Απόφαση της Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ – Δυναμώνουμε τον Σύλλογο μας! Συμμετέχουμε στις εκλογές 15-16/12

Πλαίσιο Πάλης της Πανεπιστημονικής Κίνησης Συνεργασίας
προς τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας! Μαζικοποιούμε τις συλλογικές μας διαδικασίες! Συμμετέχουμε όλοι στις εκλογές του Συλλόγου μας  15-16/12!

Η αγωνιστική δραστηριότητα του συλλόγου μας εξελίσσεται σε μια περίοδο, που στο έδαφος της πανδημίας η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να φέρνει τον έναν αντιλαϊκό νόμο πίσω από τον άλλον. Πέρασαν πλήθος νόμων που στόχο είχαν τη διασφάλιση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια, το χτύπημα της οργανωμένης συλλογικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Νόμοι οι οποίοι στηρίχθηκαν στον ορυμαγδό αντεργατικών ρυθμίσεων που έφεραν διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Τέτοιοι ήταν οι νόμοι που συνέδεσαν την χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την αξιολόγηση, που προώθησαν τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, που προώθησαν παραπέρα την ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα πτυχία των κολεγίων, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τις Βάσεις Εισαγωγής και τις διαγραφές φοιτητών. Ταυτόχρονα, ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, ο οποίος κατάργησε το 8ωρο και επέκτεινε τις απλήρωτες υπερωρίες, γενίκευσε τη δουλειά τις Κυριακές σε μια σειρά από κλάδους, πρόσθεσε νέα εμπόδια στην απεργία, τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση, «συνεχίζοντας τη δουλειά» από εκεί που την άφησε ο νόμος Αχτσιόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις και τα προβλήματα στο ΕΜΠ το προηγούμενο διάστημα και την περίοδο της Πανδημίας

Το κλείσιμο του ΕΜΠ για τρία εξάμηνα και η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας από απόσταση δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα εις βάρος των φοιτητών, που απέκτησαν μεγάλα εκπαιδευτικά κενά, αλλά και εις βάρος των εργαζομένων και των ΥΔ που ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος της αναμόρφωσης των μαθημάτων για την τηλεκπαίδευση. Ταυτόχρονα, η ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του ΕΜΠ δεν διακόπηκε ούτε μία μέρα με όλους τους ΥΔ και ερευνητές να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε είτε από απόσταση, είτε και στο Πολυτεχνείο. Την ίδια περίοδο, η διοίκηση του ΕΜΠ προκλητικά ψήφισε τον για άλλη μια φορά πετσοκομμένο κρατικού προϋπολογισμό του ιδρύματος, που μόνο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 80%. Επίσης, αναβάθμισε σημαντικά την επιχειρηματική λειτουργία του Πολυτεχνείου. Ίδρυσε ΚΕΔΙΒΙΜ, που θα πουλάει χαμηλού επιπέδου τίτλους σπουδών με τη σφραγίδα του ΕΜΠ, και διαμόρφωσε το κανονιστικό πλαίσιο και στη συνέχεια ίδρυσε Spin-off εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει με δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ και του ΕΜΠ. Από τα ίδια αποθεματικά αρνείται κατηγορηματικά να δεσμεύσει το παραμικρό ποσό για τις ανάγκες των ΥΔ και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της εγκληματικής της διαχείρισης από την κυβέρνηση στην εκπαιδευτική λειτουργία του ΕΜΠ. Είναι χαρακτηριστική η άρνηση της διοίκησης να δεσμεύσει 300.000€ περίπου ετησίως για την πλήρη ασφάλιση των ανασφάλιστων, εν μέσω πανδημίας, υποτρόφων του ΕΛΚΕ, ενώ με το ίδιο ποσό αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ίδρυση spin-off εταιρείας για τη δημιουργία Κέντρου Ικανοτήτων μαζί με άλλες 9 επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΛΚΕ τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του διοχετεύεται στην κάλυψη των κενών που αφήνει ο κρατικός προϋπολογισμός του ιδρύματος στην συντήρηση και την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος.

Όλα αυτά προστίθενται στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Υποψήφιος Διδάκτορας κατά την εκπόνηση της διατριβής του. Αρχικά, όλοι γινόμαστε δεκτοί από τις σχολές μόνο ως άμισθοι ΥΔ και δεν είμαστε λίγοι όσοι ξεκινάμε με μηδενική ή ελάχιστη χρηματοδότηση για χρονικό ορίζοντα μικρότερο από τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μίας διδακτορικής διατριβής. Το κυνήγι των υποτροφιών και των project και η ενασχόληση με ερευνητικά έργα άσχετα με το αντικείμενο της διατριβής, για να βγάλουμε τα προς το ζην, είναι γνώριμα φαινόμενα για όλους μας. Οι συμβάσεις έργου με μπλοκάκι χωρίς κανένα δικαίωμα είναι μονόδρομος με βάση τις κατευθύνσεις του ΕΜΠ και οι ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες και τα ξενύχτια είναι δεδομένα και “μέσα στο πρόγραμμα” (όπως μας λένε), όταν πλησιάζουν τα deadline. Ακόμα και η συνεισφορά μας στο εκπαιδευτικού έργου του Πολυτεχνείου μέσω του Επικουρικού Διδακτικού έργου κοστολογείται “πάμφθηνα” με 8€/ώρα μικτά και με άνω όριο τα 704€/εξάμηνο και παρόλα αυτά κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε προβλήματα με καθυστερημένες συμβάσεις και χαμένες αμοιβές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Για όλα τα παραπάνω, που συνοδεύτηκαν με ένταση της καταστολής, κάναμε την προσπάθεια να απαντήσουμε στην πολιτική της κυβέρνησης, που συνέχισε στον ίδιο δρόμο με όλες τις προηγούμενες, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, με περαιτέρω υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο Σύλλογος μας διεκδίκησε να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων και των γραφείων μας. Δώσαμε μάχη με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για την ασφάλιση όλων των ΥΔ, και ειδικά των υποτρόφων κι όσων δεν πληρώνονται, που είναι ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας. Αυτή η μάχη είναι ακόμα σε εξέλιξη καθώς έχουμε καταφέρει να σταλεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο εργασίας από την διοίκηση του ΕΜΠ αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Δώσαμε μάχη για να μην διαγραφεί κανένας ΥΔ που δεν το επιθυμεί, όπως προσπάθησε να κάνει η διοίκηση της σχολής των Τοπογράφων. Δώσαμε μάχη για να μην χαθούν άλλες αμοιβές επικουρικού διδακτικού έργου και σε ορισμένες σχολές, όπως στους Ναυπηγούς καταφέραμε με τη συλλογική συζήτηση και δράση, να υπογράψουμε ετήσιες συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν άλλες απώλειες. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία του συλλόγου ΕΤΕΠ για συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων και των σωματείων του ΕΜΠ για να οργανωθεί συντονισμένα η δράση για το άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Προχωρήσαμε σε συντονισμούς όλων των φορέων, πολύμορφες δράσεις, με κορυφαία στιγμή τον διήμερο αποκλεισμό του ΕΜΠ, βρεθήκαμε στο δρόμο μαζί με χιλιάδες συναδέλφους μας φοιτητές και εργαζόμενους σπάζοντας και στην πράξη τις απαγορεύσεις και το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας. Με αυτή μας τη δράση καταφέραμε να ξανανοίξουν οι σχολές για τους φοιτητές και να μπλοκάρουμε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε οργανώνοντας αποφασιστικά την πάλη μας από κοινού με όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, για να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «e-food», όπως και ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργατών στην Cosco μετά το εργοδοτικό έγκλημα δείχνει ότι ο οργανωμένος αγώνας που συνδέεται με την πλατιά εργατική αλληλεγγύη μπορεί να περιφρουρεί απεργίες, να αδυνατίζει την εργοδοτική και κρατική επίθεση, να έχει κατακτήσεις. Ακόμα και η υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με τον νέο εργολάβο καθαριότητας, που κατάφεραν οι καθαρίστριες του ΕΜΠ μετά από πολύμηνο αγώνα, αποδεικνύουν ότι όταν οι εργαζόμενοι βγουν ενωμένοι, οργανωμένοι στα σωματεία τους και αποφασισμένοι στο δρόμο συντρίβεται η λογική του «τίποτα δε γίνεται». Έχουμε και εμείς πείρα, που όσες φορές συσπειρωθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε μαζικά καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Μέσα από την καθημερινή μας δράση οργανώνουμε τη δικιά μας αντεπίθεση, δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Για να γίνουν αυτά σήμερα πράξη χρειαζόμαστε έναν Σύλλογο που θα αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής των υποψηφίων διδακτόρων, μαζικό, ικανό να διεκδικεί, με τακτικές συνεδριάσεις και πλατιά συζήτηση για όλα τα προβλήματα που μας αφορούν. Έναν Σύλλογο που θα συντονίζει πραγματικά τα βήματα μας για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μπλοκάκι και την υπογραφή συμβάσεων εργασίας για όλους τους ΥΔ που το επιθυμούν, για εισόδημα επαρκές για τη διαβίωση μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες το 2021, για την πλήρη ασφαλιστική μας κάλυψη, για την εκπόνηση της διδακτορικής μας διατριβής απρόσκοπτα, χωρίς την αναγκαστική μας ενασχόληση με άσχετα αντικείμενα. Χρειαζόμαστε έναν σύλλογο που θα οργανώνει την αντεπίθεση μας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, θα ανοίγει το δρόμο για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας και για ένα ριζικά διαφορετικό πανεπιστήμιο που θα μας μορφώνει ολοκληρωμένα, που με την επιστήμη μας θα υπηρετούμε τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό το λόγο πρέπει να απομονώσουμε και εκείνες τις λογικές μέσα στο σύλλογο, που μπορούν να οδηγήσουν τον αγώνα μας στο να διαλέξει ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα μας τσακίζει, στην απογοήτευση ότι τίποτα δεν αλλάζει, στη λογική του μικρότερου κακού που τελικά πάντα οδηγεί σε μεγαλύτερα. Επίσης, πρέπει να απομονώσουμε εκείνες τις τυχοδιωκτικές λογικές που μπορούν να μετατρέψουν τον αγώνα μας σε κομμάτι του εκάστοτε κυβερνητικού σχεδιασμού, για να χτυπηθούν τελικά οι συλλογικές μας διαδικασίες, τα δικαιώματά μας, να οξυνθεί η τρομοκρατία και η καταστολή.

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας! Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων!
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές! Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά! – Κατάργηση του ΚΕΔΙΒΙΜ!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών! Όχι στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής!
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Καμία διαγραφή Υποψήφιου Διδάκτορα.
  • Ο νόμος Χατζηδάκη «να μείνει στα χαρτιά»!

 

Προχωράμε σε:

  • Μαζικό κάλεσμα και ενημέρωση των μελών του Συλλόγου για την απόφαση της ΓΣ. Δυναμώνουμε τη συμμετοχή στις εκλογές και τις συλλογικές διαδικασίες μας!
  • Διαμαρτυρία την Πέμπτη 2/12 στις 14.00 στο ΕΠΙΣΕΥ ενάντια στην απόλυση συναδέλφου.
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία στις 3/12 ενάντια στη συγκρότηση επιτροπής ασφαλείας και στην ίδρυση ΚΕΔΙΒΙΜ, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και στις 8/12 για τα ζητήματα της ασφάλισης και των αμοιβών των ΥΔ.