Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ ενάντια στο ν/σ για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων – 10/1/2024

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μέσα στον Γενάρη το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τον προκλητικό τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»! Με βάση τις ανακοινώσεις της, θα περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων) και παρεμβάσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας τους μέσω των ΕΛΚΕ, την «προσέλκυση διεθνούς πελατείας», τη «χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds». Προεξοφλώντας την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων-πλαισίων. Δε διστάζει μάλιστα να αξιοποιήσει το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι οι διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες υπερτερούν του Συντάγματος.

Τα προβλήματα όμως των ΑΕΙ είναι γνωστά, όπως και η αιτία για αυτά: οφείλονται στη συστηματική υποχρηματοδότησή τους, στην ανεπάρκεια και την ελλιπή συντήρηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών τους, στις ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών. Αντίστοχη άλλωστε κατάσταση βιώνουμε και εμείς ως Υποψήφιοι Διδάκτορες και Ερευνητές. Γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους σε περίπτωση που θέλουν να συνεχίσουν στον χώρο των πανεπιστημίων και της έρευνας. Ξέρουμε επίσης καλά ότι το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων. Αντίθετα, έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν το άνοιγμα των πανεπιστημίων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχουν διαχρονική ευθύνη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για το γεγονός ότι τα κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, μετρώντας “κέρδη και ζημιές” και κάνουν περικοπές, στέλνοντας τον λογαριασμό στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία, επειδή φτιάχτηκαν ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Μήπως αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους;

Το νέο νομοσχέδιο, αντί για ευκαιρίες, δημιουργεί νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Στην πραγματικότητα, με το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” η κυβέρνηση στήνει ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας εκμεταλλευόμενη τις αγωνίες και τα όνειρα των νέων παιδιών και των οικογενειών τους, την ίδια στιγμή που κλείνει τις “πόρτες” των δημόσιων πανεπιστημίων με τεχνητούς φραγμούς (όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), τις ανοίγει διάπλατα σε όσους έχουν να πληρώσουν για σπουδές σε ιδιωτικά κολλέγια-παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Με το νομοσχέδιο αυτό, ο ανταγωνισμός, στο έδαφος της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, θα μεγαλώσει τη στρατιά των άνεργων πτυχιούχων, θα συμπιέσει προς τα κάτω τα δικαιώματα όσων καταφέρουν να εργαστούν. Επιπλέον, διαρρηγνύεται η διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης κι έρευνας, υπονομεύεται η προσφορά και το έργο των ελληνικών ΑΕΙ, καταστρατηγούνται οι εργασιακές σχέσεις στα πανεπιστήμια.

Προκειμένου να “ανταγωνιστεί” τα ιδιωτικά, το δημόσιο πανεπιστήμιο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα όποια έσοδα προκύπτουν στα ΑΕΙ (από δίδακτρα, εκμετάλλευση χώρων, επενδύσεις, πώληση ειδών και υπηρεσιών κ.α.), θα πρέπει να επενδύονται εκεί που αναμένεται μέγιστο κέρδος, αλλιώς κινδυνεύει η βιωσιμότητα του ίδιου του πανεπιστημίου ή ενός προγράμματος σπουδών. Ταυτόχρονα τα έξοδα (μισθοί, υποδομές, φοιτητική μέριμνα) πρέπει να μειώνονται για να μεγαλώνει το περιθώριο κέρδους. Αυτό αντικειμενικά θα οδηγεί σε σταδιακή κατάργηση των δωρεάν υπηρεσιών και ενίσχυση της ανταποδοτικής λειτουργίας τους. Με άλλα  λόγια, το δημόσιο πανεπιστήμιο θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, ενώ αναμένεται να προσανατολιστεί αποκλειστικά στους τομείς και τις λειτουργίες που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Το νέο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελευθερία, ούτε με την πρόοδο. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε βαθμίδα και οι στρατιές πτυχιούχων ανέργων είναι οπισθοδρόμηση. Η εκπαίδευση για λίγους – για όσους έχουν να πληρώσουν – ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές, ενσωματώνοντας στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Η διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου αφορά άμεσα τους Υποψήφιους Διδάκτορες και τους Εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, καθώς θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας. Παράλληλα ο προϋπολογισμός του 2024 που ψηφίσθηκε πρόσφατα δεν αφήνει αμφιβολίες για το μέλλον που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα δημόσια ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς προβλέπει συρρίκνωση της χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα συνολικά στο 0.6-0.7% του ΑΕΠ, καθώς και μείωση προσωπικού στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά περίπου 2300 εργαζόμενους.

Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες του ΕΜΠ μαζί με τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια-όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα

Αποφασίζουμε:

  • Συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών, Υποψηφίων Διδακτόρων και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/01 στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων εργαζομένων του ΕΜΠ
  • Καμία συμμετοχή σε τηλεμαθήματα, τηλεξετάσεις ή επιτηρήσεις εξετάσεων ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων
  • Συμμετοχή στον αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης την Παρασκευή 12/1 από τις 9:30 μέχρι τις 12:30
  • Συμμετοχή στον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων, Εργατικών Σωματείων και άλλων πανεπιστημιακών φορέων την Παρασκευή 12/1, 14:00 στην Πάντειο