Σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα μέτρα έντασης της καταστολής

Αποφαση Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ.

Με τα 30 εκατομμύρια ανοίξτε τις σχολές, όχι αστυνομία και διαγραφές!

Την ώρα που:

· το ΕΜΠ είναι κλειστό εδώ και έναν χρόνο για τους φοιτητές

· η αποκλειστική τηλεκπαίδευση έχει ρίξει κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών

· τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις είναι τεράστια

· όλη η ζωή των φοιτητών έχει μεταφερθεί μπροστά σε μία οθόνη

· δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές

· ξεκινάει νέα εξεταστική και ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα συγγράμματα ούτε έχει βγει το πρόγραμμα σε ορισμένες σχολές

· η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος έχει χτυπήσει κόκκινο (-80% τα τελευταία χρόνια)

· τα διπλώματα μας εξισώθηκαν με των κολεγίων

· δεν γίνεται καμία πρόσληψη για καθαριότητα και σίτιση

· Οι υπότροφοι ΥΔ παραμένουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας

· Τα ύψη των διάφορων υποτροφιών και ειδικά του ΕΛΚΕ (625€/μήνα) ίσα που επαρκούν για την επιβίωση μας

· Για άλλη μία φορά καλούμαστε να προσφέρουμε επικουρικό διδακτικό έργο απλήρωτοι για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη.

Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα προβλήματα, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control. Υπόσχεται ενίσχυση των πειθαρχικών μέτρων ενάντια στους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα στο νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα περιέχονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης, δηλαδή διαγραφές φοιτητών στα ν + ν/2 χρόνια. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει διαγραφές για χιλιάδες φοιτητές πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους. Ακόμα, με το νέο σύστημα εισαγωγής προσδοκά να σπρώξει χιλιάδες μαθητές στην ιδιωτική Εκπαίδευση, για την πελατεία της οποίας φροντίζει με την αναγνώριση πτυχίων από Ιδιωτικά Κολέγια όπως έγινε με την Αρχιτεκτονική και την Λογιστική. Αυτή η κατεύθυνση είναι ένα ακόμα βήμα στην διαβάθμιση των τίτλων σπουδών μας, ένα ακόμα βήμα προς τα κάτω συμπίεσης των δικαιωμάτων μας.

Η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, προώθησαν την κατάργηση του ασύλου, επιχείρησαν τη συκοφαντία και το χτύπημα της οργανωμένης πάλης, των αγώνων των φοιτητών, των ΥΔ και των εργαζομένων. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα έρθει για να μας προστατέψει, αλλά για να μας εκθέσει απροστάτευτους στην πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία και εμπορευματοποίηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και η προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων φοιτητών, ΥΔ και εργαζομένων αυτό το στόχο έχουν.

Οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχουν τεράστια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο αποδέχονται την υποχρηματοδότηση, όχι μόνο δεν υλοποιούν τις προτάσεις των Συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αντίθετα ρίχνουν ζεστό χρήμα ιδρύοντας το ένα μετά το άλλο μαγαζιά-επιχειρήσεις μέσα στο ΕΜΠ, συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών, και τώρα ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ για το σώμα καταστολής που θα φυλάει τα μαγαζιά τους και θα καταστέλλει τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζόμενων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή τους είναι ενεργή στήριξη στην κυβέρνηση!

Όλοι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι ΥΔ, οι ερευνητές του ΕΜΠ χρειάζεται τώρα να βαδίσουμε από κοινού στο δρόμο του αγώνα, να συντονίσουμε τις δράσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας, να βροντοφωνάξουμε με μια φωνή: «ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ». Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και σύγκλητο ότι θα μας βρουν μπροστά τους! Απαιτούμε να δοθούν χρήματα, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και όχι για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Αποφασίζουμε:

• Σύσκεψη συντονισμού όλων των συλλόγων του ΕΜΠ (εργαζομένων, φοιτητών, ΥΔ) τη Δευτέρα 18/1 στην πύλη Ζωγράφου στις 12.00

• Διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη

• Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΥΔ την Πέμπτη 21/1 στις 4μμ έξω από το εστιατόριο τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.