητή

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθοδευμένη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου σε βάρος στρατευμένου φοιτητή, που εξέφρασε την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν.

Καθημερινά η πλειοψηφία του λαού με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της στον συνεχώς εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, στην κάθε μορφής εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν και στις συνέπειές του, συνειδητοποιεί και αποδεικνύει τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο από την αρχή του πολέμου, όπως έχουν το ελεύθερο και απαράβατο δικαίωμα, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι στρατευμένοι της χώρας μας που εκφράζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν. Είναι μια περήφανη, αισιόδοξη και νόμιμη στάση που μας γεμίζει όλους με αίσθημα αισιοδοξίας.

Η στάση αυτή του στρατευμένου, όπως και πολλές άλλες όμοιες, ενόχλησαν και αναστάτωσαν τα κυβερνητικά επιτελεία και τις διοικήσεις των στρατιωτικών μονάδων, καθόσον εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική και τις επικίνδυνες για τον λαό μας στρατιωτικές επιλογές.

Προκειμένου έτσι να αποτραπούν τέτοιες ελεύθερες εκφράσεις και στάσεις στρατευμένων, τα κυβερνητικά επιτελεία για μια ακόμη φορά κατέφυγαν στην απαράδεκτη και καταδικαστέα μέθοδο της καταστολής και της τιμωρίας, με σκοπό τον εκφοβισμό των στρατευμένων και την αποτροπή τέτοιων ελεύθερων εκφράσεων.

Όμως αυτός ο κατήφορος των κυβερνητικών επιτελείων δεν σταματά στην καταδικαστέα παραπάνω τιμωρία του στρατευμένου. Τα κυβερνητικά επιτελεία κλιμακώνουν την αυταρχική, εκδικητική και κατασταλτική στάση τους απέναντι στην κατοχυρωμένη νομικά ελεύθερη έκφραση άποψης των στρατευμένων και οδηγούνται με τρόπο απαράδεκτο και ενάντιο σε κάθε έννοια δικαίου στην ποινικοποίησή τους. Στα πλαίσια αυτά ο στρατευμένος στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, κλήθηκε για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα νόμιμα εξέφρασε για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Ιούλη 2022!

 Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον στρατευμένο και σ’ όλους τους στρατευμένους νέους της χώρας μας και χαιρετίζουμε την αξιοπρεπή και περήφανη στάση τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν.

Απαιτούμε να ανακαλέσουν αμέσως την αβάσιμη, ανυπόστατη και σκόπιμη προσπάθειά τους για ποινικοποίηση της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης και άποψης των στρατευμένων.