Να αποσυρθούν τώρα τα εξώδικα προς τους υποτρόφους του ΙΚΥ ! – Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 18/7 στις 9πμ

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Να αποσυρθούν τώρα τα εξώδικα προς τους υποτρόφους του ΙΚΥ !

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση και την προσπάθεια τρομοκράτησης με εξώδικα σε υπότροφους υποψήφιους διδάκτορες του ΙΚΥ (Α’ και Β’ κύκλου και «ώριμων διδακτορικών») απαιτώντας να επιστρέψουν τα  τροφεία που έχουν ήδη λάβει, να επιστρέψουν δηλαδή τα δεδουλευμένα τους, γιατί δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διδακτορική τους διατριβή εντός της ασφυκτικής προθεσμίας που προέβλεπε η σύμβαση!

Αφού δεν ήταν αρκετά τα δεκάδες απειλητικά και εκβιαστικά email και τηλεφωνήματα που δέχτηκαν οι συνάδελφοί μας υπότροφοι, για να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους, αφού στο ΙΚΥ αρνήθηκαν την παράταση που αιτήθηκαν έγκυες συναδέλφισσες μας και συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, τώρα κλιμακώνεται η τρομοκράτηση των «εκπρόθεσμων» υποτρόφων, αποστέλλοντας εξώδικά στα σπίτια τους, απαιτώντας την επιστροφή των δεδουλευμένων τους μέσα σε 30 μέρες!

Όλα αυτά σε ένα καθεστώς αναμονής αντιδράσεως από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να λάβει απόφαση για να λύσει το «κόλλημα» που κρατάει δέσμιους τους συναδέλφους υποψήφιους διδάκτορες. Την ώρα που πολυδιαφημίζεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του “brain drain”, την ίδια ώρα επικρατεί σιγή ιχθύος στο υπουργείο και πλήρης αδράνεια μπροστά στα πραγματικά προβλήματα του ανώτατου επιστημονικού δυναμικού, των νέων ερευνητών και ερευνητριών!

Ο σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων μας αναδεικνύοντας τα παραπάνω ζητήματα με ανακοινώσεις και επιστολές, ενώ συμμετείχαμε μαζί με το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Αθήνας (ΣΣΕΔΑ) σε κινητοποίηση στο ΙΚΥ στις 24/4/2024, κατά την οποία αντιπροσωπεία του Σωματείου και του Συλλόγου μας, μαζί με υποψήφιους διδάκτορες εκπρόθεσμους υποτρόφους, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος και κατέθεσε τα αιτήματα των συναδέλφων μας, αποσπώντας δέσμευση ότι το ΔΣ του ΙΚΥ θα αιτηθεί από το Υπ. Παιδείας την παράταση της καταβολής των απαιτούμενων παραδοτέων για τους υποτρόφους μέχρι το τέλος του 2024. Σε αναμονή της επίσημης ενημέρωσης μας για την πορεία του αιτήματος μας και την απάντηση του Υπουργείου, αιφνιδίως εστάλησαν εξώδικα στους συναδέλφους μας!

Κανένας μόνος του! Καλούμε όλους τους υποτρόφους του ΙΚΥ που απειλούνται με επιστροφή τροφείων να έρθουν σε επαφή με τον σύλλογο και να κινητοποιηθούν μαζί μας!

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που οργανώνει το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Αθήνας (ΣΣΕΔΑ) στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 18/7 στις 9πμ!

Να σταματήσουν τώρα οι απειλές προς τους υπότροφους υποψήφιους διδάκτορες του ΙΚΥ για άμεση επιστροφή των τροφείων!

  • Να υπάρξει άμεσα απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία με έκδοση ΚΥΑ ευνοϊκή προς τους υποψήφιους διδάκτορες
  • Να παρθούν πίσω τα εξώδικα προς τους εκπρόθεσμους υποτρόφους υποψήφιους διδάκτορες
  • Καταβολή των τελευταίων δεδουλευμένων που εκκρεμούν για όσους υποψήφιους διδάκτορες δεν κατάφεραν να παραδώσουν τη διατριβή τους στον εκτιμώμενο χρόνο