Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ σχετικά με την καθυστέρηση υπογραφής συμβάσεων για το επικουρικό διδακτικό έργο για το έτος 2023

Ο Σύλλογος των Υποψηφίων Διδακτόρων του ΕΜΠ καταδικάζει το γεγονός ότι εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων μας για το Επικουρικό Διδακτικό Έργο του 2023. Πέρα από τα εργαστήρια, τις ασκήσεις στην τάξη και την υποστήριξη διπλωματικών εργασιών που πραγματοποιούμε κανονικά από την αρχή του έτους, συμμετέχουμε και στις επιτηρήσεις των εξετάσεων, που εντάσσονται στο επικουρικό διδακτικό έργο, χωρίς να καλυπτόμαστε από καμία σχετική σύμβαση.  

Για μια ακόμα χρονιά δεν έγινε εγκαίρως η προκήρυξη των θέσεων μας για το επικουρικό διδακτικό έργο, αυτή τη φορά επειδή δεν εκδόθηκε έγκαιρα η σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο παιδείας, η οποία ήταν γνωστό πως έληγε στο τέλος του 2022. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς έχει συμβεί ακριβώς το ίδιο και πριν δύο χρόνια. Επίσης, κάθε χρόνο παρουσιάζονται αντίστοιχα προβλήματα, γιατί το ΕΜΠ και το υπουργείο παιδείας πρακτικά αδιαφορούν για το επικουρικό διδακτικό έργο των Υποψηφίων Διδακτόρων και δεν θεσπίζουν μία διαδικασία που να μην ενέχει τα τωρινά προβλήματα, ούτε βέβαια κάνουν έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες, όπως την έκδοση της ΚΥΑ ή την ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού του ιδρύματος στην αρχή του έτους. Γενικότερα, η έλλειψη κανονισμού και επαρκούς οργάνωσης σχετικά με το επικουρικό διδακτικό έργο τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Σχολών, έχει ως αποτέλεσμα οι συμβάσεις μας να υπογράφονται καθυστερημένα και με μειώσεις σχεδόν κάθε χρόνο. 

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει ως αποτέλεσμα τεράστια κενά σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό, τα οποία καλύπτονται σε μεγάλο μέρος μέσω της παροχής επικουρικού διδακτικού έργου από τους ΥΔ του ιδρύματος. Το συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται να προστεθεί στις παθογένειες που υπάρχουν στο ισχύον καθεστώς του επικουρικού, όπως τη μη κατοχύρωση των ωρών εργασίας, το εξευτελιστικό ωρομίσθιο των 8 ευρώ μικτά, την απουσία αμοιβής και ασφάλισης για τον χρόνο προετοιμασίας των εργαστηριακών ασκήσεων, των ασκήσεων για την τάξη και των εργασιών καθώς και της υποστήριξης διπλωματικών εργασιών, συχνά άσχετων με το αντικείμενο της διατριβής μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις άλλωστε, που στο ίδιο το ΕΜΠ γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων επικουρικού έργου και οι ΥΔ αναλαμβάνουν μέχρι και αυτοδύναμη διδασκαλία, χωρίς φυσικά αυτό να αμείβεται και να αναγνωρίζεται! Είναι γεγονός, επίσης, ότι πολλοί ΥΔ, που παρέχουν επικουρικό διδακτικό έργο, είναι απλήρωτοι και εκτός σύμβασης, ενώ οι πραγματικές ώρες, που αφιερώνουν για το επικουρικό διδακτικό έργο δεν ανταποκρίνονται στις ώρες που προδιαγράφονται από τις συμβάσεις και δεν καταγράφονται πουθενά.  

Καλούμε σε κινητοποίηση την Δευτέρα 23/1 στις 13.00 στην Πρυτανεία του ΕΜΠ και απαιτούμε: 

  • Να υπογραφούν τώρα οι συμβάσεις για το επικουρικό διδακτικό έργο χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση! 
  • Αν δεν μπορούμε να καλυφθούμε τώρα από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΜΠ, να εκδοθεί άμεσα κονδύλι από τον ΕΛΚΕ για την κάλυψη μας μέχρι την υπογραφή των τελικών συμβάσεων επικουρικού διδακτικού έργου για το 2023! 
  • Ενιαίο κανονισμό παροχής επικουρικού για όλες τις Σχολές του ΕΜΠ με σαφείς οδηγίες και χρονοδιάγραμμα που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περίοδοι που δεν θα  καλυπτόμαστε από συμβάσεις. 
  • Μέριμνα σε επίπεδο ΕΜΠ για την κάλυψη των αμοιβών που έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται. 
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές, όπως αρμόζει σε διδασκαλία ή εργαστηριακή επίβλεψη πανεπιστημιακού επιπέδου, χωρίς προϋποθέσεις για περισσότερες ώρες επικούρησης. Η απασχόληση με ωρομίσθιο 8€ μικτά είναι κοροϊδία προς τους νέους επιστήμονες. Οποιοδήποτε ωρομίσθιο κάτω από τα 20€ καθαρά, δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Άλλωστε υπάρχει παλαιότερη απόφαση συγκλήτου που ορίζει ότι για κάθε ώρα εργαστηρίου πρέπει να πληρωνόμαστε 8€/ώρα για την προετοιμασία και την εξέταση συν 8€/ώρα για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου και επιπλέον άλλα 8€ ανά δύο ώρες επικουρικής εργασίας για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. 
  • Αναγνώρισή του επικουρικού διδακτικού έργου ως διδακτική προϋπηρεσία. 
  • Να μην απασχολείται κανένας ΥΔ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. 
  • Να μην εξαναγκάζεται κανένας ΥΔ να παρέχει αμισθί επικουρικό έργο και να μην αποκλείονται οι ΥΔ από αμοιβές επικουρικού έργου σε καμία περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται για την εργασία τους (μπλοκάκι, υποτροφία, κλπ.). 
  • Η παρουσία του υπεύθυνου μέλους ΔΕΠ/ΕΔΙΠ είναι απαραίτητη στο εργαστήριο κατά τη διεξαγωγή της εργαστηριακής άσκησης και στην αίθουσα κατά την διεξαγωγή των ασκήσεων, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες, με στόχο την εκπαίδευση του Υποψήφιου Διδάκτορα στην διδασκαλία. Το επικουρικό διδακτικό έργο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αυτοδύναμο.