Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Για το φρικτό έγκλημα σε βάρος του 12χρονου κοριτσιού

Το φρικιαστικό έγκλημα του κατ’ εξακολούθηση βιασμού, κακοποίησης και εκπόρνευσης σε βάρος του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια από τον 53χρονο παιδεραστή-μαστροπό προκαλεί αηδία, θυμό και αγανάκτηση. Τέτοιες φρικτές ιστορίες με θύματα ανήλικα παιδιά έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ άλλες τόσες παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι. 

Οι υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικών κακοποιήσεων, εκπόρνευσης, πόσο μάλλον για ένα παιδί, αποκαλύπτουν την παντελή έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία και στήριξη των παιδιών, αφήνοντας ανυπεράσπιστα τα θύματα και θρέφοντας τα “τέρατα”-δράστες, με ευθύνη του κράτους. Αποτελούν την άλλη όψη της βίας της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που ζούμε, με τις σάπιες και αρρωστημένες αξίες της, την εγκληματικότητα που αντιμετωπίζει μέχρι και τα παιδιά ως πηγή κέρδους, τη φτώχεια που ολοένα και αγγίζει περισσότερες οικογένειες, το τσάκισμα της εργασιακής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, τη γυναικεία ανισοτιμία που βαθαίνει. Όταν η κοινωνία μας βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οξύνονται οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν μέχρι και παιδιά να βιώνουν την πείνα, τη σχολική εγκατάλειψη, την ανήλικη εργασία, την κακοποίηση, τον βιασμό. 

Ο βιασμός και η μαστροπεία ανηλίκων είναι μια από τις πιο έντονες εκμεταλλευτικές-εξουσιαστικές πράξεις βίας της πλήρους και καθολικής υποταγής ενός παιδιού στη διάθεση του εξουσιαστή – εκμεταλλευτή του. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τα παιδιά για όλη τους τη ζωή. Αποτελεί ακραία μορφή συνδυασμού βίας, εκμετάλλευσης, εξουσίας και καταπίεσης.  

Δεν ξεγελούν οι υποκριτικές καταγγελίες και διακηρύξεις περί δήθεν «παραδειγματικής τιμωρίας», όταν αυτές εκστομίζονται από αστυνομικά, κυβερνητικά και κρατικά χείλη. Η ενοχή δε βαραίνει μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και συγκεκριμένες διαχρονικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και του κράτους. 

Κανένας συμβιβασμός! Καμία ανοχή! 

Απαιτούμε την ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη του θύματος. Να διερευνηθεί η έκταση του εγκλήματος, να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι με τις ανώτατες ποινές. Καταγγέλλουμε τον χειρισμό των ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τη φωτογραφία της 12χρονης, χάριν της τηλεθέασης! 

Ο Σύλλογος των Υποψηφίων Διδακτόρων του ΕΜΠ στηρίζει την συγκέντρωση την Πέμπτη 13/10 στις 7 μ.μ. και το Σάββατο 15/10 στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Δράμας και Ξανθίππης, διεκδικώντας: 

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία δωρεάν κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών, για τη στήριξή τους, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. 
  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση. 

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, στο απάνθρωπο σύστημα και τις αξίες του! Χτίζουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά, με τον αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη!