Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που η εργατική τάξη τιμά τους νεκρούς της. Από το Σικάγο το 1886, στον ηρωικό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και το 1944 στην Καισαριανή, η θυσία των εργατών φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης, του οργανωμένου αγώνα για τη διεκδίκηση καλύτερης ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα και σήμερα που συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στον εργάσιμο χρόνο, τους καθηλωμένους μισθούς, τα κουτσουρεμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία, που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε την πολιτική  της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που θεωρούν την υγεία, την παιδεία, τις σπουδές ακόμα και την ίδια μας της ζωή ως κόστος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πίσω από την περαιτέρω μετατροπή του δικαιώματος στην υγεία σε εμπόρευμα, πίσω από τους χιλιάδες συμβασιούχους ερευνητές και Υποψήφιους Διδάκτορες στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα που δουλεύουν με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πίσω από τη βαθύτερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργιά των Ιδρυμάτων, πίσω από τους πλειστηριασμούς εργατικών λαϊκών οικογενειών βρίσκεται ο νόμος του κέρδους! Όσο το κέρδος θα είναι το βασικό κριτήριο για τη ζωή μας, τόσο θα υπάρχει ανεργία, ανέχεια, δυστυχία, όλο και χειρότεροι όροι δουλειάς. Την ίδια περίοδο που στη χώρα μας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ!

Σήμερα που η φωτιά του πολέμου όλο και φουντώνει στη γειτονιά μας, από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, βιώνουμε τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Δεν θα δεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες μαζί με τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές δώσαμε ένα μεγαλειώδη αγώνα για πάνω από δύο μήνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 του Φλεβάρη και στις 17 του Απρίλη μας έβγαλαν πιο ισχυρούς και έβαλαν εμπόδια στην κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
  • Να υπογραφούν Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους Υποψήφιους Διδάκτορες και ερευνητές με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράριο, άδειες και τα προβλεπόμενα επιδόματα.
  • Ασφάλιση για όλες τις υποτροφίες μέχρι αυτές να αντικατασταθούν από συμβάσεις εργασίας. Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της διδακτορικής διατριβής σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα και να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
  • Καμία σκέψη για την επιστροφή των τροφείων του ΙΚΥ.
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τα εργαστήρια.
  • Αυξήσεις στις αμοιβές και στις υποτροφίες των ΥΔ με βάση τα δεδομένα και την ακρίβεια του 2024!
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δε θα περάσει η προσπάθεια των κυβερνήσεων να καταργήσουν την απεργία της πρωτομαγιάς και να την μετατρέψουν σε εορταστική αργία. Οι αγώνες μας  πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Έχουμε συγκεντρώσει μπόλικη πείρα: Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλες αυτές τις φωνές που μας καλούν στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, στο «μικρότερο κακό», στον μονόδρομο αυτόν που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας. Οι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δείχνουν τον δρόμο, μας γεμίζουν με αισιοδοξία! Βάζουμε στην ημερήσια διάταξη τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ