Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ ενάντια στο ν/σ για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων – 23/1/2024

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Μόρφωση, Επιστήμη και Έρευνα στην υπηρεσία του Λαού!

Τα Πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας βρίσκονται σε ρυθμούς κινητοποιήσεων εδώ και δύο εβδομάδες, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια πλημμύρισαν τους δρόμους τις δύο προηγούμενες Πέμπτες. Από τη μεριά μας, χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για πολυήμερες καταλήψεις που ολοένα και αυξάνονται, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με ολόκληρη της εκπαιδευτική κοινότητα βροντοφωνάζουν από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης! Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές με απειλές και να καταστείλει τους αγώνες μας έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές μαζί με εργαζόμενους και υποψήφιους διδάκτορες, τη Δευτέρα 15/1, μία μέρα πριν από τις προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ και με κατειλημμένες όλες τις σχολές, έδιωξαν τα ΜΑΤ που εισέβαλαν στο ΕΜΠ, χτυπώντας φοιτητές και φοιτήτριες. Όλοι μαζί επιβάλλαμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για τους αγώνες μας.

Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο και απαιτούμε να μην κατατεθεί! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαζόμαστε όλοι οι απόφοιτοι με σύγχρονα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως ακριβώς τις ανέδειξε η πανδημία στον χώρο της υγείας και το έγκλημα των Τεμπών στους σιδηροδρόμους.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουν να σπουδάσουν, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Οι απόφοιτοι θα πρέπει να κυνηγούν ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει στη χώρα το μοντέλο της πολιτικής της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνουν την ισοτίμηση των τριετών πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Πολυτεχνικών Σχολών, με την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να συνεδριάζει τις επόμενες εβδομάδες για το ψηφίσει. Αυτό σημαίνει πως αφού πάρουμε το πτυχίο μας θα χρειαστεί να περάσουμε από νέες – δύσκολες εξετάσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την είσοδο στο επάγγελμα μέσα από διαρκείς, επί πληρωμή, πιστοποιήσεις στη συνέχεια για να ασκούμε το επάγγελμα. Οι επαγγελματικές εξετάσεις (όπως τις λένε) είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου υλοποιείται στην πράξη η «εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων», αλλά προχωρά και στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας το! Μάλιστα μετά τις εξετάσεις δεν θα αποκτάμε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα αλλά πρόσβαση μόνο σε ένα τμήμα του επαγγέλματος.

Προκαλούν την νοημοσύνη όταν μας λένε πως έτσι θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν τα πανεπιστήμια και οι σπουδές μας. Αλήθεια πόσο σύγχρονο είναι το 2024 με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον κλάδο μας και συνολικά, την τεχνική ευθύνη για ένα έργο υποδομής να την αποκτά οποιοσδήποτε έχει να πληρώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ; Είναι πραγματικός κίνδυνος για τον λαό! Αλήθεια πόσο σύγχρονο είναι σήμερα το δικαίωμα μας στη μόρφωση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός;

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά, θα έρθουν δίδακτρα και στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (εντατικοί ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι θετικά για την κοινωνία”! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα “πτυχία” τους. Αυτοί που μιλάνε για “αριστεία” και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία “με 10 μπαίνεις….αρκεί να είναι χιλιάρικα”. Οι κολεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Οι κυβερνήσεις δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Το κράτος θα απαλλαχτεί από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΜΠ, από το 2009 μέχρι το 2024 η κρατική χρηματοδότηση για το ίδρυμα έχει μειωθεί κατά 63,6% (από 19,68 εκατ σε 7,17 εκατ ευρώ), τα μέλη ΔΕΠ  κατά 36% (από 612 σε 391), ενώ τραγικές ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό. Τα στοιχεία αυτά είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα! Για να το παρακάμψει η κυβέρνηση επικαλείται την υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου, τις «ελευθερίες της ΕΕ» και συγκεκριμένα «την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών», τον «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης» της ΕΕ και τη συμφωνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παιδεία – εμπόρευμα δηλαδή με όλη τη σημασία της λέξης, «θωρακισμένο» μάλιστα από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο υπερισχύει ακόμα και άρθρων του Συντάγματος! Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα. Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους σύμφωνα με τη στρατηγική της “Μπολόνια”.
 • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
 • Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση-τηλεξετάσεις και αξιοποίηση τους για υπονόμευση των κινητοποιήσεων των συλλόγων.
 • Κατάργηση της ΕΒΕ.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!

Αποφασίζουμε:

 • Στήριξη των αποφάσεων και των κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ.
 • Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια
 • Αποκλεισμό της Λεωφόρου Κατεχάκη από κοινού με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ μετά τις Γενικές μας Συνελεύσεις
 • Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στο συντονισμό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων, την Πέμπτη 25 Γενάρη, αμέσως μετά την πορεία ώστε να συντονιστούμε από κοινού
 • Συντονισμός Συλλόγων Υποψηφίων Διδακτόρων, Εργαζομένων, Μεταπτυχιακών, Διδασκόντων και Φοιτητών ΕΜΠ την Παρασκευή 26/01 στις 11:00, στην αίθουσα Τελετών του κτιρίου Διοίκησης
 • Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δε θα μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό το Σάββατο 27 Γενάρη στις 12:00, στο Πάρκο Ελευθερίας
 • Στηρίζουμε την Πανοικοδομική, καθώς και Κλαδική απεργία που έχει αποφασίσει το σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) στις 31 Γενάρη
 • Στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στην επόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, όπου θα συζητηθεί η ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων