Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση απορρίπτεται!

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες του ΕΜΠ απορρίπτουμε το νέο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του! Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεχίζει την «παράδοση» των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, καταθέτοντας ένα ακόμα νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις σχολές κλειστές για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών και των εργαζομένων των ιδρυμάτων!

Με το νέο νόμο δεν ανοίγονται «νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» αλλά κλείνουν οι «εκκρεμότητες» που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος και τους αγώνες των εργαζομένων των ιδρυμάτων. Εξωστρέφεια, οικονομική αυτονομία και ανταγωνιστικότητα, πλήρες άνοιγμα στην αγορά και επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς του κεφαλαίου, διαμορφώνουν το νέο τοπίο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις 400 σελίδες του νομοσχεδίου δεν υπάρχει λέξη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, οι Υποψήφιοι Διδάκτορες και οι Εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων, όπως:

 • Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει περικοπεί 70% την τελευταία δεκαετία!
 • Η χρηματοδότηση από τα ΑΕΙ όλων των υποψήφιων διδακτόρων με συμβάσεις εργασίας και πλήρη ασφάλιση για την ερευνητική και διδακτική εργασία τους.
 • Η ενίσχυση της έρευνας για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού μας (πχ. έρευνα για τους κλάδους με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, για την αξιοποίηση του λιγνίτη στη νέα εποχή, για την παραγωγή υδρογόνου και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, για αποδοτικότερες και φτηνότερες ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά)
 • Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν βιβλία και αναλώσιμα, μετακινήσεις, μετεγγραφές, κ.λπ.).
 • Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών! Με επαρκείς υποδομές, καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, με ποιοτικά και σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
 • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται σε αυτό.

Αντίθετα, προβλέπονται:

 • Ένα επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης με διορισμένους πρυτάνεις και manager, με συμβούλια διοίκησης που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες και θα ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.
 • Η θέσπιση βιομηχανικών διδακτορικών “παραγγελία” από επιχειρήσεις ή οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ που θα εκμεταλλεύονται σχεδόν δωρεάν την περιουσία και τις υποδομές των πανεπιστημίων, καθώς και το πολύ μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τους.
 • Η υποχρεωτική παροχή επικουρικού έργου από τους ΥΔ σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, χωρίς καμία αναφορά σε αμοιβή ή ανταποδοτική υποτροφία!
 • Περαιτέρω ένταση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης εντός των πανεπιστημίων, όπου θα υπάρχει ένας ανυπολόγιστος αριθμός ερευνητών πολλαπλών ταχυτήτων που πλειοψηφικά θα δουλεύει με το κομμάτι με όρους επισφάλειας.
 • Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Πτυχία διαφορετικής χρονικής διάρκειας, ακόμη και 3ετή, αλλά του ίδιου επιπέδου (επίπεδο 6).
 • Η κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών και η εκτόξευση του κόστους σπουδών. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δωρεάν έντυπων συγγραμμάτων, για την επιβολή ενοικίων στις εστίες, για περικοπές στη σίτιση. Η ήδη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται με έσοδα από δίδακτρα και προσφορά “εκπαιδευτικών προϊόντων”: ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κλπ., όπως και υπηρεσιών έρευνας και συμβούλων.
 • Fast track διαδικασίες για την κατάργηση Τμημάτων και τη μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ διάρκειας 7 εξαμήνων!
 • Η αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των 3ετών κολεγίων.
 • Η απόσπαση της παιδαγωγικής & διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών σε ειδική δομή ενός έτους, για λίγους και επί πληρωμή!
 • Η κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών με τραγικές συνέπειες στη λειτουργία των πολιτιστικών ομάδων των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων.

Όσο το Πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας, τόσο θα εντείνεται η  καταστολή στις δίκαιες διεκδικήσεις μας!

Η ωμή κρατική παρέμβαση και υπονόμευση των συλλόγων φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και εργαζομένων, που επιχειρείται με το νέο νόμο δε θα περάσει! Δημιουργούν «συμβούλια φοιτητών»-παραμάγαζα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, φυτώρια πελατειακών σχέσεων. Θεσμοθετούν την καταστολή και τις πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές ακόμα και για συνδικαλιστικούς λόγους.

Οι σύλλογοι είναι τα όργανα εκπροσώπησης και πάλης των φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων, των εργαζομένων, με Διοικητικά Συμβούλια εκλεγμένα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις που συλλογικά ελέγχουν τους εκπροσώπους τους και αποφασίζουν, δρουν και μάχονται για την καλυτέρευση των ζωών τους!

Τα σχέδια της κυβέρνησης για  ελεγχόμενα «συμβούλια φοιτητών» με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μείνουν στα χαρτιά!

Οι αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων και των Υποψηφίων Διδακτόρων ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η αντιμετώπιση των σχεδίων έντασης της κρατικής καταστολής δείχνουν το δρόμο για να μείνει και ο νέος νόμος-πλαίσιο στα χαρτιά!

Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε «νέους ορίζοντες» για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Καλούμε όλους τους Υποψήφιους Διδάκτορες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινό συντονισμένο αγώνα για:

 • Να μην κατατεθεί και εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
 • Να αντιπαλέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των μέτρων καταστολής και ταξικών φραγμών.
 • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
 • Να συγκρουστούμε με την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων.
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.
 • Να αντιπαρατεθούμε με την περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων, με την κατηγοριοποίηση των σπουδών, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Αποφασίζουμε:

 • Συμμετοχή στη συνέντευξη τύπου που διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας την Τρίτη 12/7
 • Διοργάνωση συλλαλητηρίου φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων υποψηφίων διδακτόρων και εργατικών σωματείων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, την Πέμπτη 14/7 στις 19:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.