Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 8/2!

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα οι ΥΔ του ΕΜΠ βγήκαμε στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους, τους καθηγητές και τους χιλιάδες φοιτητές, συνεχίζοντας τον δίκαιο αγώνα για δημόσια δωρεάν Πανεπιστημιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω υποβάθμιση της με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών μαζικοποιούνται, οι καταλήψεις αυξάνονται και το νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα απαίτησαν  «το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί»!

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε! Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελείωσε και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο! Οι φοιτητές με τον αγώνα τους έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας και την δική μας απόφαση να στηρίξουμε τον αγώνα τους με όλες μας τις δυνάμεις! Η δύναμη μας βρίσκεται στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, στην ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, που κάνει την αδικία νόμο! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή. Καταγγέλλουμε την  καταστολή στις φοιτητικές πορείες, την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς και στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι προσπάθειες τους να μας τρομοκρατήσουν μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών να μην χαθεί καμία εξεταστική και βάζουμε εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια! Η στοχοποίηση του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης δεν θα περάσει. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη πάρει θέση και διεκδικεί δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας και το πανεπιστημιακό άσυλο, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην συλλογική συζήτηση και δράση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης, των ΜΜΕ να παρουσιάσουν τους αγώνες μας ως παράνομους και τους φοιτητές ως εγκληματίες θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση, αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς του κράτους για να αντιμετωπίσει τον αγώνα των φοιτητών, αφού η προσπάθεια της να κάνει τους φοιτητές υποστηρικτές της πολιτικής της και να σταματήσει τον αγώνα επιστρατεύοντας και την κυβερνητική παράταξη έχει πέσει στο κενό. Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία. Μόρφωση, επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πανεπιστημιακών πτυχίων και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στα δημόσια νοσοκομεία στην πανδημία και στο έγκλημα στα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πανεπιστημιακό πτυχίο μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο  η πολιτική της «Μπολόνια», που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών. Οι ερευνητές και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες, που κρατάμε όρθια τα εργαστήρια στα ιδρύματα, θα πληρώσουμε και εμείς το “μάρμαρο”, αφού θα προστεθούν ανταγωνιστές αμφιβόλου ποιότητας στην ζούγκλα της αναζήτησης χρηματοδότησης. Το ΣτΕ με τις ερμηνείες του για την εκπαίδευση και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά έχει φτάσει μέχρι το σημείο να επιτρέπει δίδακτρα και στα διδακτορικά.

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι θετικά για την κοινωνία”! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα “πτυχία” τους. Αυτοί που μιλάνε για “αριστεία” και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία “με 10 μπαίνεις….αρκεί να είναι χιλιάρικα”. Οι κολεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα. Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το επιτρέψουμε! Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας και όλων των περιοχών της Ελλάδας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους! Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση προς αυτούς, αφού μετά τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος.  Κλείνοντας ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, βλέπουμε ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση από κοινού με όλους τους υπόλοιπους αστικούς διαχειριστές επιχειρούν να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες. Είναι η ίδια πολιτική που βιώνουμε καθημερινά εμείς και οι οικογένειες μας.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας δεν δίνεται φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35 για τις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και μάλιστα διεκδικεί και πρωταγωνιστικό ρόλο σε βρώμικες αποστολές, όπως στη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην ερυθρά θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε:

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για όλους και όλες.
  • Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων των Πανεπιστημίων με των ιδιωτικών κολεγίων!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες! Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων.
  • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για παρεμπόδιση αναπροσαρμογής των εξετάσεων
  • Η σύγκλητος και οι σχολές να εναντιωθούν με όλες τις δυνάμεις τους στην εργαλειοποίηση των εξετάσεων ή οποιασδήποτε άλλης ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη μετατροπή τους σε μέσα καταστολής. Διά ζώσης εξεταστική μετά το πέρας των κινητοποιήσεων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα και για την υποστήριξη των διδακτορικών διατριβών σε αντικείμενα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού
  • Ασφαλιστική κάλυψη όλων των ΥΔ ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (υποτροφία, σύμβαση έργου κλπ.)
  • Αυξήσεις στις αμοιβές και στις υποτροφίες των ΥΔ του ΕΜΠ με βάση τα δεδομένα και την ακρίβεια του 2024!

Αποφασίζουμε:

  • Στήριξη των αποφάσεων και των κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ.
  • Συμμετοχή στο Μεγάλο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Καμία στήριξη στην εργαλειοποίηση των εξετάσεων ή οποιασδήποτε άλλης ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη μετατροπή τους σε μέσα καταστολής του δίκαιου αγώνα των φοιτητών ενάντια στο ν/σ.
  • Συμβολικό Αποκλεισμό δρόμων γύρω από το Πολυτεχνείο από κοινού με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Στήριξη της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων και των καθηγητών του ΕΜΠ ενάντια στο ν/σ, όταν προκηρυχθεί.
  • Ανοιχτή συζήτηση πάνω στο ν/σ με καθηγητές, ερευνητές και τα υπόλοιπα μέρη της πολυτεχνειακής του ΕΜΠ
  • Κάλεσμα προς όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού!