Απόφαση του ΓΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – 2/11/2022

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Το εισόδημά μας δέχεται επιδρομή, με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 12%, σε βαθμό που βασικά αγαθά, η χρήση ρεύματος, τα καύσιμα για τις μετακινήσεις, η θέρμανση να αποτελούν για μας πολυτέλεια. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν στην πλάτη μας, με την «Motor Oil» να ανακοινώνει κέρδη α’ εξαμήνου του 2022, 685 εκ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 367 εκ. ευρώ και η ΔΕΗ σε 429 εκ. ευρώ 

Δεν ανεχόμαστε την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετατρέποντάς την σε στόχο αντιποίνων. Η εμπλοκή αυτή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στα κουβάρια των ανταγωνισμών, τροφοδοτεί και τα παζάρια της τουρκικής και της ελληνικής άρχουσας τάξης, απειλεί την ειρήνη, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Η εμπλοκή αυτή ευθύνεται για τον ξεριζωμό των μεταναστών, για τις εικόνες φρίκης όπως αυτές με τους ξεγυμνωμένους πρόσφυγες στον Έβρο. Εξοργιζόμαστε που πληρώνουμε κάθε χρόνο 4 δις για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς,  την ώρα που η Υγεία, η Εκπαίδευση είναι υπό κατάρρευση. 

Δε συμβιβαζόμαστε με τη χρόνια υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, που έχει σαν αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές (απαρχαιωμένος, ελλιπής και ελαττωματικός εργαστηριακός εξοπλισμός (πχ. πειραματική δεξαμενή εργαστηρίου υδροδυναμικής στους Ναυπηγούς που είναι εκτός λειτουργίας από το 2018), ελλιπής φωτισμός, διαρροές στις αίθουσες, προβλήματα στη θέρμανση αιθουσών και γραφείων, χαλασμένα έδρανα και παράθυρα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες, στη βιβλιοθήκη, αίθουσες που δεν χωράνε τους φοιτητές κτλ.). Απαιτούμε σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα εργαστήρια, ειδική μέριμνα από τις σχολές για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων για κάθε ΥΔ και ερευνητή (Η/Υ, λογισμικό, πειραματικές διατάξεις, αναλώσιμα κτλ). 

Αγωνιζόμαστε για σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους του συναδέλφους, κόντρα στη λογική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ωραρίων-λάστιχο, της απλήρωτης εργασίας λόγω έλλειψης πρότζεκτ και υποτροφιών (π.χ. στη ΣΕΜΦΕ). Οι συναδέλφοι με μπλοκάκι επιβαρυνόμαστε με το κόστος της ασφάλισης μας, ενώ λόγω του καθεστώτος των ανανεούμενων συμβάσεων αποκλειόμαστε από κάθε βασικό δικαίωμα (8ωρο, άδειες, άδεια κύησης, αποζημίωση απόλυσης κ.α.). Διεκδικούμε κατοχύρωση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων μας και αμοιβών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ΥΔ, υγείας και συνταξιοδότησης, η οποία να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από εμάς μέλη των οικογενειών μας. 

Απορρίπτουμε στο σύνολό του το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια. Βάζουμε φρένο στην ολοένα και βαθύτερη διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά, που θέλει τα πτυχία-«προϊόντα», τους φοιτητές πελάτες, με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Ο νόμος ορίζει συμβούλια ιδρύματος με διευθυντή-manager, για να μειώνει το κόστος για το κράτος και να το φορτώνει στους φοιτητές, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρίες για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ, ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των εμπορευματικών κατευθύνσεων. Ως ερευνητές επιστήμονες αρνούμαστε η τεχνογνωσία και η επιστήμη μας να αξιοποιείται για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, για να διευκολύνονται οι πολεμικοί σχεδιασμοί, η καταστολή. 

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας. Για την περιφρούρηση του Πανεπιστημίου-επιχείρηση που λειτουργεί με τους παραπάνω όρους, τον εκφοβισμό των εργαζομένων και την καταστολή των αυτονόητων αντιδράσεων, η κυβέρνηση ξόδεψε 50 εκ. ευρώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η οποία επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να εισέλθει και στο ΕΜΠ και αποκρούστηκε για μια ακόμη φορά από το συντονισμένο αγώνα φοιτητών, εργαζομένων, ΥΔ και καθηγητών. Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια εισόδου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καταστολής διαδηλώσεων και απεργιών, στα δικαστήρια των αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς.  

ΔΕΝ «ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ» ΣΤΗ «ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Όλα αυτά που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που υπηρέτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, της πολιτικής του χρηματιστηρίου και της «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, της πανάκριβης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχείρηση, της μονιμοποίησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των ωραρίων-λάστιχο. Εντείνουν την καταστολή, το χτύπημα των συλλογικών δικαιωμάτων μας, γιατί οι ανάγκες μας, οι διεκδικήσεις μας δε χωρούν στο μέλλον που έχουν φτιάξει για εμάς! Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Στις 9 Νοέμβρη στρέφουμε την αγανάκτησή μας ενάντια σε αυτούς που μας καταδικάζουν σε όλο και χειρότερους όρους ζωής και εργασίας. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία, ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου, ενάντια στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Διαδηλώνουμε δίπλα στους συναδέλφους που οι αγώνες τους μας ενέπνευσαν το προηγούμενο διάστημα, δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO, της EFood, της ΛΑΡΚΟ, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, μαζί με τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με τους φοιτητές και τις ενώσεις γυναικών και διεκδικούμε: 

  • Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, και όχι την χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, που έχουν κριτήριο την προσέλκυση εταιριών που θα κερδίσουν από την παραγόμενη έρευνα και καινοτομία. 
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τις ώρες απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας μας να συμφωνούνται υπό το καθεστώς «ατομικής διαπραγμάτευσης» με τον «εργοδότη» μας και να εξαρτώνται από την ικανότητα κάθε εργαστηρίου να προσελκύει ερευνητικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Παλεύουμε για αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό! 
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την καταστολή στα Ιδρύματα. 
  • Αντικατάσταση όλων των συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) και υποτροφιών με συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αμοιβές άνω των 1000€/μήνα καθαρά, με προβλεπόμενο ωράριο, άδειες και επιδόματα, 13ο και 14ο μισθό. 
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ασφάλιση! Να αντικατασταθούν από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης όπως προτείνεται παραπάνω. Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα. 
  • Κατάργηση του θεσμού των ακαδημαϊκών υποτρόφων που μπαλώνουν σοβαρές εκπαιδευτικές τρύπες στα Πανεπιστήμια με μισθούς χαρτζιλίκι ή και αμισθοί με τα προγράμματα απόκτησης εκπαιδευτικής εμπειρίας. 
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο, κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων. 
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρινή ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. 
  • Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής. Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου για τα λαϊκά στρώματα. 

Αποφασίζουμε: 

  • Συμμετοχή μας στην Απεργία και στην Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Νοέμβρη στις 10:30 στα Προπύλαια. Κανένας Υποψήφιος Διδάκτορας να μην εργαστεί και να παρέχει επικουρικό διδακτικό έργο εκείνη τη μέρα! 
  • Συμμετοχή στον Τριήμερο Εορτασμό του Πολυτεχνείου και αποχή από τα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα εκείνες τις μέρες. 
  • Αποχή από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά μας καθήκοντα και συμμετοχή στην περιφρούρηση των πυλών του ΕΜΠ οποιαδήποτε μέρα αποπειραθεί να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία. 
  • Οργάνωση συσκέψεων ανά σχολή ή και ανά τομέα ή εργαστήριο τις επόμενες δύο εβδομάδες σχετικά με τις συμβάσεις, τις υποτροφίες, την ασφάλιση και τις απολαβές των ΥΔ με στόχο την εξειδίκευση των αιτημάτων και την οργάνωση της διεκδίκησης υπογραφής συμβάσεων εργασίας των ΥΔ στο ΕΜΠ. 
  • Καταγραφή όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει σχετικά στις υποδομές και στον εργαστηριακό εξοπλισμό. 
  • Πέμπτη 10/11 10:30 (θα υπάρξει επιβεβαίωση), κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, για την κατάθεση των αιτημάτων μας για βελτίωση των υποδομών, ασφάλιση, συμβάσεις και αύξηση αμοιβών και υποτροφιών.