Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Τα Κέρδη τους, οι Νεκροί μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη θλίψη μας στις οικογένειες και τους οικείους της τραγωδίας στα Τέμπη με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Την ίδια ώρα η οργή μας ξεχειλίζει! Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης, του κατακερματισμού και των ιδιωτικοποιήσεων των σιδηροδρομικών μεταφορών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτικής που αντιμετωπίζει το δικαίωμά μας στην ασφαλή μετακίνηση με την λογική του κόστους-οφέλους. Τα αποτελέσματα ορατά: ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων, προβλήματα στις υποδομές, άθλιες εργασιακές συνθήκες (τις οποίες είχαν επανειλημμένα αναδείξει οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, αλλά όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν συνειδητά να αγνοούν επί σειρά ετών). Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα, δεν μπορούν να φορτωθούν στο “ανθρώπινο λάθος”. Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από τα εγκλήματα στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Ξέρουμε ότι η πραγματική αιτία είναι μία: η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές μέθοδοι, οι τεχνολογικές εφαρμογές και η τεχνογνωσία ώστε να προλαμβάνονται τέτοια ατυχήματα, να ελαχιστοποιείται το περιθώριο του ανθρώπινου λάθους, να αναπτύσσονται ασφαλείς μεταφορές. Η ανάπτυξη και εφαρμογή τους όμως εξαρτάται από το αν εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Βλέπουμε από τη μία να χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα για έξυπνες εφαρμογές πλοήγησης με σκοπό να γίνουν πατέντες που θα τονώσουν τον τουρισμό και από την άλλη η κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και η εποπτεία αυτού να πραγματοποιείται «χειροκίνητα».

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ – ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ

Σε αυτό το έγκλημα δε θα μείνουμε θεατές. Δεν θα επιτρέψουμε η ανάγκη μας στις μετακινήσεις να μετατρέπεται σε εμπόρευμα, η ανάγκη μας για αξιοπρεπή ζωή να μπαίνει στο ζύγι επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, η παλλαϊκή συγκέντρωση της Κυριακής 5/3 στο Σύνταγμα έδειξαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί, ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή και βία που δέχθηκαν οι διαδηλωτές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την ώρα που το αίμα των θυμάτων δεν έχει ακόμα στεγνώσει. Απαντάμε με κλιμάκωση! Συμμετέχουμε στην απεργία που έχουν κηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά την Τετάρτη 8 Μάρτη. Διαδηλώνουμε δίπλα στους συναδέλφους μας από το ΣΜΤ, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΣΕΔ, δίπλα στους εργαζόμενους της Cosco, της E-Food, της ΛΑΡΚΟ, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, των Λιπασμάτων και Πετρελαίων Καβάλας, τους Οικοδόμους και τους εργάτες στη Ζώνη, που με τις κατακτήσεις τους έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών. Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Το τραγικό γεγονός στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα, δεν το έφερε «η κακιά η ώρα». Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κρατικής πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες, τις δικές μας ζωές. Είναι η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει την ασφάλεια της εργασίας, των μεταφορών, των κατασκευών, την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία στη λογική κόστους-οφέλους των ομίλων. Η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης και απαξίωσης όλων των κρατικών δομών, της αποθέωσης της “ατομικής ευθύνης”. Η πολιτική που θέλει την παιδεία, την υγεία, την ενέργεια πανάκριβα εμπορεύματα για το λαό. Που δε διστάζει να αιματοκυλεί τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που δημιουργεί τις προσφυγικές ροές, την πείνα, την εξαθλίωση. Η ίδια πολιτική είναι που μετατρέπει τα ιδρύματά μας σε «Πανεπιστήμια-ΑΕ», που θέλει τα πτυχία-«προϊόντα», τους φοιτητές πελάτες, με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Από τη μία στήνονται ΑΕ και ιδρύονται ιδιωτικά μεταπτυχιακά για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστήμης μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη τσακίζονται τα δικαιώματά μας, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα ωράρια-λάστιχο, η αμισθί εργασία γίνεται καθεστώς, καταστρατηγούνται όλοι οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας στα εργαστήρια, ενισχύεται η καταστολή.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑ

Στις 8 Μαρτίου, τιμάμε αγωνιστικά την ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, δυναμώνουμε την πάλη για την πραγματική γυναικεία χειραφέτηση. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη κατάργηση της ελαστικής εργασίας με το «μπλοκάκι» που αφήνει απροστάτευτες και ευάλωτες ειδικότερα τις εργαζόμενες, αποκλεισμένες από επιδόματα, άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, από γονεϊκές άδειες, από προστασία της εγκύου από την απόλυση, από την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους. Συγκρουόμαστε με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που στο όνομα της «ισότητας των φύλων» και της «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», τσακίζουν τη ζωή των γυναικών και το μέλλον των παιδιών. Αντιπαλεύουμε τις συνθήκες βίας και ανασφάλειας, που μαζί με την επίθεση συνολικά στο εισόδημα, την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών και την απουσία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών κάνουν όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση. Στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, στεκόμαστε ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εκμετάλλευσης που γεννούν τους δράστες-τέρατα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών γυναικών και παιδιών ακόμα και των δολοφονιών γυναικών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, τώρα είναι ώρα να δώσουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας, ενάντια σε κάθε λογική “θα λογαριαστούμε μετά” ή “πάμε και όπου βγει”. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στα Προπύλαια, στις 12:30 μ.μ., διεκδικώντας:

  • Ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων, που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές. Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους ΥΔ και τους ερευνητές, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τα ωράρια απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό!
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ασφάλιση! Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση  του ιδιωτικού μεταπτυχιακού του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργαστήριο. Εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο, κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής. Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ – Μεταφορές, Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – με όλα τα σύγχρονα μέσα δέσμευσης και προστασίας από τους ρύπους και κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

*Σημειώνεται ότι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, οπότε πραγματοποιήθηκε συζήτηση στα πλαίσια του Διοικητικού Συμβουλίου και πάρθηκε η παραπάνω απόφαση κατά πλειοψηφία.