Ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα εστιατόρια της Πολυτεχνειούπολης και του Συγκροτήματος Πατησίων

Η σίτιση που προσφέρεται σε φοιτητές, ερευνητές και εργαζόμενους του ΕΜΠ από το εστιατόριο της Πολυτεχνειούπολης και του Συγκροτήματος Πατησίων είναι υποβαθμισμένη! Η ποιότητα του φαγητού είναι συνήθως πολύ χαμηλή, η ποσότητα δεν αρκεί ειδικά όσο φτάνουμε προς το τέλος του ωραρίου, κόβονται πιάτα και η αναμονή για έναν πιάτο φαγητό είναι τεράστια. Την ίδια στιγμή, η εργολαβική εταιρεία «Γευσήνους» που εκμεταλλεύεται και τα δύο εστιατόρια, κερδίζει εκατομμύρια από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΕΜΠ!

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την κατάσταση στο εστιατόριο να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Στα ήδη πολλά προβλήματα που υπήρχαν, από τη Δευτέρα 21/3 η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει το take-away, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ουρές, φοιτητές που δεν χωρούν ή δεν θέλουν να φάνε εντός του εστιατορίου λόγω covid να μένουν νηστικοί ή να τρώνε με τους δίσκους στο πάτωμα στην πλατεία της Πολυτεχνειούπολης. Τη ίδια στιγμή, ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα οι τιμές στο πάνω εστιατόριο της Πολυτεχνειούπολης. Αυτές είναι εικόνες που δεν αξίζουν στο ΕΜΠ, τους φοιτητές και τους εργαζόμενούς του!

Έξω οι εργολάβοι από τα ιδρύματα μας!

Αλήθεια, που πάνε όλα αυτά τα εκατομμύρια που παίρνει από το ΕΜΠ η «Γευσήνους»; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους που είναι λίγοι και χωρίς δικαιώματα! Ποιος φέρει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σίτιση στο ΕΜΠ; Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Οι εργολάβοι-παράσιτα που λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα (εστίες, σίτιση) και τις υποδομές του ΕΜΠ, με τη συναίνεση της διοίκησης, είναι μία μόνο πλευρά της επιχειρηματικής λειτουργίας του ιδρύματος. Φυσικά όλοι αυτοί έχουν έναν θεό, το κέρδος και δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας!

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια της Γευσήνους αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ο κανόνας στη δουλειά των εργαζομένων είναι οι χαμηλοί μισθοί, 8μιση ώρες εργασίας, τα 10ωρα με απλήρωτες τις ώρες των υπερωριών, 6ημερη εργασία με πληρωμή της 6ης μέρας σε κουπόνια, η μεταφορά των εργαζόμενων για να εργαστούν σε τεράστιες αποστάσεις από τα σπίτια τους με δικά τους έξοδα και οχήματα.

Η Γευσήνους τρομοκρατεί όποιον σηκώνει κεφάλι! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η απόφαση των εργαζομένων να φτιάξουν το δικό τους σωματείο, το «Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Γευσήνους ΑΒΕΕ» και να διεκδικήσουν να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ζητώντας τα αυτονόητα, ενόχλησε τη Διοίκηση της εταιρείας τόσο πολύ, ώστε να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόντωσης όσων ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια. Εκδικητικές μεταθέσεις των ιδρυτικών μελών του Σωματείου σε νέα πόστα και καταστήματα, απειλές ώστε να τους τρομοκρατήσει, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και του προγραμματισμού μέσω των διαρκών «αλλαγών» καταστήματος, της μετακίνησης σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις απ΄την κατοικία, εξώδικες προειδοποιήσεις απόλυσης για «συμπεριφορά που δυσφημεί την εταιρεία» και άλλα προβλήματα στους συναγωνιστές συναδέλφους της προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου!

Απαιτούμε:

  • Αύξηση του προσωπικού της λέσχης με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού.
  • Να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία της Γευσήνους απέναντι στους εργαζόμενους και το «Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Γευσήνους ΑΒΕΕ»! Ανάκληση των μεταθέσεων και των καταχρηστικών μεταβολών των όρων εργασίας!
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν να υπάρχουν  τεράστιες  ουρές στο εστιατόριο (αύξηση προσωπικού, περισσότερα τραπέζια). Να επανέλθει  το take -away για όποιον  το επιθυμεί.
  • Εστιατόριο στην ευθύνη του ΕΜΠ χωρίς εργολάβους με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, επαρκές για υψηλού επιπέδου σίτιση.
  • Αύξηση της  χρηματοδότησης  στο ύψος  των αναγκών.

Αποφασίζουμε:

  • Κινητοποίηση στον εργολάβο την Τετάρτη 1/6 στις 14:00 στο εστιατόριο της Πολυτεχνειούπολης μαζί με το «Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Γευσήνους ΑΒΕΕ»!
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 26/5 στις 11:00.