Απόφαση για συμμετοχή των ΥΔ στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη στην αμερικάνικη πρεσβεία

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ 

Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν. Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Για αυτό φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες λαού έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία!

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους, η δύναμη του λαού είναι αυτή μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

Τότε οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που μας αξίζει στον 21ο αιώνα πρέπει να ενώνεται με τον αγώνα για δουλειά με πλήρη δικαιώματα! Οι πρόσφατοι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την COSCO αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

Η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες εργαζομένων και των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω αι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσους πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Κανένας εφησυχασμός! Η αποστολή πυραύλων και στρατιωτικού προσωπικού στην Ασία και την Αφρική (!), οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η 5ετής ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, η πρόσφατη υπογραφή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες, είναι επιθετικές ενέργειες, βάζουν στο στόχαστρο άλλους λαούς, μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους και έχουν μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι’ αυτό και ο σύλλογός μας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΕΜΠ έχουμε διαχρονικά παλέψει και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε εναντίον ερευνητικών έργων που πραγματοποιούνται στο ΕΜΠ και εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικούς σκοπούς και σχεδιασμούς. Ζητάμε έρευνα για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι έρευνα για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών! Οι ΥΔ δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες δεν συμβιβαζόμαστε με την δουλειά χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, με τις απλήρωτες ώρες επικουρικού διδακτικού έργου. Με την εξώθησή μας σε έρευνα εκτός του αντικειμένου μας προκειμένου να βγάλουμε τα προς το ζήν! Η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή του Ιδρύματος στην επιχειρηματικότητα, η αντιμετώπισή μας ως φτηνά εργατικά-ερευνητικά χέρια, οφείλονται για την σημερινή κατάσταση! Την ίδια στιγμή που φορτωνόμαστε το βάρος των επιπλέον ωρών επικούρησης λόγω των περισσότερων τμημάτων, μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για διδακτικό προσωπικό και υποδομές». Την ίδια στιγμή που στριμωχνόμαστε σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ, μας λένε ότι «δεν μπορούν να γεννήσουν λεωφορεία». Μας λένε να είμαστε «ρεαλιστές». Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση βρίσκει να δώσει 6,6 δισ. ευρώ φέτος για τις νατοϊκές ανάγκες και 13 δις για να αγοράσει γαλλικές  φρεγάτες και πολεμικό εξοπλισμό! Την ίδια στιγμή που ΥΔ μένουν ανασφάλιστοι, δεσμεύονται χιλιάδες ευρώ από τον ΕΛΚΕ και το ΕΠΙΣΕΥ για συμμετοχή σε εταιρείες spin-off, εκθέτοντας τις πραγματικές προτεραιότητες κυβέρνησης και Διοίκησης του Ιδρύματος.

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία αποτελεσματικού εμβολιαστικού σχεδίου, έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα! Η απουσία ουσιαστικών μέτρων στις Σχολές όπως δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας για απολυμάνσεις μπορεί να οδηγήσει ξανα στη διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Καταγγέλλουμε τις διοικήσεις Σχολών του Ιδρύματος που επιχειρούν να υπονομεύσουν συλλογικές διαδικασίες με όχημα την τηλεκπαίδευση.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Σύγκλητος του ΕΜΠ πήρε την αντιδραστική απόφαση να διεξαχθούν μαθήματα στο ίδρυμα στις 15 και 16 Νοέμβρη, μη σεβόμενη το ιστορικό φορτίο που φέρει το ίδρυμα. Δε μας κάνει εντύπωση αυτό, από την στιγμή που η τωρινή Πρυτανεία επέτρεψε πέρυσι την είσοδο ΟΠΚΕ και ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο του πολυτεχνείου κατά το τριήμερο της 17 Νοέμβρη. Κι ενώ όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ αποφάσισαν να προβούν σε καταλήψεις των Σχολών, κόντρα στην αντιδραστική απόφαση της Συγκλήτου, πολλές διοικήσεις Σχολών αποφάσισαν να παρακάμψουν με εκβιαστικό τρόπο τις αποφάσεις των ΦΣ και να διεξάγουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, υπονομεύοντας συλλογικές διαδικασίες που αφορούν ένα γεγονός που καθόρισε την ίδια την ύπαρξη των συλλόγων. Παράλληλα, οι διοικήσεις των Σχολών υποχρεώνουν όσους ΥΔ παρέχουν επικουρικό έργο να έρθουν σε κόντρα με τους φοιτητές και τις αποφάσεις τους! Δε θα το επιτρέψουμε! Καταγγέλλουμε αυτή τη λογική και καλούμε τις διοικήσεις να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ιδρύματος να δώσουμε το μαχητικό παρών στον τριήμερο εορτασμό!

Ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη!

Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη σε συνδυασμό με την επιδίωξη της κυβέρνησης να τον προωθήσει τάχιστα με ΚΥΑ και εγκυκλίους για τα εργασιακά, τις διαδικασίες των σωματείων και τις απεργίες βάζουν το εργατικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα. Ο Νόμος ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και γενικεύει την ελαστική εργασία. Παράλληλα επιβάλλει τη δουλειά τις Κυριακές, τις φθηνές υπερωρίες, την πλήρη ασυλία της εργοδοσίας στις απολύσεις και υπονομεύει περαιτέρω τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο νόμος αποτελεί αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου. Προσδένεται πλήρως στα μνημόνια, το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ, τη μοιρασιά της πίτας από το ταμείο ανάκαμψης. Επισφραγίζει και επεκτείνει την ατελείωτη «μαύρη» εργασία και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο νόμος ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ψήφισε απεργοκτόνο νόμο και σωρεία αντεργατικών μέτρων.

Η καταστολή δε θα περάσει! Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη!

Δυναμώνουμε τον Σύλλογο μας, την αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, να παρέμβει στις συλλογικές διαδικασίες φοιτητών και εργαζομένων με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές. Οι απεργίες που βγαίνουν παράνομες, η καταστολή με ΜΑΤ και χημικά σε κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος μέχρι και σε αυτές των πυροσβεστών (!!!) αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Η καταστολή πηγαίνει πάντα χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Αυτή την πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, που τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα πρέπει να στοχεύσουμε! Μόνο έτσι θα βγούμε νικητές!

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Κανένας/καμιά άμισθος/η ή ανασφάλιστος/η!
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που οδήγησαν σε αυτόν. Να μην αποδεχτούμε καμία εφαρμογή των διατάξεων του!
  • Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την απεργία.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των Πανεπιστημίων!
  • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων. Καμία σκέψη για χτύπημα των Συλλόγων μας, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικά.
  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Να κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρω-ατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.

Αποφασίζουμε:

  • Μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο χώρος του Κάτω Πολυτεχνείου να είναι ανοιχτός για τον εορτασμό για όλο το λαό. Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη.
  • Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια διεξαγωγής τηλεμαθημάτων κατά την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού και καλούμε τη διοίκηση του ιδρύματος να αποφασίσει το κλείσιμο των Σχολών όλο το τριήμερο. Κανένας ΥΔ να μην υποχρεωθεί να έρθει σε κόντρα με τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών!
  • Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.