Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΥΔ ΕΜΠ για την απόλυση εργαζόμενου στη φύλαξη του ΕΜΠ

Καταδικάζουμε την απόφαση της Πρυτανείας για μη ανανέωση σύμβασης εργαζομένου στη φύλαξη του Ιδρύματος, έπειτα από 18 συναπτά έτη εργασίας στο Πολυτεχνείο. Η καινούργια διοίκηση του Ιδρύματος προχωράει στη μη ανανέωση σύμβασης στο προσωπικό της φύλαξης. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση υποστηρίζει ότι ο συνάδελφός μας, δεν προσήλθε εγκαίρως να υπογράψει την σύμβασή του και για αυτό δεν ανανεώθηκε. Η αλήθεια είναι ότι ο συνάδελφος προσήλθε στην Πρυτανεία και υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση στις 27 Δεκέμβρη. Το έντυπο που δεν δέχθηκε προς στιγμή  να υπογράψει ήταν μια υπεύθυνη δήλωση όπου διασφάλιζε ότι δεν είναι συνταξιούχος.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν του είχε ζητηθεί ξανά κάτι αντίστοιχο στα 18 χρόνια που απασχολείται στο Πολυτεχνείο, θέλησε να συμβουλευτεί κάποιον δικηγόρο κι αφού το έκανε προσήλθε για να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση στις 3/1. Τότε η διοίκηση  τον ενημέρωσε ότι πρόκειται να λάβει email για την εξέλιξη της σύμβασης. Μέσω email λοιπόν ο εργαζόμενος στη φύλαξη ενημερώθηκε ότι η σύμβαση του δεν πρόκειται να ανανεωθεί και την ευθύνη φέρει ο ίδιος που δεν προσήλθε να την υπογράψει!!

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη το τι σημαίνει ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ιδρύματος είναι όμηροι και κάθε χρόνο παλεύουν να ανανεώσουν τη συμβάσεις τους. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται. Ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη λογική κόστους-οφέλους και εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα. Μια κατάσταση που θα χειροτερέψει κατά πολύ με το καινούργιο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Από την πείρα των εργαζομένων του ΕΜΠ, αλλά και από την δική μας ως Υποψήφιοι Διδάκτορες γνωρίζουμε πολύ καλά το τι σημαίνουν εργαζόμενοι με συμβάσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους  ΙΔΟΧ , μπλοκάκια, τίτλος κτήσης κ.α. και οι εργαζόμενοι είναι δύο και τριών ταχυτήτων χωρίς δικαιώματα και πάντα με τον κίνδυνο της απόλυσης.


Απαιτούμε :

  • Επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου στη φύλαξη  με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα!
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου