Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας τιμούν αγωνιστικά τους ήρωες-εργάτες του Σικάγο, τους 200 της Καισαριανής, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση. Η 1η  Μάη είναι μέρα πάλης και διεκδίκησης των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Παίρνουμε θάρρος από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι απάντηση στις λογικές του δήθεν ρεαλισμού και του «μικρότερου κακού», που διατυμπανίζουν ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτηρίζουν ξεπερασμένες μορφές πάλης τις απεργίες. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τα διδάγματα από την ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου παραμένουν επίκαιρα, ζωντανά, αποτελούν φλόγα για κάθε εργαζόμενο.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια των περισσότερων εργαζομένων και νέων πως η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Ακόμα πιο βαθιά όμως ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη, ενεργοποιεί τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και προσφυγιά μέσα από τις πολεμικές συρράξεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα  διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα είναι για μας οδηγός και ελπίδα. Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους. Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκινητικό τρόπο γύρω από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, η ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, η διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, η γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, αποδεικνύουν πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δεν είναι μια υπερβολή, αλλά ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε στις σημερινές συνθήκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και με “εισιτήρια άνευ επιστροφής”. Η 1η Μάη ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να κάνουμε το φόβο τους πράξη! Συμμετέχουμε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα στις 11:00 πμ, πλάι στα εργατικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς και διεκδικούμε:

  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τα ωράρια απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό!
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ασφάλιση! Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση  του ιδιωτικού μεταπτυχιακού του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργαστήριο. Εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Καμία διακοπή ρεύματος και νερού σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής. Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές στο ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

 

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! – Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ

στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 11:00 πμ