Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ 5/4/2022 – Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 11:00 στο Σύνταγμα

Απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ
5/4/2022

Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! 

Συμμετέχουμε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 11:00 στο Σύνταγμα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όλοι εμείς που δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα, αφού το εισόδημα μας (όσοι έχουμε) τελειώνει πριν καν μπει στην τσέπη με τα έξοδα για ρεύμα, ενοίκιο, βενζινη και super market. Αγανακτούμε με τις προκλητικές επιδοτήσεις ψίχουλα για βενζίνη και ρεύμα. Αναρωτιόμαστε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με την ακρίβεια που ήδη υπήρχε και εκτοξεύτηκε με τον πόλεμο, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε. Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε τσάμπα (εντός και εκτός εισαγωγικών), ενώ η κυβέρνηση μοιράζει 11 δις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και 4 δις για το ΝΑΤΟ!

Ανησυχούμε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, εξοργιζόμαστε με τις εικόνες φρίκης και προσφυγιάς, δεν ανεχόμαστε «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ», για τους ανταγωνισμούς, για τα κέρδη. Η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται για τους λαούς από τον πόλεμο, οι συνέπειες που θα έχει η εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή πολεμικού υλικού, με την παραχώρηση των βάσεων (και ανά πάσα στιγμή με ανθρώπινο δυναμικό), δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Με την υποχρηματοδότηση να χτυπά κόκκινο και τις ελλείψεις πλέον να είναι κραυγαλέες (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κτήρια ψυγείο εν έτει 2022), συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων και απαιτούμε ειδική μέριμνα και ενημέρωση από τις σχολές για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Δεκάδες εργατικά ατυχήματα γίνονται σχεδόν καθημερινά σε διάφορους χώρους δουλειάς (πρόσφατα κυριολεκτικά εξαϋλώθηκαν τρεις άνθρωποι στα Γρεβενά). Διεκδικούμε εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και το απαραίτητο λογισμικό για την έρευνα του και εξασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και καλού εξαερισμού των χώρων. Ακούμε πως «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ακαδημαϊκές μας ανάγκες όμως βλέπουμε 50 εκατομμύρια να ξοδεύονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 604 εκατομμύρια για την επιχειρηματική δράση των ΑΕΙ!

Θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ΥΔ με ευθύνη του κράτους, η οποία να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από εμάς μέλη των οικογενειών μας. Τα χρόνια του διδακτορικού να θεωρούνται συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Το αίτημα μας για την ασφάλιση των ΥΔ υιοθετήθηκε ως προς το σκέλος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και από τη σύνοδο πρυτάνεων, αλλά προφανώς πρέπει να συνεχίσουμε την δράση μας σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να μην υπάρχει κανένας υποψήφιος διδάκτορας χωρίς πλήρη ασφάλιση (συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη) και χωρίς αμοιβή. Τα παραπάνω είναι απόδειξη πως η συλλογική μας προσπάθεια μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε και εκπονούμε τη διδακτορική μας διατριβή.

Καταφέραμε να προσκαλείται εκπρόσωπος του Συλλόγου στη συνεδρίαση της Συγκλήτου για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε στη Σύγκλητο όπου συζητούνται σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν άμεσα αλλά ούτε θα δεχτούμε να καθορίζει το υπουργείο με ποιο τρόπο θα εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας, συνολικά με ποιο τρόπο θα λειτουργεί ο Σύλλογός μας.

Ήρθε η ώρα να πούμε: ΩΣ ΕΔΩ!

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της εργασίας και της ζωής μας!

Δεν είμαστε μόνοι μας! Την Τετάρτη 6 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διοργανώνουν μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε εργαζόμενο/η, νέο/α, φοιτητή/τρια και άνεργο/η.

Δε θα χαρίσουμε το μέλλον μας! Σήμερα στον 21ο αιώνα με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα.

Απαιτούμε να μην κατατεθεί ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια!

Την ώρα που τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νόμο-πλαίσιο! Ο νέος νόμος: συμπυκνώνεται σε ένα πιο επιθετικό, «αυτόνομο» πανεπιστήμιο της αγοράς, με τη δομή και λειτουργία μιας μεγάλης επιχείρησης, με οριζόντια και καθετοποιημένα τμήματα ανάλογα με το τελικό «προϊόν», με διαφοροποιημένο πελατολόγιο, με επιχειρηματικά σχέδια, με αντίστοιχη διοίκηση και δείκτες απόδοσης κ.λπ.

Βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία-σούπα» με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Ουσιαστικά το κάθε πτυχίο γίνεται ακόμα περισσότερο ένα «προσόν», ένας κρίκος στο κυνήγι πιστοποιητικών! Επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων!

Ορίζει διευθυντή-manager που θα μειώνει το κόστος για το κράτος και θα το φορτώνει στους φοιτητές, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρίες για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ. Ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων. Όχι μόνο κόβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς αλλά κάθε πανεπιστήμιο θα υπογράφει «μνημόνιο» (στρατηγικό σχέδιο) και θα ελέγχεται για το αν περικόπτει δαπάνες, αν εφαρμόζει την πολιτική του Υπουργείου, αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης.

Στις 6 Απρίλη βουλιάζουμε το Σύνταγμα  για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα μας, μαζί με όλων των εργαζομένων!

  • Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς! Δε θέλουμε καμία συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή.
  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές!
  • Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας!
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος & φυσικού αερίου κατά 50%. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αξιοποίηση  της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τις ανάγκες μας.
  • Για να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση των όρων εργασίας μας, για δουλειά με δικαιώματα!
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή ΔΠΥ κ.λπ.).
  • Απειθαρχία για «να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος Χατζηδάκη.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Αποφασίζουμε:

– Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 11:00 στο Σύνταγμα.

– Συντονισμός της δράσης μας με τους άλλους συλλόγους του ΕΜΠ.

– Καταγραφή όλων προβλημάτων που έχουν προκύψει με την οικονομική στήριξη της συμμετοχής των ΥΔ σε συνέδρια, με το επικουρικό διδακτικό έργο, τις υποτροφίες κλπ. και κατάθεση τους στην Πρυτανεία την Πέμπτη 14/4 στις 11πμ.