Όσες και όσοι ΥΔ εκπονούν τη διδακτορική διατριβή τους στη σχολή Αρχιτεκτόνων βρίσκονται σε μία δύσκολη συνθήκη, διότι δεν έχουν ένα εργαστήριο/γραφείο, όπου να μπορούν να εργαστούν για να αναπτύξουν την έρευνα τους. Οι ελάχιστες υποτροφίες που μπορούν να διεκδικήσουν και οι έλλειψη άλλης χρηματοδότησης αναγκάζουν πολλές και πολλούς ΥΔ της Αρχιτεκτονικής να εργάζονται παράλληλα για να βιοποριστούν και να πραγματοποιούν το ερευνητικό τους έργο μετά την κύρια δουλειά τους και στα πλαίσια του προσωπικού τους χρόνου. Αυτό οδηγεί μια μερίδα ΥΔ να μην ενδιαφέρεται για την ύπαρξη χώρων εργασίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, καθώς εργάζεται αλλού και δεν μπορεί ή δεν επιδιώκει να βρίσκεται στη Σχολή σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, κάποιοι ΥΔ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης της διατριβής τους ή αποκλειστικής ενασχόλησης με αυτήν και δεν μπορούν -αλλά ούτε και οφείλουν- να ολοκληρώσουν την έρευνά τους από τον προσωπικό τους χώρο. Επιπλέον, είναι περιττό να επιχειρηματολογήσουμε σχετικά με το πόσο συμβάλλει στα διδακτορικά μας η κοινή δουλειά, οι ακαδημαϊκές συζητήσεις, η ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και ιδεών που μόνο η δια ζώσης επαφή με άλλες και άλλους ΥΔ θα μπορούσε να προσφέρει.
Επί πληρωμή ή αμισθί η διδακτορική διατριβή εξακολουθεί να είναι εργασία και παραγωγή έρευνας που ωφελεί πέρα από εμάς την επιστήμη, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων και το Πολυτεχνείο. Μια εργασία που για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται, πέρα από αξιοπρεπή αμοιβή και ασφάλιση, φυσικό χώρο όπως μια αίθουσα ή ένα γραφείο. Μόλις το 2016, η σχολή Αρχιτεκτόνων παραχώρησε μία μόνο αίθουσα για 350 άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως ΥΔ. Μια αίθουσα που δεν χρησιμοποιούνταν σχεδόν από καμία και κανέναν, διότι οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Το αφόρητο κρύο τον χειμώνα από τα κουφώματα που δεν έκλειναν καν και η τρομερή ζέστη το καλοκαίρι, με τον ήλιο να μπαίνει απευθείας μέσα στην αίθουσα, διότι δεν υπήρχαν ούτε κουρτίνες. Συν τα ζητήματα που ταλανίζουν συνολικά την σχολή όπως το προβληματικό ίντερνετ και η έλλειψη θέρμανσης. Κατά την περίοδο της καραντίνας το πρόβλημα «λύθηκε», . Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι ΥΔ της Αρχιτεκτονικής θεωρητικά μπορούν να ξαναγυρίσουν στο φυσικό χώρο δουλειάς τους, μόνο που το ζήτημα της έλλειψης χώρου και της εγκατάλειψης τους αποτρέπει.
Στις 05/04/22 συνάδελφοι επισκέφθηκαν την αίθουσα Υποψηφίων Διδακτόρων της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, στον 4Ο όροφο του κτιρίου Μπουμπουλίνας και με έκπληξη διαπίστωσαν τα παρακάτω:
- Η αίθουσα δεν είχε ρεύμα όπως και συνολικά το κτίριο Μπουμπουλίνας, κάτι που ευτυχώς μόλις πριν λίγες ημέρες αποκαταστάθηκε.
- Δεν υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης στο internet. Συνολικά σε όλο το κάτω Πολυτεχνείο υπάρχει ζήτημα και δυστυχώς χωρίς καλή σύνδεση στο ίντερνετ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία ερευνητική διαδικασία σήμερα.
- Δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης – ψύξης (κλιματιστικό), ούτε κάποιο σύστημα σκίασης (οι κουρτίνες, όπου υπήρχαν, ήταν σκισμένες). Την ημέρα της επίσκεψής μας, παρότι Απρίλιος, οι συνθήκες μετά τις 14:00 ήταν ανυπόφορες.
- Η αίθουσα ήταν απολύτως εγκαταλελειμμένη και βρώμικη. Υπάρχουν κάποια σχεδιαστήρια, πανέλα, σκαμπό, κάποιες ηλεκτρικές συσκευές (προφανώς σε αχρηστία) και μερικά απαρχαιωμένα πολύμπριζα. Εξοπλισμός ο οποίος δεν είναι αρκετός για να πραγματοποιείται εκεί έρευνα.
Στη γενική συνέλευση της σχολής Αρχιτεκτόνων, που πραγματοποιήθηκε 04/05/2022, ο αντιπρύτανης και υπεύθυνος του ΕΛΚΕ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου παρουσίασε συνολικά τα έργα του ΕΛΚΕ. Δόθηκε ιδιαίτερη βάση, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον κοσμήτορα κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη, στις διάφορες ανακαινίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί (ή έχουν προγραμματιστεί) με τη συνδρομή του ΕΛΚΕ και αφορούν το κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Δυστυχώς, στον προγραμματισμό των εργασιών που παρουσιάστηκε, δεν συμπεριλαμβάνεται η επισκευή και αναβάθμιση της αίθουσας των ΥΔ. Μετά από τοποθέτηση/ενημέρωση της εκπροσώπου των ΥΔ σχετικά με τα προβλήματα που καθιστούν την αίθουσα ΥΔ ακατάλληλη προς χρήση, ο κος Τουρνικιώτης ανέφερε πώς από τη στιγμή που θα επιλυθεί το βασικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την ηλεκτροδότηση της αίθουσας, θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε. Σε νέα επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι πράγματι η αίθουσα ΥΔ έχει πλέον ρεύμα και ίντερνετ. Ωστόσο η μη ηλεκτροδότηση της αίθουσας αποτελούσε ναι μεν βασικό πρόβλημα, αλλά όχι το μοναδικό.
Οι χρόνιες ελλείψεις στην αίθουσα που έχει παραχωρηθεί στους ΥΔ είναι αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων που δίνονται τόσο από το ίδρυμα όσο και συνολικά από την κυβέρνηση που προωθεί την περεταίρω σύνδεση των πανεπιστημίων και της έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό βλέπουμε έργα όπως η μετατροπή του κτιρίου Γκίνη σε συνεδριακό κέντρο και η ανακαίνιση του τρίτου ορόφου του κτιρίου Μπουμπουλίνας, που παραχωρείται εξ ολοκλήρου στο ΚΕΔΙΒΙΜ που ίδρυσε πέρυσι το Πολυτεχνείο, να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αλλά για ό,τι αφορά τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, των Υποψηφίων Διδακτόρων και των εργαζομένων να δίνονται ψίχουλα, που μάλιστα χρόνο με τον χρόνο μειώνονται.
Από μέρους των ΥΔ της Σχολής Αρχιτεκτόνων υπάρχει η διάθεση να φροντίσουν το χώρο ώστε να λειτουργήσει ως κοινός χώρος στον οποίο οι ΥΔ θα μπορούν να συνεργάζονται. Ως Σύλλογος των Υποψηφίων Διδακτόρων του ΕΜΠ ζητάμε από τη διοίκηση της Σχολής και του ΕΜΠ στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του συγκροτήματος Μπουμπουλίνας να προβλεφθεί η επισκευή και αναβάθμιση της αίθουσα των ΥΔ της Αρχιτεκτονικής και η τοποθέτηση μονάδας κλιματισμού καθώς και συστημάτων σκίασης. Εναλλακτικά, αναμένουμε να προσφερθεί μια άλλη αίθουσα με τις κατάλληλες υποδομές, που να επιτρέπουν την εργασία των ΥΔ σε αυτήν.
Καλούμε σε κινητοποίηση στο γραφείο του κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής τη Δευτέρα 11/7 στις 10:30 πμ ώστε να καταθέσουμε τα παραπάνω αιτήματα μας