Συμμετοχή στη Συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο 29/1 στις 11:30 για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού

Απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστων (ΥΔ) ΕΜΠ

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο 29/1 11:30

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας! Για να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε!

Η αναμενόμενη, εδώ και μια εβδομάδα, χιονόπτωση στην Αττική ήταν αρκετή για να ζήσουμε σκηνές χάους. Οι εικόνες των εγκλωβισμένων ανθρώπων στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να διακόπτουν τη λειτουργία τους, με πολλούς δρόμους ακόμα και προς  νοσοκομεία να είναι απροσπέλαστοι, με το ρεύμα να κόβεται σε χιλιάδες σπίτια εν μέσω ψύχους και με εργαζόμενους να εγκλωβίζονται σε εργασιακούς χώρους, είναι ντροπιαστικές!

Οι σχολές μας έκλεισαν για 3 μέρες, ενώ δεν υπήρχε πριν τις κρίσιμες ώρες καμία ενημέρωση από το ΕΜΠ προς όλους μας για την ασφαλή ή μη πρόσβαση και αποχώρηση μας από το ίδρυμα. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού εδώ και καιρό ακόμα και πιο στοιχειώδη ζητήματα δεν επιλύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών που είναι χωρίς θέρμανση όλο το χειμώνα, όπως και κτήρια της διοίκησης και της βιβλιοθήκης και πιθανώς και αλλού.

Γι’ αυτή την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία, που έχει ανάγκη ο λαός σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια, δεν αποδίδουν τα κέρδη, που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγάλο-επιχειρηματίες. Γι’ αυτό και προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την ατομική ευθύνη και μηνύματα του 112 που γράφουν “μείνετε σπίτι για να σωθείτε”.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη και των δημάρχων είναι για τα σκουπίδια. Η σημαία της επιχειρηματικής δράσης που την περίφεραν δεξιά κι αριστερά καλύφθηκε από τόνους χιονιού. Οι εργολάβοι που υπογράφουν σωρηδόν συμβάσεις με τους δήμους και την περιφέρεια για να μας σώσουν από τις καταστροφές, ήταν άφαντοι. Το ίδιο και οι εργολάβοι των φοιτητικών εστιών, αφού μόνο κάτω από παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων εξασφαλίστηκε το ζεστό νερό, η θέρμανση και ένα πιάτο φαΐ! Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του “κόστους – οφέλους” και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αποδεικνύεται ότι το “επιτελικό και ψηφιακό κράτος” τους είναι απόλυτα ικανό όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, όταν οργανώνει την καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα, αλλά και μέσα στις σχολές μας, αλλά θάβεται στο πρώτο χιόνι και την πρώτη βροχή όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση που καλούν δεκάδες σωματεία εργαζομένων της Αττικής στο Σύνταγμα το Σάββατο 29 Γενάρη στις 11:30 για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας, ώστε να σταματήσει να αποτελεί κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε! Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους από την Πάτρα που καταφθάνουν με κάθε μέσο για να διαδηλώσουν στην Αθήνα!

Διεκδικούμε:

  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών: να ανοίξουν άμεσα όλοι οι δρόμοι που παραμένουν κλειστοί. Να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διακοπή ηλεκτροδότησης λαϊκών νοικοκυριών. Να ανοίξουν δημοτικά κτίρια για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα, που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε θέρμανση. Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πετρελαίου σε κάθε σχολείο, σχολή και παιδικό σταθμό, ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.
  • Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την ασφαλή πρόσβαση στις σχολές (καθαρισμός δρόμων κ.λπ.)
  • Να εξασφαλιστεί η θέρμανση στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και σε όλες τις Σχολές και τα κτήρια του ΕΜΠ για όλο το ωράριο που εργάζονται σε αυτά Υποψήφιοι Διδάκτορες και εργαζόμενοι και παρακολουθούν μαθήματα ή γράφουν εξετάσεις φοιτητές.
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.
  • Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.
  • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.
  • Έκτακτο επίδομα θέρμανσης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Να ανακοινωθούν άμεσα επαναληπτικές ημερομηνίες εξέτασης για τα μαθήματα που αναβλήθηκαν αυτή τη βδομάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος της εξεταστικής.