Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου για τα γεγονότα στη Βραδιά του Ερευνητή 27/9/2024

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Την Παρασκευή 27/9 στο Κάτω Πολυτεχνείο ήταν προγραμματισμένη η «Βραδιά του Ερευνητή». Μια εκδήλωση που φοιτητές, μαθητές, σχολεία, οικογένειες έρχονται στο Κάτω Πολυτεχνείο να δουν τη σκληρή δουλειά, την έρευνα Υποψηφίων Διδακτόρων, ερευνητών και φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Αυτό που αντικρίσαμε όμως ήταν αστυνομικές δυνάμεις έξω και μέσα στο ίδρυμα, κυριολεκτικά παντού, να διεξάγουν ανθρωποκυνηγητό στους διαδρόμους του Πολυτεχνείου, προβαίνοντας σε αναίτιες προσαγωγές. Μία κατάσταση ντροπιαστική για όλους μας, για όσους επισκέφθηκαν την εκδήλωση, αλλά και για την ίδια την έρευνα που με τόσο κόπο παράγουμε καθημερινά. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της διοίκησης του Πολυτεχνείου να καταστέλλει με τη βία κάθε διαμαρτυρία.

Είναι προκλητικό την στιγμή που η χώρα μας δαπανά τεράστια ποσά για να εμπλέκεται στα πολεμικά μέτωπα, που ο ελληνικός λαός πληρώνει μισό εκατομμύριο ευρώ την μέρα για να πλέει πολεμική φρεγάτα στην Μέση Ανατολή, ώστε να προστατεύει τα πλοία των εφοπλιστών και τα εμπορεύματα τους, να προσπαθούν να φιμώσουν ερευνητές που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους.

Μάλιστα, εμπλέκουν τα ίδια μας τα Πανεπιστήμια στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συνεργασία του ΕΚΠΑ με την LOCKHEED MARTIN, την δολοφονική οπλοβιομηχανία, που είναι βασικός προμηθευτής οπλισμού του κράτους του Ισραήλ. Άλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί με το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Ranger, που πήγε να διεξαχθεί στο ΕΜΠ το 2019, και μπλοκαρίστηκε κάτω από τις μεγάλες αντιδράσεις των Συλλογικών Φορέων του Ιδρύματος.

Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση μέσα στις σχολές μας! Καταγγέλλουμε τις αναίτιες προσαγωγές που έγιναν μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών! Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες!

Να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία των πανεπιστημίων μας με πολεμικές βιομηχανίες και με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Καμία έρευνα για τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΕΕ.