Για τα προβλήματα Υδροδότησης στις σχολές του ΕΜΠ

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ

Στο «κορυφαίο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας» ζούμε μέρες που θα μας μείνουν αξέχαστες! Η υδροδότηση του δικτύου έχει διακοπεί, στις σχολές υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και προβλήματα στις αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα να περνάμε την μισή μέρα στη Πολυτεχνειούπολη χωρίς πόσιμο και άλλες μέρες χωρίς καθόλου νερό!

Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση για τα οποία μας πληροφορεί συνεχώς ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης προχωράνε με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που πλέον μαθαίνουμε να ζούμε και χωρίς νερό. H κατάσταση θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία μας με την ανυπαρξία πόσιμου νερού και των προβλημάτων στις τουαλέτες, ενώ ακόμα δημιουργούνται θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε μια σειρά από εργαστήρια.

Το γεγονός δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγελαφικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό, ότι μία από τις «διαφημίσεις» των συνεργασιών του ΕΜΠ με διάφορους φορείς στο site του Ιδρύματος είναι με την ΕΥΔΑΠ! Σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής μάλιστα η διοίκηση του Ιδρύματος το 2021 διαφήμιζε ότι θα «προστατευθεί η υγεία των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας» μέσω της βελτίωσης της υδροδότησης του ΕΜΠ! Η πραγματικότητα είναι ότι το νερό στο ΕΜΠ προέρχεται από γεώτρηση πάνω από την Πολυτεχνειούπολη και μεταφέρεται μέσω ενός παλιού και φθαρμένου σε αρκετά σημεία δικτύου και έχει κριθεί ακατάλληλο σε διάφορα κτίρια από χημικές αναλύσεις του ίδιο του ιδρύματος1.

Την ίδια ώρα που κλείνονται συμφωνίες και δίνονται εκατομμύρια από το Ίδρυμα για κάθε είδους συνεργασίες, εργολαβίες και για την έρευνα για τις ανάγκες επιχειρηματικών ομίλων, η τεχνική υπηρεσία του Ιδρύματος είναι υπό διάλυση, με μόλις έναν υδραυλικό για όλη την Πολυτεχνειούπολη και το συγκρότημα Πατησίων. Οι τραγικές ελλείψεις σε μηχανικούς(!) έχουν οδηγήσει π.χ. στην ανάθεση της συντήρησης των ασανσέρ του ΕΜΠ σε Πολιτικό Μηχανικό, ελλείψει Μηχανολόγου. Την ίδια στιγμή που χρυσοπληρώνονται διάφοροι εργολάβοι στη συντήρηση και την καθαριότητα, ο προϋπολογισμός για συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Ιδρύματος είναι στα τάρταρα, με αποτέλεσμα οι υποδομές του ΕΜΠ όχι μόνο να μην αντιστοιχούν στην «πρωτοκλασάτη» εικόνα, αλλά να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία χιλιάδων φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων, ερευνητών και εργαζομένων που βρίσκονται καθημερινά στο Ίδρυμα.

Αυτή είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου, που κάθε πλευρά της λειτουργίας του τη διαπερνά η προσέλκυση και η εξυπηρέτηση των διάφορων επιχειρηματικών συμφερόντων, και όχι η υψηλού επιπέδου μόρφωση και έρευνα για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, που φτάνει ακόμα και να έχει στενές σχέσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ ή με το ΝΑΤΟ, μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα με τέτοιους οργανισμούς.

Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε συνθήκες Μεσαίωνα!

  • Προχωράμε άμεσα σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος αύριο Παρασκευή 3/11 στη 1.00 μ.μ. (πραγματοποιήθηκε ήδη)
  • Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι μαθητές για τα προβλήματα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια τη Δευτέρα 6/11, στις 12μ.μ. στα Προπύλαια.