ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ (3/6/2020)

(Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ)

Καταδικάζουμε τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, τις δολοφονικές επιθέσεις, τις εκατοντάδες συλλήψεις, τη βαρβαρότητα και την ένταση της καταστολής, με νεκρούς διαδηλωτές από την αμερικανική κυβέρνηση και το κράτος των ΗΠΑ.

Στην Αμερική η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα αφού η κατάσταση για τον αμερικανικό λαό έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και οι προηγούμενες, φέρουν τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Αμερική φτάνουν σε τέτοιο σημείο που ήδη ήδη θρηνούν 104.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ 40 εκατομμύρια είναι άνεργοι και 53 εκατομμύρια άνθρωποι άμεσα αντιμέτωποι με την απειλή της πείνας. Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί με κάθε τρόπο την καλλιέργεια του ρατσισμού και του φυλετικού και εθνικιστικού μίσους, με τις επιπτώσεις αυτές να έχουν και ιδιαίτερο αντίκτυπο στους αφροαμερικανούς εξαιτίας των τρομερών φυλετικών διακρίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι διαδηλώσεις μαζικοποιούνται και επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες περιοχές, εμπλέκοντας και ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια και παίρνοντας ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την έκρηξη λαϊκής οργής ο Trump και η Αμερικανική Κυβέρνηση απαντούν με αναβάθμιση της καταστολής. Έξι νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας, πάνω από 4.000 συλληφθέντες, 40 πόλεις σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας – ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη-, ενώ ο Πρόεδρος αφού μίλησε για την «προστασία των νόμιμων αμερικανών» (!) ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται ο νόμος Κατά των Εξεγέρσεων, η εθνοφυλακή και ο Στρατός. Η εκρηκτική για το λαό κατάσταση που υπάρχει στην Αμερική εδώ και χρόνια ξεπέρασε τα όρια με την Προεδρία Trump.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην αφροαμερικανικη κοινότητα και τον Αμερικανικό λαό που βγήκε στο προσκήνιο και αγωνίζεται ενάντια στο ρατσισμό, την αστυνομική βία και την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή του. Καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του G. Floyd από την αστυνομία. Να βγούμε όλοι μπροστά, πλάι στον αγωνιζόμενο Αμερικανικό λαό, να αντιπαλέψουμε την κρατική τρομοκρατία, τον ρατσισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας, που προωθούν και εδώ οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο τσακίζοντας τα δικαιώματά μας.
Nα διεκδικήσουμε μόρφωση, δουλειά και τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα. Να μην αφήσουμε κανέναν να διαλύει τις ζωές μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6 ΣΤΙΣ 7:00.