Να μην περάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Ξεσηκωμός! Να μην περάσει η νέα φοροληστεία

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση αποτελεί νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των μισθωτών Μηχανικών που αμοίβονται με μπλοκάκι, όπως η πλειοψηφία των Υποψηφίων Διδακτόρων στο ΕΜΠ.

Η κυβέρνηση επιβάλλει κεφαλικό φόρο, πολλαπλάσιο του σημερινού τέλους επιτηδεύματος, που ξεκινάει απ’ τα 1.600€, ενώ ξεπερνά τα 2300€ μετά τη δωδεκαετία απ’ την είσοδο στο επάγγελμα. Συνολικά το ελάχιστο πάγιο «τέλος παραμονής» στο επάγγελμα εκτοξεύεται πάνω απ’ τα 6.000€, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα απ’ το εισόδημα των αυταπασχολούμενων Μηχανικών. Δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους αυταπασχολούμενους με ένα σχετικά καλύτερο εισόδημα εισάγοντας το κριτήριο του «κύκλου εργασιών». Έτσι αυξάνει το φορολογούμενο τεκμαρτό εισόδημα κατά 35%, εκτοξεύοντας τη φορολογία στα 3.400€, μόλις ξεπεραστεί ο «μέσος» κύκλος εργασιών στον κλάδο.

Ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται στο προαπαιτούμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, που στηρίζουν ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, για να διατηρούνται τα «ματωμένα πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού, που κατευθύνονται ως ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η «φορολογική δικαιοσύνη» τους, που βαφτίζει φοροφυγάδες τους αυταπασχολούμενους, κλείνει τα μάτια για τους ομίλους που συμβάλλουν με το 5% των φορολογικών εσόδων, τις τράπεζες των αναβαλλόμενων φόρων, τα ειδικά φορολογικά κίνητρα των επενδυτών, τους εφοπλιστές που φορολογούνται εθελοντικά…

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων, τη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων με ρυθμίσεις στη φορολογία, το ασφαλιστικό (νόμοι Κατρούγκαλου – Βρούτση –Χατζηδάκη), την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του Μηχανικού.

Βάζει στο στόχαστρο

 • Αυταπασχολούμενες/-ους με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα τους νεότερους όπως οι ΥΔ, τις νέες μητέρες και νέους γονείς, όσες και όσους υποαπασχολούνται ή παλεύουν να ανταποκριθούν στα χρέη και τις αυξημένες υποχρεώσεις.
 • Μισθωτές/-ούς με μπλοκάκι που εργάζονται ταυτόχρονα σε περισσότερους εργοδότες χωρίς να εξασφαλίζουν το 75% του εισοδήματός τους από ένα βασικό εργοδότη ή συμπληρώνουν το χαμηλό μισθό τους με αυταπασχόληση.

Επιδιώκουν να ωθήσουν στην έξοδο απ’ το επάγγελμα την πλειοψηφία των αυταπασχολούμενων, να στερήσουν όποια δυνατότητα συμπληρωματικής απασχόλησης στους μισθωτούς με μπλοκάκι. Η πολιτική που υλοποιείται έχει στόχο να συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος τεχνικών μελετών, έργων και υπηρεσιών στις μεγάλες τεχνικές & μελετητικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιταχύνουν το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς απ’ τους αυταπασχολούμενους με το βλέμμα στην πίτα των 100 δις € μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Υπηρετεί ταυτόχρονα την ανάγκη τους για φθηνό ευέλικτο επιστημονικό εργατικό δυναμικό για τα σχεδιαζόμενα έργα.

Η επίθεση δεν εξαντλείται στη φοροληστεία. Οι Μηχανικοί και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες είμαστε αντιμέτωποι με:

 • Τον πληθωρισμό που εξανεμίζει αμοιβές και υποτροφίες, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον
 • Την ποινικοποίηση του επαγγέλματος μας με επέκταση της «τεχνικής ευθύνης» από την πιο μικρή και απλή υπόθεση έως την πιο μεγάλη, οδηγώντας στην εφ’ όρου ζωής «ομηρία» των εργαζόμενων μηχανικών.
 • Το μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που ισοπεδώνει τα διπλώματα μας στο επίπεδο των «πιστοποιητικών» των ιδιωτικών κολλεγίων, την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος με την «πιστοποίηση» των ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 • Την ανύπαρκτη προστασία για τις εγκύους και τις νέες μητέρες που αναγκάζονται να διακόψουν την εργασία τους είτε ως αυταπασχολούμενες, είτε ως μισθωτές με ΔΠΥ.

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων ερευνητών και μηχανικών

Η ηγεσία του ΤΕΕ και αυτή τη φορά «δυσκολεύτηκε» ακόμη και να ζητήσει φραστικά την απόσυρση του νομοσχεδίου της φοροεπιδρομής. Δε μας εκπλήσσει η στάση του, γιατί το ΤΕΕ είναι θεσμικός σύμβουλος του κράτους και των κυβερνήσεων, πλέον αναλαμβάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής για τα κέρδη των ομίλων. Από τα μέτρα δε θίγονται γενικά όλοι οι μηχανικοί, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο φοροληστρικό έκτρωμα της κυβέρνησης μαζί με τον αγώνα μας για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών.

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την επίθεση ενάντια σε μισθωτούς και αυταπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τα σωματεία των μισθωτών και τις επιτροπές αγώνα αυταπασχολούμενων επιστημόνων.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας από τη βάση, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στο ΤΕΕ, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική. Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας. Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού Υποψήφιοι Διδάκτορες, Ερευνητές, μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι Μηχανικοί να σταματήσουμε τη νέα επίθεση!

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό!
 • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους Υποψήφιους Διδάκτορες και Ερευνητές από το ΕΜΠ.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου -Βρούτση
 • Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
 • Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
 • Συμμετέχουμε στην πλατιά κοινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιροπής Αγώνα των επιστημόνων τη Δευτέρα 20/11 στις 7μμ (αίθουσα ΠΑ.Σ.Α.Σ. ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 – 15)
 • Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων από όλους τους κλάδους που πλήττονται, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 13:00μμ στο Υπουργείο Οικονομικών (προσυγκέντρωση 12:00 μ.μ. παλιά Βουλή).