Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ για συμμετοχή στο πανεργατικό Συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη στις 12.30 στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νέο προϋπολογισμό για το 2023 στον οποίο προδιαγράφει ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και πρώτα και κύρια αυτών της «πράσινης μετάβασης».

Καταληστεύει εμάς και τις οικογένειές μας με φόρους και χαράτσια που φτάνουν τα 57 δις ευρώ, για να μας επιτρέψει λίγα ψίχουλα μέσω των διαφόρων επιδομάτων και voucher και απαιτεί να πούμε και «ευχαριστώ». Προσφέρει απλόχερα 15 δις ευρώ μέσω επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους και 1 δις ευρώ στους ομίλους της ενέργειας, ενώ εμείς στενάζουμε από τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος, από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δαπανώνται 7 δις ευρώ για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, για εξοπλισμούς κατά άλλων λαών, την ίδια ώρα που στηρίζουν τα «κοράκια» για να μπουκάρουν σαν τους κλέφτες μέσα στα σπίτια μας σπάζοντας πόρτες, απαιτώντας να γίνουν δικά τους.

Η χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας είναι κολλημένη στον πάτο! Τα τελευταία 13 χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία μειώθηκαν κατά 1,8 δις ευρώ! Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ κατά 70%! Λεφτά όμως υπάρχουν όταν πρόκειται για τους εργολάβους, για τις κερδοφόρες business, για την καταστολή: 604 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, 50 εκατ. ευρώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, 25 εκατ. ευρώ για πρόσληψη manager, 5% της κρατικής χρηματοδότησης δίνεται για συμμετοχή των ΑΕΙ σε μετοχικό κεφάλαιο εταιριών!

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή. Ούτε αναμονή για αυτούς που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Κάθε κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη και τη δυναμώνει. Ασπίδα προστασίας για εμάς είναι το ηχηρό μήνυμα που βροντοφωνάξαμε στη μεγαλειώδη απεργία στις 9 Νοέμβρη, μαζί με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα: «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ». Δε θα συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την παγωνιά, δεν πρόκειται να πεθάνουμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Tο λογαριασμό της ακρίβειας θα τον στείλουμε σε αυτούς και την κυβέρνηση. Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

Στις 17 Δεκέμβρη, ενώνουμε τις φωνές μας με τα σωματεία των εργαζομένων, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συλλόγους φοιτητών και γυναικών από όλη την Αττική. Απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολεηλασία του λαού. Βάζουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ιδρύματα με βάση τις ανάγκες μας. Να εξασφαλίζει την αναβάθμιση των υποδομών, της μέριμνας, της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχυρώνουν το ύψος του μισθού, τις ώρες απασχόλησης, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό!
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την καταστολή στα Ιδρύματα.
  • Αντικατάσταση όλων των συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) και υποτροφιών με συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αμοιβές άνω των 1000€/μήνα καθαρά, με προβλεπόμενο ωράριο, άδειες και επιδόματα, 13ο και 14ο μισθό.
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ασφάλιση! Να αντικατασταθούν από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης όπως προτείνεται παραπάνω. Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα. Αύξηση των συμβάσεων ανάλογη με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μην μειωθούν κι άλλο τα ήδη χαμηλά εισοδήματά μας.
  • Κατάργηση του θεσμού των ακαδημαϊκών υποτρόφων που μπαλώνουν σοβαρές εκπαιδευτικές τρύπες στα Πανεπιστήμια με μισθούς χαρτζιλίκι ή και αμισθί με τα προγράμματα απόκτησης εκπαιδευτικής εμπειρίας.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη του ιδρύματος, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρών εργασίας στο Πολυτεχνείο, κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού και των εργαστηρίων.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Καμία διακοπή ρεύματος ή πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Διαγραφή χρεών, επιδότηση ενοικίου και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στις 12.30 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ