Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει 13 ώρες εργασία την ημέρα – 78 ώρες την εβδομάδα!
Συμμετέχουμε στην Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, 10:30 π.μ στο Σύνταγμα, που καλούν Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Συνδικάτα Εργαζομένων
Ενώ ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα των εργοδοτών να μας επιβάλλουν 13 ώρες εργασία την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο αυτό:
Επεκτείνει την ευελιξία και την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να μας εκμεταλλεύονται αξιοποιώντας πληθώρα αντεργατικών επιλογών. Στην έρευνα, τα νέα – ανεβασμένα επίπεδα προσέλκυσης προγραμμάτων και σύνδεσης με τη βιομηχανία προϋποθέτουν νέα επίπεδα εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους ερευνητές. Ποιος δεν έχει αντιληφθεί την αυξημένη εντατικοποίηση, την ακραία σε ορισμένες περιπτώσεις διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου μιας και δεν ορίζεται ημερήσιος εργάσιμος χρόνος στις συμβάσεις έργου, την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες για πολλές ώρες τη μέρα για την αναπλήρωση των απωλειών λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας, τον μη λογισμό υπερωριών και μη αμοιβή τους. Συνθήκες εργασίας οι οποίες εξασφαλίζονται πλήρως μέσω των συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) και του ιδιωτικού συμφωνητικού ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), δηλαδή η πλειοψηφία των εργαζομένων στην έρευνα!
Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας επιβάλλουν 13 ώρες εργασία την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, νομιμοποιώντας την πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα μη καταβολής υπερωριών. Οι ερευνητές, στα Ερευνητικά Κέντρα αλλά και στα Πανεπιστήμια, βλέπουμε αυτή η «γαλέρα» να εμφανίζεται όλο και πιο έντονα καθώς συχνά υπάρχουν “πολλα” ΑΦΜ εργοδοσίας (ΑΕΙ, ΕΚ, κλπ) που μπορεί να υποχρεώσουν έναν εργαζόμενο να εργάζεται 13 ώρες σε ¨διαφορετικούς¨ εργοδότες που θα είναι πρακτικά ο ίδιος.
Καταργεί με έμμεσο τρόπο το διάλειμμα στην εργασία και αυτό γιατί με το νόμο Χατζηδάκη, δεν περιλαμβάνεται ήδη στο ωράριο εργασίας. Η πρόβλεψη για 13 ώρες εργασίας σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο, από τον έναν εργοδότη στον άλλο με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση.
Προβλέπει συμβάσεις μηδενικών ωρών, ευελιξία και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα. Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών δεν έχουν προκαθορισμένες ώρες εργασίας κατά τις οποίες απασχολείται ο εργαζόμενος/η και μάλιστα ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου ορίζει την «έγκαιρη» ενημέρωση του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή. Ο εργαζόμενος/η πρέπει απλώς να είναι συνεχώς διαθέσιμος, ενώ ο εργοδότης δεν δεσμεύεται ότι θα παρέχει εργασία. Αυτές οι συμβάσεις εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες και η εμπειρία δείχνει ότι ενώ οι εργαζόμενοι/ες εργάζονται μέχρι και 7 στα 7, για πολλές ώρες με πενιχρούς μισθούς, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ότι θα κερδίζουν προϋπηρεσία, ενώ δεν μπορούν να πάρουν καν άδεια, ούτε καν αναρρωτική, στις Κυριακές, στη νυχτερινή εργασία.
Εισάγει για πρώτη φορά τον δοκιμαστικό χρόνο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ της μη αποζημίωσης σε περίπτωση που καταγγελθεί σύμβαση πριν τους 12 μήνες ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη.
Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Η προστασία της εργασίας δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών που χτυπούν άμεσα το δικαίωμα στην απεργία που τάχα η κυβέρνηση το προασπίζει. Προστασία της εργασίας σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις των μισθών, σταθερή και μόνιμη δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς δηλαδή ότι το νομοσχέδιο τσακίζει.
Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε !
Στα ΕΚ και τα ΑΕΙ ξέρουμε από πρώτο χέρι τι ανεβασμένο επίπεδο ζωής μπορεί να μας εξασφαλίσουν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν προκύψει πάλι από τη δική μας δουλειά. Συνδυασμένη δουλειά επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών. Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι το πιο ελπιδοφόρο που μπορούμε να κάνουμε σαν αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι απ’ όλους αυτούς, είναι να διεκδικούμε με βάση αυτά τα επιτεύγματα να καλύπτονται οι ανάγκες μας, κι όχι να παραδεχόμαστε το πισωγύρισμα στο μεσαίωνα και το ζύγισμα των αναγκών μας με οικονομικά μεγέθη.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ !
- Μαζικές μόνιμες προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά κέντρα. Να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων ερευνητών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
- Για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες υπογραφή σύμβασης εργασίας με όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα και αμοιβή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
- Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος και άδειας μητρότητας.
- Αντικατάσταση των συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) και των συμβάσεων υποτροφίας με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση στο ύψος του μισθού, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράριο, άδειες και τα προβλεπόμενα επιδόματα.
- Ασφάλιση για όλες τις υποτροφίες. Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της διδακτορικής διατριβής σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
- Να μπει ένα τέλος στο απλήρωτο επικουρικό έργο-πάρεργο των υποψηφίων διδακτόρων που έχει γίνει θεσμός στα περισσότερα ιδρύματα! Στα ιδρύματα που υπογράφονταν τέτοιες συμβάσεις (όπως το ΕΜΠ) να μην υπάρξει καμία επιπλέον καθυστέρηση.
- Κάλυψη του επικουρικού έργου από τον τακτικό προϋπολογισμό, εναλλακτικά να εκδοθεί χρηματοδότηση από τους ΕΛΚΕ για την μέχρι σήμερα αποζημίωση των συναδέλφων και την κάλυψη τους μέχρι την υπογραφή των τελικών συμβάσεων επικουρικού διδακτικού έργου για το 2023!
- Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τα εργαστήρια. Με εξασφάλιση των απαραίτητων προδιαγραφών, των υποδομών, με ελέγχους ποιότητας αέρα, την παροχή του απαραίτητου ατομικού εξοπλισμού με ευθύνη των ιδρυμάτων, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στα ιδρύματα κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού. Σύσταση επιτροπών ασφαλείας σε όλα τα ιδρύματα.
- Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων σε υποδομές και εργαζομένους.