Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ – Σχετικά με την Ίδρυση “επαγγελματικού” μεταπτυχιακού στο ΕΜΠ

Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ προχωράει στην ίδρυση του πρώτου “επαγγελματικού” μεταπτυχιακού στην Ελλάδα, στο ΕΜΠ, με όνομα «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών». Για τις ανάγκες του μεταπτυχιακού θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές, το προσωπικό και το brand name του ΕΜΠ. Η εταιρεία όπως δηλώνει χαρακτηριστικά “δεν κάνει δωρεά στο ΕΜΠ, κάνει επένδυση”. 

Η ίδρυση του μεταπτυχιακού αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στις σπουδές στο Πολυτεχνείο. Η περιβόητη χρηματοδότηση του προσφέρεται από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για να καθορίζει αυτή σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο των μαθημάτων, με βάση τις ανάγκες της. Πρόκειται για μεταπτυχιακό κομμένο και ραμμένο σε αυτές, συνολικά στις ανάγκες της αγοράς, καθώς θα αποσκοπεί στην εκπαίδευση μηχανικών οι οποίοι θα μελετούν και θα διαχειρίζονται έργα με γνώμονα το κέρδος των ομίλων, την «αυστηρά ορθολογική λήψη αποφάσεων (value for money)», τη λογική κόστους/οφέλους. 

Έρχεται να απαντήσει στο δηλωμένο «πρόβλημα» αδυναμίας των ομίλων στις κατασκευές να εξασφαλίσουν φτηνό και ευέλικτο, αλλά ειδικευμένο επιστημονικό εργατικό δυναμικό που θα καλύψει τη ζήτηση μηχανικών για το νέο κύκλο των μεγάλων έργων υποδομής, εκπαιδεύοντας τους δικούς της μηχανικούς και προσπαθώντας να “ψαρέψει” νέους από το ΕΜΠ. 

Αυτά αποδεικνύει άλλωστε και η ίδια η στάση της διοίκησης του ΕΜΠ, που ανάμεσα στις θριαμβολογίες της, μας ενημέρωσε πως το μεταπτυχιακό έρχεται να απαντήσει στις «μεγάλες προκλήσεις των καιρών για τον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών», οι οποίες είναι «η οικονομική αβεβαιότητα» και «η μείωση του περιθωρίου κέρδους». 

Σε αυτά “τα λόγια τα μεγάλα” απάντηση δίνει η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί μέσα στους χώρους εργασίας. 

Αλήθεια τι μπορεί να μας διδάξει η εν λόγω εταιρεία που είναι υπεύθυνη για πολλά εργατικά «δυστυχήματα»-δολοφονίες εργατών, για τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με το «μπλοκάκι» χωρίς εργασιακά δικαιώματα, τις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες μηχανικών και τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. 

Ειδικά αυτές τις μέρες αποδεικνύεται περίτρανα πως οι ανάγκες της αγοράς δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Είναι οι ανάγκες της αγοράς που από τη μία εξασφαλίζουν την κερδοφορία μεγάλων ομίλων όπως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και από την άλλη μας αφήνουν χωρίς αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με τελευταία θύματα τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. 

Η ίδρυση του ιδιωτικού μεταπτυχιακού αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων μας, που η κάθε κυβέρνηση διαχρονικά έχει συμβάλει στην ενίσχυση της. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο πλαίσιο και την εγκύκλιο για την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών από την κυβέρνηση ΝΔ. 

Δεν θα περάσει! Δεν ανεχόμαστε το περιεχόμενο σπουδών να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματικού ομίλου. Οι φοιτητές του πολυτεχνείου χρειάζονται ολόπλευρη γνώση στο επιστημονικό αντικείμενο στην βάση των σύγχρονων εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία και όχι εφήμερες δεξιότητες με ημερομηνία λήξης. 

Απαιτούμε:  

  • Κατάργηση  του ιδιωτικού μεταπτυχιακού του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ 
  • Καμία σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά 
  • Κρατική χρηματοδότηση των ΔΜΠΣ στο ύψος των αναγκών 
  • Σύγχρονες σπουδές με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης στο κλάδο  

 

Καλούμε σε κινητοποίηση στη Διοίκηση του ΕΜΠ την Παρασκευή 24/2 στις 11πμ