ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εδώ και μήνες τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές, με το ερευνητικό έργο τους να συνεχίζεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, οι διαλέξεις από τις οθόνες βαφτίστηκαν εκπαίδευση και οι απαγορεύσεις κανονικότητα. Και όλα αυτά γιατί όπως και στην υγεία, έτσι και στην παιδεία η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει λεφτά για επαναφορά, σε όσο το δυνατόν γίνεται δια ζώσης λειτουργία, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία – εν μέσω πανδημίας – μειώνονται, το ίδιο και για τη παιδεία και τη μέριμνα. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός για την παιδεία έφτασε νέο ιστορικό χαμηλό. Πήγαν όλα στους Μεγάλους Περιπάτους, στα ΜΜΕ, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στις μεγάλες επιχειρήσεις (βλ. AEGEAN). Η ΟΕΝΓΕ βγάζει κραυγές αγωνίας για τη στήριξη των «μαχητών της πρώτης γραμμής», αυτών που η κυβέρνηση τάχα χειροκροτούσε στα μπαλκόνια, για να τους αφήσει άοπλους στη μάχη. Μάλλον θα μπέρδεψε τις ΜΕΘ με τα ΜΑΤ.

Στην ίδια ρότα, μάλλον θα μπέρδεψε και την εκπαίδευση με τη καταστολή. Σε μια πρωτοφανή κίνηση εξήγγειλε τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά, κάρτες εισόδου και κάμερες. Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ψήφισε η σημερινή. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα είναι έρμαιο των εταιρειών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας,  στο οποίο δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων! Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, των Συλλόγων ΥΔ και εργαζομένων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που τσακίζει τα δικαιώματά και τις ζωές μας!

Την ίδια ώρα που θεσπίζουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες και τα face control στις σχολές, «βγάζουν από το συρτάρι» τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής με τέτοιο τρόπο που ο μέσος όρος των επιδόσεων θα μπορεί να συμπαρασύρει την προσπάθεια όλων, περιορίζουν ακόμη και τις επιλογές στο μηχανογραφικό των υποψηφίων εκθέτοντας τους στον κίνδυνο να μείνουν εκτός σπουδών, ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων, και προχωρούν στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολλεγίων.

Με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουν την οικογένεια τους που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. Προκαλούν τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα τους για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών αλλά τα τραγικά νούμερα της υποχρηματοδότης και των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούν έγκαιρα οι φοιτητές να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους!

Σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, δεν χωράει κανένας και καμία! «Θα δοθούν λεφτά για τις ανάγκες μας, ή θα συνεχίσουν να δίνονται για τα συμφέροντά τους;»

Δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι απλά μετάδοση πληροφοριών μέσα από μια οθόνη (η οποία προϋποθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και σύνδεση που δεν είναι προσβάσιμα από όλους), δεν είναι η εμπέδωση και η εξέταση κάποιων δεξιοτήτων. Είναι αλληλεπίδραση, είναι κοινωνικοποίηση, είναι κριτική και αμφισβήτηση. Ως ΥΔ απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση. Το εν λόγω καθεστώς μετακυλίει μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής/διαδικασίας των μαθημάτων στις πλάτες των ΥΔ, οι οποίοι/-ες καλούμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού τις περισσότερες φορές αμισθί. Αυτό είναι τυπικό παράδειγμα του γεγονότος ότι αναγνωριζόμαστε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι ανάλογα το αφήγημα, συμβάλλοντας στην απαξίωση του έργου μας.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι πολιτικής δράσης, χώροι αγώνα. Δε δεχόμαστε την ίδια στιγμή που οι σχολές είναι κλειστές, η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια που αφορούν τις ζωές μας πίσω από την πλάτη μας. Να λοιδορεί τη νεολαία που αγωνίζεται για έλλειψη ευθύνης, ενώ ήταν η ίδια που στάθηκε στο πλάι των υγειονομικών για τα δίκαια αιτήματά τους. Να ζητάει μόρφωση, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και να παίρνει καταστολή και αστυνομία!

Η ανάπτυξη των επιστημών, της έρευνας, των σπουδών και της διδασκαλίας, που διεκδικούμε και μας αξίζει, δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Γίνεται με θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας και όρους σπουδών, εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, ποιοτική φοιτητική μέριμνα, στελέχωση των Πανεπιστημίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για τη διδασκαλία, συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, φύλαξη, καθαριότητα του Πανεπιστημίου.

ΚΑΜΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ!

ΚΑΝΕΝΑ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!

 • Να χωριστούν τώρα όλα τα τμήματα σε μικρότερες ομάδες ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να χρησιμοποιηθούν κτήρια για την περαιτέρω διάχυση των φοιτητών. Να γίνουν κανονικά δια ζώσης μαθήματα με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς με το πάγιο καθεστώς υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα έχουν υποστελεχωθεί τραγικά. Να μην αξιοποιούνται σαν αναλώσιμοι οι ΥΔ αλλά και οι κάτοχοι διδακτορικού με προσλήψεις περιορισμένου χρόνου με ΕΣΠΑ.
 • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
 •  Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
 •  Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα.
 • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις χωρίς εργολαβίες προσωπικού καθαριότητας και συντήρησης.
 • Μάσκες, αντισηπτικά και τεστ δωρεάν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.
 • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.
 • Να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με κέντρο τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. 
 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές!
 • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
 • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
 • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χαθεί αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φοιτητές.
 • Έρευνα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιχειρήσεις και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

 • Καλούμε σε συντονισμό τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους και τα Σωματεία των Εργαζομένων του ΕΜΠ ώστε να δράσουμε από κοινού για όλα τα παραπάνω προβλήματα.
 • Μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους του ΕΜΠ οργανώνουμε ημέρα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο, τα μέτρα έντασης της καταστολής την Πέμπτη 14/1 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.