Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ σχετικά με το ν/σ για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων – 10/1/2024, 18:00, αμφ. 2 ΗΜΜΥ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σας καλούμε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας σχετικά με το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10/1/2024 στις 18:00 στο αμφιθέατρο 2 των ΗΜΜΥ.

Το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» είναι αντιδραστική τομή στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και του δημόσιου πανεπιστημίου.

Κηρύσσει τον πόλεμο στα παιδιά από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τα εμποδίζει να συναντηθούν με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Απογειώνει την εμπορευματοποίηση και την κατηγοριοποίηση προγραμμάτων σπουδών, σχολών και πανεπιστημίων σε βάρος της αξίας των πτυχίων και των δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Διαρρηγνύει τη διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης κι έρευνας, υπονομεύει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και τις συνθήκες εργασίας στα πανεπιστήμιά μας.

Όλες και όλοι εμείς που σπουδάσαμε και εκπονούμε τη διδακτορική διατριβής μας στο Πολυτεχνείο, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ανάγκη αυτό να διευρυνθεί προς όφελος της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε νομοθέτημα που οδηγεί με το ένα ή τον άλλο τρόπο στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το υπερασπιζόμαστε ως την ελάχιστη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για αυτό που είναι σήμερα σύγχρονο, αναγκαίο και προοδευτικό.

Επειδή:

  • Ιδεοληψία είναι ο επί 30 χρόνια στόχος της αναθεώρησης του άρθρου 16
  • Αναχρονισμός είναι η επιστροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι στρατιές των πτυχιούχων ανέργων, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των νέων επιστημόνων
  • Δογματική εμμονή είναι ότι η συνύπαρξη με τα ιδιωτικά θα ευνοήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ η πείρα της «συνύπαρξης» στα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
  • Είναι φθηνή δημαγωγία ότι τα εκατομμύρια ευρώ που θα περάσουν από τα πανεπιστήμιά μας θα αφήσουν πίσω τους υποδομές για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα:

  • Σύγχρονοείναι το πανεπιστήμιο που παράγει νέα γνώση και προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου, που οδηγούν σε επαγγέλματα κι εργασιακές συνθήκες αντάξιες της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης.
  • Προοδευτικόείναι το πανεπιστήμιο που υπηρετεί την αντίληψη ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν αποτελεί κόστος και ότι όφελος δεν είναι το εμπόριο ελπίδων.
  • Αναγκαιότηταείναι η όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη, ισότιμη πρόσβαση στα δωρεάν, δημόσια πανεπιστήμια, με υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας που να επιτρέπουν σε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή να σπουδάσει εκεί που πέρασε, στηρίζοντας επί της ουσίας τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
  • Ελεύθεροείναι το πανεπιστήμιο με σταθερή, κρατική χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση, με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των κατηγοριών, για να μην είναι άθυρμα των πρόσκαιρων αναγκών της αγοράς και υποδουλωμένο στα συμφέροντα των χρηματοδοτών.

Σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των φοιτητριών και των φοιτητών και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην υποδούλωση των πανεπιστημίων μας στα συμφέροντα των λίγων. Να δώσουμε το παρόν σε αυτό τον αγώνα, διεκδικώντας ανυποχώρητα τη διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία και η νέα γενιά!

 ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!