Σχετικά με την αναστολή λειτουργίας φοιτητικών συλλόγων στο πανεπιστήμιο Columbia

Απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ
σχετικά με την αναστολή λειτουργίας φοιτητικών συλλόγων στο πανεπιστήμιο Columbia

Καταδικάζουμε την απόφαση του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia να αναστείλει τη λειτουργία σε δυο φοιτητικούς συλλόγους,  οι οποίοι οργάνωσαν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, προσάπτοντάς τους ότι «παραβίασαν επανειλημμένα τους κανόνες για την οργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους του». Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από όταν στο Πανεπιστήμιο Harvard δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα και οι φωτογραφίες των φοιτητών – μελών των 34 οργανώσεων που υπέγραψαν ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ και συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, μετά από απαίτηση εργοδοτών για να ξέρουν να μην τους προσλάβουν! Φαίνεται ότι με τέτοιους όρους αντιλαμβάνονται την «πολυ-πολιτισμικότητα, την εξωστρέφεια, την πολυδιάστατη ζωή στο campus, την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, την πρωτοπορία στην εκπαίδευση και την έρευνα και την επιδίωξη της επιτυχίας με την ένωση δυνάμεων μέσα από ομαδική δράση», που με τόσο σθένος υπερασπιζόταν η διοίκηση του ΕΜΠ όταν υπέγραφε τη συμφωνία Columbia-ΕΜΠ για διπλό πτυχίο (dual degree).

Είναι σαφές ότι το πανεπιστήμιο που ευαγγελίζονται είναι ένα πανεπιστήμιο ξένο προς τις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, όργανο στα χέρια των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Ένα πανεπιστήμιο που η έρευνα, η εκπαίδευση, οι υποδομές και η παραγωγή γνώσης θα είναι ενταγμένα σε ένα σκοπό, την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για την κάλυψη των διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας. Όπου θα κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, τα μηδενικά εργασιακά δικαιώματα, η αμισθί εργασία. Ένα πανεπιστήμιο όπου κάθε φωνή αντίδρασης θα καταστέλλεται, όπου θα απουσιάζει κάθε έννοια οργανωμένης διεκδίκησης.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η καλύτερη απάντηση έρχεται μέσα από την οργάνωσή μας. Συσπειρωνόμαστε και μαζικοποιούμε το Σύλλογό μας, συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και διεκδικούμε τη λύση τους.

  • Οργανώνουμε την συμμετοχή μας στον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που το αντι-ιμπεριαλιστικό του μήνυμα φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επέμβασης του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντι-ιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή που επιχειρούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
  • Συμμετέχουμε στη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας σήμερα Τρίτη 14/11 στις 17.00 στο αμφιθέατρο 2 των ΗΜΜΥ!