ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ (24/2/2021)

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος ΚεραμέωςΧρυσοχοΐδη!
Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία!  
Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!  

Την Πέμπτη 11/2 αλλά και την Τετάρτη 10/2 χιλιάδες φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια ταράξαμε με τη φωνή μας όλη τη χώρα στα μαχητικά και μεγαλειώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις! Φωνάξαμε να αποσυρθεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη!  

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει! Μπροστά στον δίκαιο αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να δοθούν όλα τα χρήματα, που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση για ΜΑΤ, για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, η στάση της Πρυτανείας του ΑΠΘ ήταν ο αποκλεισμός των φοιτητών από τις Συγκλήτους και τα όργανα διοίκησης αλλά και η ένταση της καταστολής και του  αυταρχισμού με πρόσκληση της αστυνομίας στο Ίδρυμα, άγρια καταστολή, χημικά και συλλήψεις στον σωρό σε φοιτητές που αγωνίζονται για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολές τους! Γίνεται ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί ο νέος νόμος και σε ποιους αναφέρεται. Η προσπάθεια να καταδείξουν τους φοιτητές ως εγκληματίες έχει αποτύχει όμως εδώ και καιρό! 

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση προώθησαν την κατάργηση του ασύλου, λέγοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τελικά δεν αντιμετωπίστηκε; Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η κυβέρνηση ΝΔ, πατώντας και πάνω στο πόρισμα Παρασκευόπουλου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιεί αυτό το αφήγημα για να συκοφαντήσει τους αγώνες μας και να τους καταστείλει. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Μάρδας πρότεινε να αποκτήσουμε ασφαλίτες συμφοιτητές οι οποίοι μετά το πτυχίο του θα συνεργάζονται με τους «αναβαθμισμένους» φύλακες των Πανεπιστημίων και φορώντας πολιτικά θα «εποπτεύουν» τους χώρους και θα «παρεμβαίνουν» όπου κρίνουν. 

Εδώ και περίπου έναν χρόνο το ΕΜΠ και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές και οι διαλέξεις από τις οθόνες και η αποκλειστική τηλεκπαίδευση έχουν ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών τους και έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Το υπουργείο λέει ότι και το νέο εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί όλο από απόσταση χωρίς καμία πρόβλεψη για εργαστήρια, κλινικές, πρακτικές. Ως ΥΔ δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης και απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση. Το εν λόγω καθεστώς μετακυλίει μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής/διαδικασίας των μαθημάτων στις πλάτες των ΥΔ, οι οποίοι καλούμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, πολλές φορές και αμισθί. Αυτό είναι τυπικό παράδειγμα του γεγονότος ότι αντιμετωπιζόμαστε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι ανάλογα με το αφήγημα, συμβάλλοντας στην απαξίωση του έργου μας. Επιπλέον, για τους υποψήφιους διδάκτορες και τους εργαζόμενους στην έρευνα το ερευνητικό έργο συνεχίζεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι υπότροφοι ΥΔ παραμένουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας και τα ύψη των διάφορων υποτροφιών και ειδικά του ΕΛΚΕ (625€/μήνα) ίσα που επαρκούν για την επιβίωση μας. Επίσης, για άλλη μία φορά καλούμαστε να προσφέρουμε επικουρικό διδακτικό έργο απλήρωτοι για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη και καλούμαστε να υπογράψουμε νέες συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας μας και με ωρομίσθιο 8€ μεικτά!. Στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών δε, δεν έχει πληρωθεί ακόμα το επικουρικό έργο του χειμερινού εξαμήνου του 2019-2020 λόγω γραφειοκρατικού λάθους.  

Ταυτόχρονα οι απαγορεύσεις έχουν γίνει κανονικότητα. Και όλα αυτά γιατί όπως και στην υγεία, έτσι και στην παιδεία η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει λεφτά για επαναφορά, σε όσο το δυνατόν γίνεται δια ζώσης λειτουργία, με όλα τα μέτρα προστασίας. Στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία – εν μέσω πανδημίας – μειώνονται, το ίδιο και για τη παιδεία και τη μέριμνα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για την παιδεία έφτασε νέο ιστορικό χαμηλό ενώ η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος έχει χτυπήσει κόκκινο (-80% τα τελευταία 10 χρόνια). Δεν γίνεται καμία πρόσληψη για καθαριότητα, συντήρηση υποδομών και σίτιση ενώ το διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό μειώνεται κάθε χρόνο. Είναι ξεκάθαρο πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ώστε, σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και με το λαό σε περιορισμό, να επισπεύσει τη νομοθέτηση και εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που «εκκρεμούν» εδώ και πολλά έτη για λογαριασμό του κεφαλαίου και της Ε.Ε. 

Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα προβλήματα, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και facecontrol.  Υπόσχεται ενίσχυση των πειθαρχικών μέτρων ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα στο νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση περιέχονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης στα ν+ν/2 χρόνια. Το νέο σύστημα εισαγωγής, ενισχύει την ιδιωτική Εκπαίδευση, την οποία «προικίζει» με θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης ισοδυναμίας πτυχίων Κολεγίων & ξένων Πανεπιστημίων με το δίπλωμα μηχανικού Πολυτεχνικών Σχολών. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε στις  17.12.2020, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Είναι ένα ακόμα βήμα στην διαβάθμιση δικαιωμάτων και μετατροπής του διπλώματός μας σε απλό διαβατήριο για δια βίου και επί πληρωμή σεμινάρια, εξετάσεις και πιστοποιήσεις. Οι διαγραφές αφορούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που αναγκάζονται να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους. Προκαλεί, επίσης, τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα τους για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών, αλλά τα τραγικά νούμερα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούν έγκαιρα οι φοιτητές να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους! Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό-όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα είναι έρμαιο των εταιρειών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο οποίο δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς.  

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μόρφωσης, χώροι πολιτικής δράσης, χώροι αγώνα. Δε δεχόμαστε την ίδια στιγμή που οι σχολές είναι κλειστές, η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια που αφορούν τις ζωές μας πίσω από την πλάτη μας. Η ανάπτυξη των επιστημών, της έρευνας, των σπουδών και της διδασκαλίας, που διεκδικούμε και μας αξίζει, δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Γίνεται με θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας και όρους σπουδών, εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, ποιοτική φοιτητική μέριμνα, στελέχωση των Πανεπιστημίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για τη διδασκαλία, συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, φύλαξη, καθαριότητα του Πανεπιστημίου. 

Δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο που υποβαθμίζει τις ζωές μας. Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να ξανανοίξει με όλα τα μέτρα προστασίας! 

Απαιτούμε: 

 • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. 
 • Να αθωωθούν οι συλληφθέντες φοιτητές του ΑΠΘ. 
 • Την επαναλειτουργία των σχολών το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας φοιτητών, καθηγητών, ΥΔ και εργαζομένων. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού! Δωρεάν τεστ για φοιτητές, ΥΔ, καθηγητές και εργαζόμενους στο ΕΜΠ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.   
 • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ΥΔ, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.  
 • Αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!   
 • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψη τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των περισσότερων εργαστηριακών ομάδων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.   
 • Να καταργηθεί ο θεσμός του «πανεπιστημιακού υποτρόφου». Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.   
 • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους ΥΔ που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ο υ/δ να μην εξωθείται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής.   
 • Αύξηση του ύψους των υποτροφιών του ΕΛΚΕ σε τουλάχιστον 1000€/μήνα καθαρά και αφορολόγητα.   
 • Να αμείβονται όλοι οι υ/δ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΜΠ και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες βασικές ανάγκες τους.  Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.   
 • Κάλυψη από το ίδρυμα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.   
 • Αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων και ειδική μέριμνα και ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο υπολογιστή και λογισμικό για την έρευνα του.  
 • Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των ιδρυμάτων και των εστιών.   
 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιατρικές μονάδες επαρκώς στελεχωμένες. Διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, ΥΔ, καθηγητών και εργαζομένων.   
 • Να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με κέντρο τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων.  
 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές! 
 • Προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων 242, 608 και 140.  
 • Έρευνα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες του λαού και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. 

Αποφασίζουμε: 

 • Συμμετοχή στο Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/2 στη 13.00 στα Προπύλαια. 
 • Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με σκοπό να πιέσουμε τα όργανα των ιδρυμάτων να πάρουν θέση για το άνοιγμα των σχολών και για την μη εφαρμογή του νόμου. 
 • Ειδικά μπροστά στην συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωράμε σε πολύμορφες δραστηριότητες, κεντρικές κινητοποιήσεις και Μεγάλο Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης 1 χρόνου με κλειστά Πανεπιστήμια. 
 • Κινητοποίηση την Τετάρτη 3/3 στις 12μμ στην Πρυτανεία για να διεκδικήσουμε την ασφάλιση των υποτρόφων ΥΔ και να απαιτήσουμε να μην χαθεί ούτε μια ώρα από το επικουρικό διδακτικό έργο του εαρινού εξαμήνου. 

 

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!