Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – 16/4/2024

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ,  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ

Ο μεγαλειώδης αγώνας που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ΕΜΠ, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μας έβγαλε πιο δυνατούς! Συζητήσαμε και αγωνιστήκαμε για το Πανεπιστήμιο που έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα! Για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου και πραγματικά δωρεάν σπουδές για τους φοιτητές όλων των κύκλων. Για έρευνα που θα στοχεύει στην επιστημονική πρόοδο και στην κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, την οποία θα πραγματοποιούμε οι Υποψήφιοι Διδάκτορες και οι άλλοι εργαζόμενοι του ιδρύματος με αξιοπρεπείς όρους και σύγχρονες αμοιβές. Ο αγώνας συνεχίζεται ώστε ο νόμος που καταψηφίστηκε στη ζωή, στο δρόμο, στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια να ακυρωθεί στην πράξη.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Πιάνουμε το νήμα από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη, αγώνες που συνένωσαν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε. Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει τις ίδιες μας τις ζωές σαν «κόστος», όπως αναδείχθηκε πριν από έναν χρόνο με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και το χαμό των 57 συνανθρώπων μας. Η δολοφονική αυτή πολιτική ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς, όπως έγινε με τη χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της στου Ζωγράφου. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε αγώνα, ενάντια στην λογική του κέρδους που υπηρετεί η κυβέρνηση σε σύμπλευση με όλα τα αστικά κόμματα! Απαιτούμε το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί, να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η κυβέρνηση μιλάει για αποκλιμάκωση στα κύματα ακρίβειας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός τον Φλεβάρη έφτασε στο 3,2%. Η ακρίβεια στα βασικά είδη καλπάζει, με τις αυξήσεις στα τρόφιμα να ξεπερνούν το 35% (στοιχεία Eurostat). Τα παραπάνω δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Όλες οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε αναβρασμό από τις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και διάρκεια κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα, τη φτώχεια, την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα, τον πόλεμο.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ο ελληνικός λαός έχει συγκλονιστεί από την απάνθρωπη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην φίλο της μπροστά στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια και να την συνοδέψουν αστυνομικοί μέχρι το σπίτι της, για να λάβει την απάντηση από την άμεση δράση ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο για άλλη μία φορά η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και της αστυνομίας να προστατέψει αυτούς που το έχουν ζωτική ανάγκη, ενώ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αφεντικών και την καταστολή των εργαζομένων και του λαού που αγωνίζονται για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου. Παλεύουμε για την κοινωνική προστασία των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, μέτρα στήριξης και εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στο Πολυτεχνείο η κατάσταση για τους Υποψήφιους Διδάκτορες παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με το κόστος ζωής μας να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Την ίδια ώρα που το ΕΜΠ φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων ερευνητικών φορέων στα ευρωπαϊκά προγράμματα Horizon Europe, με έσοδα που ξεπερνούν τα 110 εκ. ευρώ, το ύψος αμοιβών και υποτροφιών παραμένει καθηλωμένο στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο ΕΛΚΕ συνεχίζει να διατηρεί πλαφόν στις αμοιβές των ΥΔ ανεξάρτητα με τα χρόνια εργασίας στις 21.480,62€/έτος, βάσει απόφασης της συγκλήτου από το 1999! Μάλιστα αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 85% του μισθού του πρωτοδιοριζόμενου λέκτορα, βαθμίδα η οποία δεν υφίσταται καν πλέον! Οι υποτροφίες του ΕΛΚΕ παραμένουν στα 625€/μήνα ενώ όλοι οι υπότροφοι παραμένουν ανασφάλιστοι. Το επικουρικό διδακτικό έργο συνεχίζει να αμείβεται με 8€/ώρα μεικτά και πλαφόν 1408€/χρόνο, ενώ αρκετές σχολές δεν έχουν ακόμα υπογράψει συμβάσεις για το 2024. Ταυτόχρονα το ΙΚΥ έχει ξεκινήσει εκστρατεία απειλών για επιστροφή των τροφείων προς όσους ΥΔ δεν έχουν ολοκληρώσει την διατριβή τους εντός της ασφυκτικής τριετούς περιόδου της υποτροφίας.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠ

Με ευθύνη της διοίκησης του ΕΜΠ και εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ υποβαθμίζονται ή καταργούνται μια σειρά λειτουργίες και υπηρεσίας όπως ο χορευτικός τομέας, το γυμναστήριο, η ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών, ενώ κάθε προσπάθεια διεξαγωγής εκδηλώσεων από φοιτητικούς συλλόγους συναντά τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας. Καταγγέλλουμε το γεγονός και γνωστοποιούμε στη διοίκηση ότι η λογική «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» που προσπαθεί να επιβάλλει, δε θα περάσει!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας παραμένουν ζωντανοί μέσα στην καθημερινή δράση του συλλόγου μας και πετυχαίνουμε νίκες! Την περασμένη Δευτέρα, μαζί με το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Αθήνας (ΣΣΕΔΑ) και συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών του ΕΜΠ διασφαλίσαμε ότι καθηγητής στους Μεταλλειολόγους δεν θα διακόψει την σύμβαση συναδέλφισσας ερευνήτριας, την οποία είχε μάλιστα εξυβρίσει χυδαία σε επαγγελματική συνάντηση τους την προηγούμενη Παρασκευή. Ο εν λόγω καθηγητής αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια για την συμπεριφορά του και να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό, καθώς τον προειδοποιήσαμε ότι διαφορετικά θα λάβουμε δραστικά μέτρα! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΜΑΣ!

Είναι τώρα η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους, που τσακίζει εμάς και τις ζωές μας. Δίπλα στους συναδέλφους μας από τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, υψώνουμε τη φωνή μας στην Γενική Πανελλαδική Απεργία στις 17 Απρίλη, στις 10.30 στο Σύνταγμα και διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια στο ύψος των αναγκών μας.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τα ωράρια απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου των ΥΔ και ερευνητών σε συμβάσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στις αμοιβές και στις υποτροφίες των ΥΔ του ΕΜΠ με βάση τα δεδομένα και την ακρίβεια του 2024!
  • Ασφαλιστική κάλυψη όλων των ΥΔ ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (υποτροφία, σύμβαση έργου).
  • Καμία σκέψη για την επιστροφή των τροφειών του ΙΚΥ. Να αλλάξει το τελικό παραδοτέο σε τεχνική έκθεση εγκεκριμένη από την τριμελή επιτροπή των ΥΔ.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργαστήριο. Εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο, κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
  • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Να σταματήσει εδώ και τώρα η καταστολή που έχει επιβάλλει η διοίκηση του ΕΜΠ.
  • Άμεση επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών του ΕΜΠ. Αύξηση της χρηματοδότησης για ενίσχυση των υποδομών αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στο ΕΜΠ.
  • Άμεση επαναλειτουργία του χορευτικού τομέα του ΕΜΠ, με όλους τους δασκάλους που δίδασκαν φέτος.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαικά νοικοκυριά
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ