Απόφαση του Συλλόγου ΥΔ για συμμετοχή στη Γενική Απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση μαζί με τα Εργατικά Σωματεία και τους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από το έγκλημα στα Τέμπη και η χώρα σείεται από οργή και τον καθημερινό αγώνα. Η απεργία στις 8 Μάρτη που τράνταξε τη χώρα από τον παλμό των εργαζόμενων και της νεολαίας, τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια, οι καθημερινές κινητοποιήσεις, τα πανό σε σχολεία, πανεπιστήμια, γειτονιές, γήπεδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη. Ήταν η φωνή όλων μας, ο κοινός μας αγώνας που συνέτριψε την άθλια προσπάθεια ν’ απαλλαγούν από τις ευθύνες τους όλοι οι υπαίτιοι του εγκλήματος: η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η εταιρεία, οι μεγαλοεργολάβοι, το κράτος. Το αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, το κράτος και τις κυβερνήσεις του, σημαίνει να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Η απεργία της Πέμπτης να γίνει ένα παλλαϊκό ηφαίστειο αγώνα που η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα, να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Οι μέρες περνούν, όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη! Στο σύστημα της εκμετάλλευσης «καλές» μεταφορές είναι οι ακριβές σε εισιτήρια με όσο το δυνατόν μικρότερο μισθολογικό και λειτουργικό κόστος για την εταιρεία. Για αυτό το λόγο πίσω από τις βιτρίνες των ασημένιων βελών στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν ανύπαρκτο, οι απολύσεις και ο περιορισμός των εργαζόμενων οδηγούσε σε περικοπές της ασφάλειας και στην εντατικοποίηση της εργασίας, η εργολαβία (π.χ. καθαρίστριες) χτυπούσε κόκκινο. Αυτά έρχονται στο φως τώρα παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Όλοι αυτοί που από το 2009 πανηγύριζαν για το κομμάτιασμα του σιδηροδρόμου, για το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του, που εκθείαζαν την πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, σήμερα κάνουν δακρύβρεχτες δηλώσεις και ρίχνουν κροκοδείλεια δάκρυα, μιλώντας  για  «ανθρώπινο λάθος». Είναι πλέον πιο καθαρό πως η αιτία, που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί η ίδια πολιτική που δεν χωράει την ασφάλεια και την προστασία μας, επειδή κοστίζει και δεν φέρνει κέρδη, ακολουθείται στην υγεία, στην ασφάλιση, στην παιδεία. Στα Πανεπιστήμια που η χρόνια υποχρηματοδότηση οδηγεί σε τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό, μέριμνα. Η πολιτική, που κάνει τα Πανεπιστήμια ολοένα και πιο ξένα για τις ανάγκες μας και την ίδια στιγμή ολοένα και πιο ελκυστικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν και αξιοποιούν έρευνα και τεχνογνωσία στις δικές μας πλάτες. Αν κάτι αποδείχθηκε όλες αυτές τις μέρες είναι ότι όταν μέσα από τα συλλογικά μας όργανα οργανώνουμε τη δράση μας, μπορούμε να βγούμε νικητές μπορούμε να γινόμαστε πιο πολλοί, και να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν. Έτσι απαντάμε σε όλους αυτούς για τους οποίους η ζωή μας κοστίζει λιγότερο από ένα εισιτήριο. 

ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΡΑΤΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ – ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ!

Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς! Δεκάδες τα νιάτα που “δεν έφτασαν” και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Χρέος για όλους μας είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί και να πληρώσουν οι ένοχοι! Έτσι θα συνεχίσουμε και  θα φτάσουμε μέχρι τέλος, για να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες στο επίκεντρο! Τα ΩΣ ΕΔΩ που όλοι είπαμε όταν είδαμε αυτές οι εικόνες, τα ΩΣ ΕΔΩ που μας πνίγουν τα τελευταία χρόνια, σήμερα θα γίνουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ και μόνο εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό!

Σας καλούμε όλους να απεργήσουμε! Να μην συμμετέχει κανείς στα γελοία τηλεμαθήματα που έχουν εξαγγείλει διάφορες διοικήσεις σχολών ημέρα απεργίας, κι ενώ ακόμα δεν έχουν φροντίσει να υπογράψουμε τις συμβάσεις για το επικουρικό διδακτικό έργο, για να κάνουμε νόμιμα αυτά τα μαθήματα! Σας καλούμε να συμμετέχουμε μαζί στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση αύριο 16 Μάρτη στις 11:30 στα Προπύλαια διεκδικώντας:

 

  • Ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων, που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές. Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.
  • Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Να σταματήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.
  • Καμία σκέψη για την ιδιωτικοποίηση του Νερού! Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων!
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τα ωράρια απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό!
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ασφάλιση! Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση  του ιδιωτικού μεταπτυχιακού του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργαστήριο. Εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο, κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Καμία διακοπή ρεύματος και νερού σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής. Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ – Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό! Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας. Λειτουργία σε όφελος του λαού στην υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές – συγκοινωνίες.
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του λαού και των εργαζομένων κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ!
Μαζί με τα Εργατικά Σωματεία και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια