Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ σχετικά με την προκήρυξη ηλεκτρονικών εκλογών από την Πρυτανεία

Η Πρυτανεία του ΕΜΠ ανάρτησε στη σελίδα του Ιδρύματος ανακοίνωση προκήρυξης εκλογών ανάδειξης «εκπροσώπων» των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των Σχολών. Με την ανακοίνωση αυτή ο Πρύτανης καλεί προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες να συμμετέχουν σε μία διαβλητή ηλεκτρονική διαδικασία με ενιαίο ψηφοδέλτιο, η οποία θα διοργανωθεί από τις ίδιες τις Διοικήσεις των Σχολών και την Πρυτανεία.

Καταδικάζουμε την ωμή παρέμβαση της Διοίκησης στις συλλογικές διαδικασίες!

Γιατί οι Υποψήφιοι Διδάκτορες έχουμε ήδη εκλέξει τους εκπροσώπους μας μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας είναι εκλεγμένο όργανο με ευθύνη να ενημερώνει, να εκπροσωπεί και να πρωτοστατεί στη διεκδίκηση για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε οι Υποψήφιοι Διδάκτορες στο Πολυτεχνείο. Η εκπροσώπηση μας και η διεξαγωγή των εκλογών μας είναι και πρέπει να είναι δική μας υπόθεση και δε δεχόμαστε την παρέμβαση κανενός! Πόσο μάλλον της Πρυτανείας ή των διοικήσεων των Σχολών, που αντί να μας υποστηρίζουν ολόπλευρα στην εκπόνηση της διδακτορικής μας διατριβής, σχεδιάζουν την μείωση της διάρκειας των υποτροφιών του ΕΛΚΕ από 3+1 σε 3 χρόνια, δεν μεριμνούν επαρκώς για την ασφάλιση των ανασφάλιστων υποτρόφων υποψηφίων διδακτόρων, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται καθημερινά σε πραγματικά επικίνδυνα εργαστήρια, δεν φροντίζουν για την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων επικουρικού διδακτικού έργου, όπως συμβαίνει τώρα, με το επικουρικό διδακτικό έργο του 2023 να είναι στον αέρα μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο παιδείας.

Γιατί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που «εγγυάται» η Διοίκηση, είναι διαβλητή και δεν εξασφαλίζει ούτε την ταυτοπροσωπία των συμμετεχόντων, ούτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας! Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιοι ή πόσοι ψηφίζουν, την εγκυρότητα του αποτελέσματος, την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η ηλεκτρονική ψήφος είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, με την έννοια ότι μπορεί να αναγκάζεται κάποιος να ψηφίσει έχοντας κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του τον οποιονδήποτε (καθηγητή, παράταξη, υποψήφιο κοκ.).

Γιατί αυτός ο ένας (!) και μοναδικός (!) τάχα «εκπρόσωπος» προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, που θα εκλεγεί από αυτή τη διαδικασία, δε θα λογοδοτεί σε κανέναν για τις ενέργειες του, ούτε θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Συλλόγων, όπως τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γιατί απαγορεύει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό Υποψηφίων Διδακτόρων με το όριο που θέτει ως προς τη συμπλήρωση τριών ετών από την εγγραφή.

Γιατί προσπαθούν απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, θέσεων, προτάσεων, της ζωντανής συζήτησης, να αντιπαραβάλλουν ένα πρόσωπο – παράγοντα που θα συνδιαλέγεται με τη Διοίκηση.

Για όλους αυτούς του λόγους:

  • Καταδικάζουμε την προκήρυξη ηλεκτρονικών «εκλογών» με ενιαίο ψηφοδέλτιο! Απαιτούμε η Διοίκηση να ανακαλέσει!
  • Εμποδίζουμε τη διεξαγωγή αυτών των «εκλογών», που καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοκρατικές, ζωντανές και συλλογικές διαδικασίες!
  • Καλούμε όλους τους Υποψήφιους Διδάκτορες και όλους τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτή τη διαβλητή διαδικασία που υπονομεύει τους Συλλόγους μας.
  • Απαιτούμε τη συμμετοχή του εκλεγμένων εκπροσώπων των Υποψηφίων Διδακτόρων στις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Σχολών, στη Σύγκλητο και στα υπόλοιπα όργανα διοίκησης.
  • Προχωράμε σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ την Τρίτη 13/12 στις 12:00.