Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Η Φωνή μας δεν φιμώνεται!

Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν στο γύψο!

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των αντιδραστικών και αντεργατικών νομοσχεδίων που πέρασε στην διάρκεια της καραντίνας, φέρνει στην Βουλή νομοσχέδιο – έκτρωμα που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, ενισχύοντας το πλέγμα καταστολής, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων. Το νομοθετικό τερατούργημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θέτει υπό δρακόντειους περιορισμούς και ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση, επιτρέποντας μόνο διαδηλώσεις που επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση! «Ξεχνώντας» πως το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια της κυβέρνησης, εναντίον της πολιτικής της οποίας συνήθως εκδηλώνεται.

Το νομοσχέδιο αυτό μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου (πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα «ερμηνείας» του νόμου),  και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και την «αναίμακτη» προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Η αστυνομία θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, απαιτείται ο ορισμός του «οργανωτή» που είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της εργασίας. Επίσης, υποχρέωση του «οργανωτή» είναι να ορίζει αριθμό ατόμων, τα οποία «παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, επιβάλλοντας έτσι στο κίνημα να δίνει λόγο στο κράτος και τους μηχανισμούς του για τις μορφές πάλης του.

Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα, η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες. Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, αλλά και τώρα του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. το νόμο για τις απεργίες του ΣΥΡΙΖΑ), τις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια  και κλιμάκωση της μόνιμης προσπάθειας όλων των κυβερνήσεων να βάλουν στο γύψο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Είναι συνέχεια των διατάξεων για παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων, στις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, στα εμπόδια για την διεξαγωγή της απεργίας που πρόσθεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατάργηση του ασύλου.  Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων προωθώντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που θα επιφέρουν την παραπέρα διάλυσή τους.

Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την απόλυτη σιωπή σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιάς, μόρφωσης για να προχωρήσει ανενόχλητος ο νέος γύρος επίθεσης που ετοιμάζουν στα δικαιώματα  του λαού και της νεολαίας, για να πληρώσουμε τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης για μια ακόμα φορά εμείς και να βγει αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουν να μην κάνουμε τίποτα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με δική τους ευθύνη όπως η διαρκής υποχρηματοδότηση, τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Να μην κάνουμε τίποτα μπροστά στις νέες αντεργατικές- αντιλαϊκές   διατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση που περιγράφουν ένα ακόμα πιο δυσοίωνο εργασιακό  μέλλον στο ήδη αβέβαιο εργασιακό μας παρόν. Μόλις πριν 10 μέρες η κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ έκαναν διαγωνισμό στο Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τις επιθυμίες του για αύξηση των κερδών του. Επιθυμίες που ενισχύουν τα δικά τους κέρδη και υποθηκεύουν το μέλλον του λαού και της νεολαίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το νομοσχέδιο της ΝΔ μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, αλλά κυρίως εκφράζει το παρόν και το μέλλον του  καπιταλισμού της εποχής μας, όπου η σιδερένια φτέρνα μιας κατ’ όνομα δημοκρατίας επιχειρεί να συντρίψει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή, στην ελευθερία. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας. Κανένας αγώνας των καταπιεσμένων δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί.

Το δικαίωμά μας στον αγώνα, τη συζήτηση, τη δράση, τη διαδήλωση, την απεργία δεν μας χαρίστηκε, το κατάκτησαν οι λαοί όλου του κόσμου μέσα από πολλούς, διαχρονικούς και αιματηρούς αγώνες! Δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν!

-Δεν θα υποταχτούμε στην καταστολή των αγώνων μας! 

Θα διαδηλώνουμε για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας!

-Θα αναπνεύσουμε δεν θα μας πνίξετε! Ενάντια στην κρατική βία και καταστολή! 

Οι ζωές μας δεν εκβιάζονται!

-Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην κινητοποίηση στις 9 Ιούλη στις 19:00  Πανεπιστημίου και Κοραή και πορεία προς την Βουλή. 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!