Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ
Για το κτήριο Γκίνη και το ιστορικό συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ
Εδώ και καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση στο ΕΜΠ για «αξιοποίηση» του κτηρίου Γκίνη, που βρίσκεται μέσα στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων, στον ίδιο χώρο με τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Για αυτή τη διαδικασία δεν έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές του ΕΜΠ, καθώς επίσης δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το περιεχόμενο των έργων και τις σχεδιαζόμενες νέες χρήσεις του κτηρίου.
Μέχρι στιγμής από την παρουσίαση του έργου στη ΓΣ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ δεν υπήρξε καμιά διαβεβαίωση ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών, με ανακαίνιση του κτηρίου και πρόβλεψη νέων υποδομών, όπως καινούργιων μεγάλων αιθουσών διαλέξεων και παρουσιάσεων, προκειμένου να καλυφθούν και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σχολές του ΕΜΠ.
Είναι απαράδεκτο ενώ όλες οι σχολές του ΕΜΠ παραμένουν 2 χρονιά κλειστές για τους φοιτητές, να μην σχεδιάζεται από την Πρυτανεία η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χώρων για τη δια ζώσης διδασκαλία των φοιτητών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μάλιστα το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής σχολής (ΜΑΧ) με χωρητικότητα πεντακοσίων ατόμων, παραμένει εδώ και δύο χρόνια κλειστό διότι δεν έχει εξαερισμό! Το μεγαλύτερο σε χρήση αυτή τη στιγμή αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής, χωράει εκατό άτομα με τα μαθήματα να έχουν πάνω από διακόσιους εγγεγραμμένους. Αυτά, είναι ζητήματα κτηριακής υποδομής που μας διαβεβαίωνε η πρυτανεία του ΕΜΠ, ότι θα λυθούν με τη χρήση του κτηρίου Γκίνη «αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση» από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνονται «εν κρυπτώ» σημαντικές δομικές παρεμβάσεις για αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτηρίου χωρίς καμία ενημέρωση, γνώση και δυνατότητα γνώμης και τοποθέτησης των φοιτητών, διδασκόντων, εργαζομένων και υποψηφίων διδακτόρων του ΕΜΠ, χωρίς καν να έχει προηγηθεί δημόσια παρουσίαση για την έγκριση κάποιας μελέτης κλπ.
Με την χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 80% και την πανδημία να γιγαντώνει τις ανάγκες για μεγαλύτερες αίθουσες, ανακαίνιση κτηρίων, πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο και η κυβέρνηση δε δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, προκειμένου να μπορούν να σπουδάσουν απρόσκοπτα και να γυρίσουν το συντομότερο δυνατό στις σχολές με ασφάλεια.
Στον αντίποδα, δίνουν 30 εκατ. για να τοποθετήσουν σώματα ασφαλείας της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας και χρηματοδοτούν με 25.000.000€ τη μετατροπή σε συνεδριακό κέντρο του κτηρίου «Γκίνη». Αυτή η μετατροπή εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό που έχει το αστικό κράτος και η τωρινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας! Από την παρουσίαση καταλαβαίνουμε, πως η μετατροπή του κτηρίου «Γκίνη» σε συνεδριακό κέντρο, με roofgarden, εστιατόρια και καφετέριες, δεν κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών μας, αλλά αντίθετα εντάσσεται στην προσπάθεια για επιχειρηματική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου. Αυτή η προσπάθεια συνδέεται άρρηκτα με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΕΜΠ το τελευταίο διάστημα, για να συμπληρώσει την πενιχρή και ανεπαρκή κρατική του χρηματοδότηση, με την ίδρυση spin-off εταιρειών, Κέντρου Ικανοτήτων κλπ.
Συνδέεται επίσης με το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση του «Μεγάλου Περίπατου» με παρεμβάσεις στην οδό Πατησίων, από την Ομόνοια έως την πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον Άρεως), για την ενοποίηση του Συγκροτήματος της Πατησίων με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα σχέδια είναι η υπόγεια επέκταση του Μουσείου κάτω από την αυλή του και την οδό Πατησίων, η ενοποίησή του με το κτίριο του «Ακροπόλ», ενώ συζητείται και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην οδό Τοσίτσα.
Με άλλα λόγια το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων σιωπηλά αλλάζει χρήση, γίνεται μια «στάση» στο Μεγάλο Περίπατο του κεφαλαίου στο Κέντρο της Αθήνας. Μετατρέπεται σε ένα «πολυχώρο» συμπλήρωμα του Μουσείου, με το επόμενο βήμα να είναι η έξωση των φοιτητών απ’ το συγκρότημα και η παράδοσή του μέσω «έργων» που δίνουν χρήσεις μεγάλων συνεδριακών αιθουσών, roofgarden, «τεχνολογικού μουσείου» για την αναβάθμιση του «τουριστικού προϊόντος» του Κέντρου ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική λειτουργία του ΕΜΠ που θα διαχειρίζεται το «ακίνητο».
Απέναντι στα αυτά τα σχέδια οι Υποψήφιοι Διδάκτορες απαιτούμε:
- Να αξιοποιηθεί εδώ και τώρα το κτήριο Γκίνη για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών του ΕΜΠ, να ανακαινιστούν οι αίθουσες και το κτίριο συνολικά.
- Να γίνει μελέτη με συνεργασία όλων των ειδικοτήτων του ΕΜΠ για το κτήριο Γκίνη ώστε να είναι ασφαλές και κατάλληλο για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, των διδασκόντων και του προσωπικού.
- Να συντηρηθούν και να παραδοθούν τα μεγάλα αμφιθέατρα για τις ανάγκες των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής και του υπολοίπου ΕΜΠ.
- Καμία συμμετοχή των καθηγητών και της διοίκησης στις “κρυφές” διαδικασίες για αξιοποίηση του κτηρίου Γκίνη για τις ανάγκες του κεφαλαίου για τουριστική ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας!