Ψήφισμα για τις πυρκαγιές – Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στις οικογένειές τους και στους κατοίκους των περιοχών που αυτές τις μέρες πλήττονται από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη μάχη που δίνουν κάτοικοι, μονάδες της πυροσβεστικής και εθελοντές με τις φλόγες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες σε δεκάδες περιοχές της χώρας ακόμα και μέσα στην Αττική!

Για μία ακόμη φορά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Αντίστοιχο σχέδιο απαιτείται και για την Πολυτεχνειούπολη και τις εστίες όπου η ελλιπής συντήρηση τις καθιστά πιθανές εστίες πυρκαγιάς με τα ξερόχορτα και τους κορμούς να μαζεύονται με τον σωρό.

Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία των δασών με την πρόσληψη και αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να χτιστούν υποδομές, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης. Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας!  Είναι οι χιλιάδες άνεργοι απόφοιτοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση με ευθύνη της κυβέρνησης! Είναι οι καινοτόμες προτάσεις ερευνητικών ομάδων για την αξιοποίηση των drones στην αντιπυρική προστασία που μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους! Αυτή η πραγματικά καινοτόμα έρευνα δεν είναι “επιλέξιμη” από το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που θυσιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους, αφού θεωρεί “κόστος” την αντιπυρική προστασία και εμπορευματοποιεί ακόμα και τα δάση! Άλλωστε οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και από τις ολέθριες συνέπειές τους είναι ακόμα νωπές.

Στη μάχη αυτή ο σύλλογος μας, πρέπει στο πλάι των σωματείων, να βοηθήσει την οργανωμένη έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες! Να μπούμε μπροστά για να δυναμώσει ο αγώνας για να στηριχτούν και να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές και την απώλεια των κόπων μιας ζωής οι λαϊκές οικογένειες, να στηριχτούν με κάθε τρόπο δεκάδες συμφοιτητές μας σε όλη τη χώρα που μένουν ξαφνικά χωρίς σπίτι!

Ταυτόχρονα, έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Αντί να δίνει εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα λεφτά αυτά να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση και τη στήριξη των πυρόπληκτων φοιτητών και των οικογενειών τους!

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

  • Με ευθύνη του ΕΜΠ να υπάρξει άμεση καταγραφή των φοιτητών που πλήττονται από τις πυρκαγιές και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συμμετοχή τους στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Να τους δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών τους.
  • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
  • Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
  • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
  • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  • Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Αποφασίζουμε:

  • Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και σε συντονισμό με εργατικά σωματεία. Αυτή τη στιγμή είναι επείγουσα η ανάγκη για: Νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά.

Τα είδη πρώτης ανάγκης θα μαζεύονται στον χώρο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και στο κινηματογραφικό στέκι των Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ από την Δευτέρα 9/8 μέχρι την Παρασκευή 13/8, κατά τις ώρες 18:00-21:00.